SEMPRE VIVALDI

Schedule

Sat Sep 28 2024 at 06:00 pm

UTC+02:00

Location

Brasov Biserica Sfantul Bartolomeu - Lutheran Church | Brasov, BV

Advertisement
Când spunem „Vivaldi”, cei mai mulți dintre noi se gândesc la „Anotimpuri” – cele patru concerte pentru vioară și ansamblu orchestral de cordari. Iar cum epoca Barocului muzical european coincide cu o puternică înflorire culturală, în general, putem observa cum simpla curgere a timpului a reprezentat o importantă temă de inspirație pentru muzicieni, artiști plastici sau renumiți oameni de știință.
Este suficient să ne gândim la „Anotimpurile” pictorilor Giuseppe Arcimboldo și Nicolas Poussin, din colecția Muzeului Luvru sau la „Anotimpurile” lui Pieter Brueghel cel Tânăr, aflate la Muzeul Național de Artă al României și deja ne putem face o imagine despre cât de importante sunt aceste lucrări în contextul patrimoniului artistic universal. Și apoi, facem un exercițiu de imaginație, corelând aceste imagini cu muzica lui Vivaldi și percepem astfel, doar o mică parte din inestimabila valoare a ceea ce au însemnat secolele XVI – XVIII în evoluția omenirii.
Din scrierile vremii, au supraviețuit despre Vivaldi diverse păreri ale celor care l-au cunoscut personal. Se spune că era renumit pentru vanitatea de care dădea dovadă și chiar pentru disprețul manifestat față de ceilalți. Scriitorul și omul de știință francez Charles de Brosses, care l-a întâlnit personal, menționează într-una din lucrările sale că Vivaldi spunea adesea despre el însuși că ar fi fost capabil să compună un concert integral într-un timp mult mai scurt decât cel necesar copierii lui. Guido Bentivoglio – unul dintre protectorii compozitorului – amintea cu amuzament că, într-o corespondență către el, datând din 1739, Vivaldi susținea că deja compusese 94 de opere desi doar în jur de 50 sunt cunoscute până în ziua de azi. Poate cel mai dur critic al său a fost chiar Carlo Goldoni care își susținea ferm afirmația: „un excellent joueur de violon et un compositeur médiocre”. Firește, ei cei de atunci l-au cunoscut mai bine; noi, cei de acum, doar ni-l putem imagina așa cum a fost dar cu certitudine ne cucerește prin originalitatea compozițiilor sale.
Antonio Vivaldi este poate unul dintre cei mai cunoscuți compozitori „programatici” ai epocii sale. Desigur, nu putem discuta încă despre „programatism muzical” (adică muzica instrumentală cu program, cu caracter descriptiv) pînă în secolul al XIX-lea. Vivaldi, însă, se alătură acelor compozitori precum cei din școala barocă muzicală franceză, de exemplu, care „adoptaseră” considerabil piesele de caracter și a căror muzică se baza majoritar pe înfățișarea prin intermediul muzicii a unor persoane de vază din epoca respectivă, pe evocarea caracterelor umane sau ilustrarea multitudinii de aspecte regăsite în natură. Ultima dintre aceste categorii poate fi considerată unul dintre „subiectele” favorite ale lui Vivaldi, expuse inclusiv în cadrul acestui concert. Exceptând „Anotimpurile” care au clar un caracter descriptiv, în creația lui Vivaldi întâlnim lucrări ce poartă titluri precum „La Tempesta di Mare”, „Il Gardellino” ce fac trimiteri directe la aspecte ale naturii sau „L'ottavina”, „L'inquietudine” cu referiri la anumite metode de compoziție și interpretare sau la afectul unei anumite lucrări muzicale. Programatică sau nu, muzica lui Vivaldi impresionează nu doar prin originalitatea metodelor de compoziție și prin contrastele majore create, ci și prin aspectul cantitativ. Se pare că ar fi avut dreptate atunci când susținea că poate compune mai repede decât ar putea cineva copia același text muzical. Doar creația concertistică pentru instrument solo și acompaniament de cordari cuprinde, în mare, 350 de concerte dintre care 230 sunt dedicate viorii – instrumentul preferat, se pare. O parte importantă a creației sale o reprezintă și concertele pentru ansamblu de cordari, fără solist, cunoscute de noi sub denumirea de „concerti grossi”. Caracteristice în special școlii muzicale baroce italiene, acest gen de lucrări muzicale se bazează pe dialogul permanent între soli și ripieni / tutti și a fost abordat de compozitori precum Archangelo Corelli, Francesco Geminiani și Johann Sebastian Bach – acesta din urmă în special în cazul Concertelor Brandenburgice.
Vivaldi era prin excelență un foarte abil și îndrăzneț orchestrator, aspect ce reiese, în primul rând din maniera originală de construcție a frazelor muzicale, atât din perspectivă melodică cât și pe plan armonic. Vivaldi a fost, de asemenea, un inovator, putem spune, al mijloacelor de expresie, în special în cazul viorii. A acordat o foarte mare atenție articulărilor diferențiate, utilizării unor procedee precum pizzicato, multe tipuri de arpegiato, folosirea surdinei toate acestea contribuind la crearea unor efecte cromatice multiple, uneori extreme. Se pare că Vivaldi a fost și unul dintre puținii compozitori din epoca Barocului muzical european care a exploatat efectele create de o dinamică diferențiată, anticipând astfel stilul clasic timpuriu.
Mai puțin cunoscută în afara Italiei, comparativ cu muzica sa instrumentală, creația vocală a lui Antonio Vivaldi se referă majoritar la genul de operă dar și la o consistentă listă de lucrări din categoria celor religioase. Regăsim așadar la Vivaldi lucrări vocal – instrumentale cu soliști, cor și orchestră dar și numeroase lucrări de tip solistic, denumite motete. În cadrul acestora din urmă, în mod special, se pot observa influențele stilului său operistic dar multe dintre acestea poartă amprenta așa numitului „stile osservato” (stilul strict, caracteristic mai mult lucrărilor religioase). Denis Arnold, unul dintre muzicologii cu o colaborare esențială la editarea New Oxford Companion to Music (1983), afirma despre motetele lui Vivaldi că sunt adevărate „concerte pentru voce”. Acest fapt poate fi ușor sesizat, inclusiv în cazul motetelor „Nulla in Mundo Pax Sincera” sau „In turbato mare irato” prezentate în cadrul acestui concert. Ele conțin numeroase pasaje de virtuozitate, secțiuni contrastante în cadrul părților, momente care reclamă rezolvări de tipul cadențelor, toate acestea necesitând asimilarea, de către solistul vocal, a problemelor referitoare la stilul vocal baroc italian, în general, și cel vivaldian, în particular dar și o bună stăpânire și abilitate în rezolvarea momentelor bazate pe tehnica improvizației.
Creația instrumentală și vocal-instrumentală a lui Antonio Vivaldi a reprezentat un moment esențial pentru evoluția școlii italiene de compoziție. Mai mult decât atât, manierele sale de construcție și expresie muzicală, în special în cazul concertelor instrumentale, a fost adoptată cu entuziasm în Europa, în mod particular în Franța. Pentru faptul că părțile componente ale concertelor sale permiteau o largă paletă de abordări de tip formal, Vivaldi poate fi considerat cel mai important precursor al lui Sammartini sau al fiilor lui Johann Sebastian Bach în evoluția simfoniei caracteristice perioadei Clasicismului muzical. În același timp, Vivaldi este cel care a anticipat din plin caracteristicile Romantismului muzical, în special prin accentul pe care l-a plasat majoritar pe mijloacele de expresie muzicală și poate mai puțin pe atenția la detalii.
Pentru acest concert, ansamblul SEMPRE a ales o formulă orchestrală restrânsă, asemănătoare mai degrabă unei formule camerale ceva mai consistente. Este vorba de opt instrumentiști și o voce de sopran, distribuția fiind alcătuită dintr-un singur muzician pentru fiecare „partidă instrumentală”. Acest tip de distribuție era adesea întâlnit și în epocă fiind adesea dictat de rațiuni practice legate de un număr restrâns de muzicieni sau de adaptarea la un spațiu de concert mai mic.
Raluca Enea
În program: Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Overture L'Olimpiade (RV 725):
- Allegro
Concerto "L'Inverno" (Le Quattro stagioni, RV 297), pentru vioară și orchestră de coarde:
- Allegro non molto – Largo - Allegro
Concerto Grosso (RV 157), pentru orchestră de coarde:
- Allegro – Largo – Allegro
Triosonata "La Follia" (RV 63) pentru două viori și basso continuo
Concerto VIII din"L'Estro Armonico" (RV 522), pentru două viori și orchestră de coarde:
- Allegro – Larghetto e spiritoso – Allegro
Motet "In furore iustissimae irae" (RV 626) pentru soprană și orchestră de coarde:
- Aria – Recitativ – Aria – Alleluia
Ansamblul de muzică barocă SEMPRE a fost fondat în anul 2020 de clavecinista Raluca Enea și reunește muzicieni specializați în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.
Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât și din cea a instrumentelor utilizate – copii după originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, aspecte ce permit abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul s-au specializat în domeniul muzicii vechi în cadrul unor instituții de prestigiu din Europa și au o activitate de peste 20 de ani în domeniul interpretării acesteia. Ansamblul SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral. Deși înființat relativ recent (2020), ansamblul are o activitate intensă fiind prezent până acum la cele mai importante evenimente de profil din țară, precum Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Veche București, Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, etc. Ansamblul SEMPRE colaborează cu muzicieni importanți din domeniul muzicii baroce precum violonista Mira Glodeanu. Între proiectele următoare ale ansamblului se numără două colaborări cu violonistele Petra Müllejans și Martyna Pastuszka și finalizarea albumului audio „Sempre Vivaldi”.
Între producțiile din ultimii ani ale ansamblului se numără: „Sempre Vivaldi”, „Haendel vs Haendel”, „Les Caractères”, „Baroque unknown”, „Sparkling Haendel”, „Bach by night”, „To B or not to B”, „Soli e tutti”, „Sempervivum” (ultimele 2 proiecte sunt realizate împreună cu violonista Mira Glodeanu), „Black and White. Vivaldi”.
Interpretează: ansamblul de muzică barocă SEMPRE (București):
- Melinda Béres, Rafael Butaru, Mircea Grigore Lazăr (viori baroce),
- Tamara Dica (viola barocă),
- Zsombor Lázár(violoncel baroc),
- István Csata (viola da gamba, violone),
- Filip Zsombor (arhilăută, chitară barocă),
- Cristina Vasilache (soprană),
- Raluca Enea (clavecin).
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚̆!
Organizator: 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐊𝐲𝐫𝐢𝐨𝐬
𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 de 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯 și cofinanțat de 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐫𝐚𝐬̧𝐨𝐯.
𝐒𝐩𝐨𝐧𝐬𝐨𝐫𝐢: Rinapack, Belvedere Events Center, Vobiscum Centru Educațional, Hanu Paprika.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥: @Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢: Bucharest Early Music Festival, Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, RATBV SA, Transylvania Byzantine, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Bastionul Artiștilor.
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚: România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Brașov, Buna Ziua, Brasov, MyTex - Stiri Online Brasov, Radio Braşov, CINEMATRIX.ro, PRESShub, PedagoTeca.ro, InformaTeca, CasoTeca.ro.
Advertisement

Where is it happening?

Brasov Biserica Sfantul Bartolomeu - Lutheran Church, Strada Lungă 251, Brașov, România,Brasov, Romania

Event Location & Nearby Stays:

Festivalul de Muzic\u0103 Veche Bra\u0219ov

Host or Publisher Festivalul de Muzică Veche Brașov

It's more fun with friends. Share with friends

Discover More Events in Brasov

28-29 SEPT\/ Curs instructor barre fitness Brasov & online
Sat Sep 28 2024 at 10:00 am 28-29 SEPT/ Curs instructor barre fitness Brasov & online

Barre Fitness Academy Brașov

HEALTH-WELLNESS PILATES
T\u00e2rg de obiecte cu poveste \u00een Pia\u021ba Unirii, R\u00e2\u0219nov | 28 Septembrie
Sat Sep 28 2024 at 03:00 pm Târg de obiecte cu poveste în Piața Unirii, Râșnov | 28 Septembrie

Piața Unirii, 505400 Râșnov, România

RIGOLETTO - Oper\u0103 de G. Verdi
Sat Sep 28 2024 at 06:30 pm RIGOLETTO - Operă de G. Verdi

Opera Braşov

MUSIC ENTERTAINMENT
When Violin Meets Guitar METAVIVALDI @ Filarmonica, Brasov
Sat Sep 28 2024 at 07:00 pm When Violin Meets Guitar METAVIVALDI @ Filarmonica, Brasov

Filarmonica Brasov

MUSIC ENTERTAINMENT
KiSCSiLLAG \/\/ SEPSISZENTGY\u00d6RGY, Szimpla \/\/ 09.28.
Sat Sep 28 2024 at 08:00 pm KiSCSiLLAG // SEPSISZENTGYÖRGY, Szimpla // 09.28.

Szimpla Sepsiszentgyörgy

CONCERTS
Robbert Duijf Band - Transilvania Blues Night (RO)
Sat Sep 28 2024 at 08:00 pm Robbert Duijf Band - Transilvania Blues Night (RO)

Rockstadt

MUSIC ENTERTAINMENT
28. Szent Mih\u00e1ly Napok \/\/ Zilele Sf\u00e2ntul Mihai
Mon Sep 23 2024 at 06:00 pm 28. Szent Mihály Napok // Zilele Sfântul Mihai

Barcasági Csángó Alapítvány - Asociația Ceangăilor Bârsa - The Foundation

ENTERTAINMENT CONCERTS
C\u0102IANU `395
Tue Sep 24 2024 at 07:00 pm CĂIANU `395

Bastionul Țesătorilor din Brașov

FESTIVALS MUSIC-FESTIVALS
SEPHARDICA
Wed Sep 25 2024 at 07:00 pm SEPHARDICA

Sinagoga Beth Israel

FESTIVALS MUSIC
Concert :: Classics with XYZ Gen. :: BRA\u0218OV
Thu Sep 26 2024 at 07:00 pm Concert :: Classics with XYZ Gen. :: BRAȘOV

Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov

MUSIC ENTERTAINMENT
Concert :: Classics with XYZ Gen. :: BRA\u0218OV
Thu Sep 26 2024 at 07:00 pm Concert :: Classics with XYZ Gen. :: BRAȘOV

Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

MUSIC ENTERTAINMENT
Deschiderea stagiunii 147 a Filarmonicii Bra\u0219ov (1)
Thu Sep 26 2024 at 07:00 pm Deschiderea stagiunii 147 a Filarmonicii Brașov (1)

15 Noiembrie, nr. 50A. , 500097 Brasov, Romania

MUSIC ART
PSALTICHIA BRA\u0218OVEAN\u0102. Conferin\u021b\u0103 \u0219i concert
Thu Sep 26 2024 at 07:00 pm PSALTICHIA BRAȘOVEANĂ. Conferință și concert

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului

ENTERTAINMENT MUSIC
Deschiderea stagiunii 147 a Filarmonicii Bra\u0219ov (2)
Fri Sep 27 2024 at 10:00 am Deschiderea stagiunii 147 a Filarmonicii Brașov (2)

15 Noiembrie, nr. 50A. , 500097 Brasov, Romania

MUSIC ART
Danotte si prietenii
Fri Sep 27 2024 at 07:30 pm Danotte si prietenii

Cramele Lui Decebal

CONCERTS MUSIC
PRIVEGHERE PAISIAN\u0102
Fri Sep 27 2024 at 08:00 pm PRIVEGHERE PAISIANĂ

Biserica ,,Sfântul Nicolae" Șcheii Brașovului

MUSIC-FESTIVALS ENTERTAINMENT
Pitty Anniversary @TheSquare Live Concert
Fri Sep 27 2024 at 10:00 pm Pitty Anniversary @TheSquare Live Concert

Piața Sfatului 27, Brașov

ENTERTAINMENT CONCERTS
Return of Culture: DJ Snow | Memphys | FarSight - CNFM24 Aft\u0103rParty
Fri Sep 27 2024 at 10:00 pm Return of Culture: DJ Snow | Memphys | FarSight - CNFM24 AftărParty

Aftăr Hours

FESTIVALS MUSIC

What's Happening Next in Brasov?

Discover Brasov Events