PRIVEGHERE PAISIANĂ

Schedule

Fri Sep 27 2024 at 08:00 pm

UTC+03:00

Location

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului | Brasov, BV

Advertisement
În inima tradiției liturgice ortodoxe se află o slujbă remarcabilă prin profunzimea, durata și semnificația sa spirituală: 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐠𝐡𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐧𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚. Această slujbă, numită „agrypnia” (în greacă) și „vsenoshchnoe bdenie” (în slavonă), reprezintă una dintre cele mai complexe și transformatoare experiențe liturgice din creștinismul răsăritean.
𝐏𝐫𝐢𝐯𝐞𝐠𝐡𝐞𝐫𝐞𝐚 este o slujbă extinsă care, așa cum sugerează numele, poate dura întreaga noapte, deși în practica uzuală durează de obicei între 3 și 8 ore. Ea este săvârșită în ajunul marilor sărbători creștine, al duminicilor și al comemorărilor sfinților importanți. Această slujbă nu este doar o succesiune de ritualuri, ci o călătorie spirituală profundă. Anume, trecerea de la întuneric la lumină simbolizează venirea Împărăției lui Dumnezeu, iar durata și intensitatea slujbei sunt menite să producă o schimbare lăuntrică.
𝐏𝐫𝐢𝐯𝐞𝐠𝐡𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐢𝐬𝐢𝐚𝐧𝐚̆, inspirată de învățăturile S𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐢𝐬𝐢𝐞 𝐕𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐤𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢, apare ca o sinteză fascinantă între moștenirea bizantină și curentul isihast, propunând o abordare contemplativă intensificată a experienței nocturne. Emergența sa coincide cu o perioadă de renaștere spirituală în spațiul ortodox, marcată de un interes reînnoit pentru scrierile patristice și practica rugăciunii contemplative. Această practică, dezvoltată în contextul renașterii spirituale din secolul al XVIII-lea, a condus la dezvoltarea unei forme de priveghere caracterizată prin durata sa extinsă (la 10-12 ore), cu accentul pus pe lectură și meditație și dedicat întru totul întâlnirii cu divinul.
În peisajul complex al spiritualității ortodoxe contemporane, privegherea paisiană creează astfel un spațiu temporal dilatat, situat la intersecția dintre tradiție și modernitate. Această practică, cu rădăcini adânci în moștenirea Sfântului Paisie Velicikovski, continuă să exercite o influență semnificativă asupra vieții monastice și laice, provocând o reevaluare a rolului practicilor contemplative în societatea actuală.
Privegherea este posibilă și grație participării a două dintre cele mai valoroase coruri contemporane de muzică bizantină: 𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜 „𝐁𝐲𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐧” (𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝐝𝐢𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫: 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐢̂𝐫𝐛𝐮) și 𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 „𝐒𝐟. 𝐌.𝐌. 𝐂𝐡𝐢𝐫𝐢𝐚𝐜𝐡𝐢” (𝐇𝐮𝐬̦𝐢, 𝐝𝐢𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫: 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐝. 𝐕𝐥𝐚̆𝐝𝐮𝐭̦ 𝐌𝐢𝐫𝐨𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮).
𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜 „𝐁𝐲𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐧” s-a format în anul 1997, pe vremea în care membrii săi erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi. După absolvirea cursurilor liceale, grupul de tineri teologi pasionaţi de această muzică înălţătoare a primit numele de Byzantion, denumirea fiind dată de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Formaţia de muzică bizantină „𝐁𝐲𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐧” activează actualmente în Iaşi, România, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi. Începând cu anul 1997, grupul a susţinut numeroase concerte în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Republica Moldova, Germania, Muntele Athos şi România, participând la festivaluri importante de muzică sacră (Rencontres Musicales de Vézelay, Rencontres Médiévales de Thoronet, La spiritualité de Torino, Les chansons de nos racines – Jaroslaw, Atlantis du Nord - Olsytyn, Les amis de Santorini, Willibrord 658 – 2008, Przemysl, Pontigny, Plock, Summer School Orthodox Music Festival – Sankt Petersburg, Brixner initiative Musik und Kirsche „Drama und Liturgie” – Bressanone, Archaion Kallos – Praga etc.). De asemenea, în fiecare an membrii corului au participat la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti din Muntele Athos, precum şi la simpozioane internaţionale, încercând să transmită prin interpretările lor frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.
𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 „𝐒𝐟. 𝐌.𝐌. 𝐂𝐡𝐢𝐫𝐢𝐚𝐜𝐡𝐢” a luat ființă în anul 2019 având în componență studenți ai Facultății de Teologie din Iași, ai Conservatorului „George Enescu”, slujitori ai Sfântului Altar, precum și din elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși.
În cei 6 ani scurși de la înființare, membrii corului și-au desfășurat activitatea răspunzând cu bucurie invitațiilor la hramurile și slujbele arhierești din Episcopia Hușilor, dar și în alte locuri din țară și străinătate. O parte a corului activează săptămânal la Catedrala Episcopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Huși. Animați de dorința de a susține muzica psaltică și pentru a-i oferi longevitate, Corul „Sf. Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși contribuie la viața culturală a județului Vaslui prin susținerea unor concerte cu tematici variate, dar și prin asigurarea strănilor parohiilor și mănăstirilor Episcopiei cu cântăreți, atunci când este nevoie. În anul 2022, corul a obținut premiul al II-lea în cadrul concursului de muzică psaltică organizat de „Iași Byzantine Music Festival”. De asemenea, a participat la cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele Psalților Români” organizat de Asociația Culturală Byzantion. Totodată, corul a obținut premiul al II-lea la Festivalul Concurs „Hajnowka” desfășurat în Bialystok, Polonia. Experiența internațională a fost dobândită și prin susținerea unor activități liturgice și culturale în Italia, Austria și Republica Moldova. În anul 2023, corul a marcat cinci ani de activitate prin organizarea Simpozionului Național „Tezaurul Psaltic în Episcopia Hușilor”. În cadrul acestuia a fost lansat albumul muzical „Tezaurul Psaltic în Episcopia Hușilor”, ce cuprinde cântări ale compozitorilor hușeni din secolele XIX-**, majoritatea dintre ele aflându-se în manuscrise. Din activitățile anuale ale corului menționăm Tabăra de Muzică Psaltică de la Mănăstirea Bujoreni (ajunsă la ediția a III-a), care adună an de an psalți renumiți care să predea cursuri de muzică psaltică atât elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși, membrilor corului, cât și copiilor dornici de a învăța muzica bisericească. O altă activitate constantă o constituie repetițiile, slujbele si concertele Grupului Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi” junior.
În prezent, douăzeci și cinci de membri fac parte din Corul „Sf. M. Mc. Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși. Ei sunt dirijați de arhidiaconul Cosmin-Vlăduț Mironescu.
Vă așteptăm cu drag să participați la Sfânta Slujbă a Privegherii de toată noaptea!
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚̆!
Organizator: 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐊𝐲𝐫𝐢𝐨𝐬
𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 de 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯 și cofinanțat de 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐫𝐚𝐬̧𝐨𝐯.
𝐒𝐩𝐨𝐧𝐬𝐨𝐫𝐢: Rinapack, Belvedere Events Center, Vobiscum Centru Educațional, Hanu Paprika.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥: @Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢: Bucharest Early Music Festival, Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, RATBV SA, Transylvania Byzantine, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Bastionul Artiștilor.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚: România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Brașov, Buna Ziua, Brasov, MyTex - Stiri Online Brasov, Radio Braşov, CINEMATRIX.ro, PRESShub, PedagoTeca.ro, InformaTeca, CasoTeca.ro.
Advertisement

Where is it happening?

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului, Piața Unirii,Brasov, Romania

Event Location & Nearby Stays:

Festivalul de Muzic\u0103 Veche Bra\u0219ov

Host or Publisher Festivalul de Muzică Veche Brașov

It's more fun with friends. Share with friends

Discover More Events in Brasov

Curs nou de West Coast Swing
Fri Sep 27 2024 at 06:30 pm Curs nou de West Coast Swing

Strada Zizinului 119, 500403 Brasov, Romania

Transilvania Blues Festival - Edi\u021bia VI
Fri Sep 27 2024 at 07:00 pm Transilvania Blues Festival - Ediția VI

Nicolae Titulescu 2, 500177 Brasov, Romania

FESTIVALS
P\u00e1linkak\u00f3stol\u00f3 G\u00f6nczi K\u00e1rollyal | 28. Szent Mih\u00e1ly Napok
Fri Sep 27 2024 at 07:00 pm Pálinkakóstoló Gönczi Károllyal | 28. Szent Mihály Napok

Pensiunea Piroska Panzio

Danotte si prietenii
Fri Sep 27 2024 at 07:30 pm Danotte si prietenii

Cramele Lui Decebal

CONCERTS MUSIC
Return of Culture: DJ Snow | Memphys | FarSight - CNFM24 Aft\u0103rParty
Fri Sep 27 2024 at 10:00 pm Return of Culture: DJ Snow | Memphys | FarSight - CNFM24 AftărParty

Aftăr Hours

FESTIVALS MUSIC
Pitty Anniversary @TheSquare Live Concert
Fri Sep 27 2024 at 10:00 pm Pitty Anniversary @TheSquare Live Concert

Piața Sfatului 27, Brașov

ENTERTAINMENT CONCERTS
Aventur\u0103 pe Creasta Balaurului: Drume\u021bie Pe Nemarcate \u00een inima Bucegilor
Sat Sep 28 2024 at 05:45 am Aventură pe Creasta Balaurului: Drumeție Pe Nemarcate în inima Bucegilor

Bucsoiu - Creasta Balaurului

TRIPS-ADVENTURES TREKKING
Piatra Craiului: Anghelide
Sat Sep 28 2024 at 09:00 am Piatra Craiului: Anghelide

Plaiul Foii

TRIPS-ADVENTURES TREKKING
C\u0102IANU `395
Tue Sep 24 2024 at 07:00 pm CĂIANU `395

Bastionul Țesătorilor din Brașov

FESTIVALS MUSIC-FESTIVALS
SEPHARDICA
Wed Sep 25 2024 at 07:00 pm SEPHARDICA

Sinagoga Beth Israel

FESTIVALS MUSIC
PSALTICHIA BRA\u0218OVEAN\u0102. Conferin\u021b\u0103 \u0219i concert
Thu Sep 26 2024 at 07:00 pm PSALTICHIA BRAȘOVEANĂ. Conferință și concert

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului

ENTERTAINMENT MUSIC
PRIVEGHERE PAISIAN\u0102
Fri Sep 27 2024 at 08:00 pm PRIVEGHERE PAISIANĂ

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului

MUSIC-FESTIVALS ENTERTAINMENT
SEMPRE VIVALDI
Sat Sep 28 2024 at 06:00 pm SEMPRE VIVALDI

Brasov Biserica Sfantul Bartolomeu - Lutheran Church

MUSIC ENTERTAINMENT

What's Happening Next in Brasov?

Discover Brasov Events