Miriam Răducanu - rigoare și senZ | Proiecție în cadrul One World Romania
Schedule
Tue Apr 08 2025 at 04:00 pm to 06:30 pm
UTC+03:00Location
Muzeul Ţăranului Român | Bucharest, BU
-- Intrare liberă, în limita locurilor disponibile --
Proiecția va fi urmată de o discuție condusă de Corina Cimpoieru (coordonatoare Arhiva CNDB) și Ana Szel (doctorandă și asistentă universitară la UNATC) despre documentele videografice de arhivă despre dans și potențialul lor pentru reactivarea biografiilor artistice ale dansatorilor și coregrafilor.
________________
𝐌𝐢𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐑𝐚̆𝐝𝐮𝐜𝐚𝐧𝐮: 𝐑𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐧𝐙
𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑖𝑛𝑒 𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑑𝑎𝑛𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑛-𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑛𝑖𝑐𝑖𝑜 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎̆ 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑖𝑛𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑛𝑍. – Miriam Răducanu
Realizat cu ocazia centenarului coregrafei Miriam Răducanu, filmul aduce pentru prima dată împreună documente de arhivă ce refac parcursul biografic și creativ al artistei, revelând modul extraordinar în care Miriam Răducanu a îmbinat dansul, muzica și poezia.
Concept, montaj: Alexandra Gulea
Restaurare audio, sound design, muzică: Vlaicu Golcea
Consilier arhive: Corina Cimpoieru
Consilier scenariu: Vava Ștefănescu
Consilier montaj, grafică: Ciprian Cimpoi
Colorizare: Andrei Oană
An producție: 2024
Durată: 76 minute
Film realizat în cadrul proiectului 𝑴𝑰𝑹𝑰𝑨𝑴 𝑹𝑨̆𝑫𝑼𝑪𝑨𝑵𝑼: 𝒐 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒆 – 𝒂𝒓𝒉𝒊𝒗𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒔𝒆𝒏𝒁, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Producători: Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Televiziunea Română (TVR), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și DACIN SARA.
_________________________________
BIO
𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐮𝐥𝐞𝐚
Născută la București, după studii în arte vizuale la Paris și film documentar la München, Alexandra Gulea activează în domeniul filmului documentar, de ficțiune si experimental, ca autor, monteur și artist vizual. Filmele ei sunt la confluența dintre artele vizuale și cinema. Trăiește și lucrează între București și Berlin.
𝐕𝐥𝐚𝐢𝐜𝐮 𝐆𝐨𝐥𝐜𝐞𝐚
Artistul și performerul audio-vizual Vlaicu Golcea își desfășoară activitatea în diferite sectoare ale artelor sincretice și ale artelor interdisciplinare: muzică de teatru, film documentar, lung și scurt metraj, animație, instalații multimedia, producție și montaj video generativ AI, intervenții în spații publice și performance-uri. Co-fondator al Teatrului Postnațional Interfonic - o platformă independentă și o comunitate dedicată unor alte tipuri de manifestări artistice - cu un focus deosebit pe noua creație dramaturgică contemporană, interdisciplinaritatea și sincretismul artelor și pe tinere personalități ale artei actoriei și ale artelor performative.
𝐀𝐧𝐚 𝐒𝐳𝐞𝐥
Ana SZEL este cineast, curator, doctorand și asistent universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București, cu o teză despre filmul utilitar în România socialistă. Se numără printre fondatorii noului program de masterat dedicat conservării și curatoriatului arhivelor audiovizuale, având studii în domeniul muzicii și al cinematografiei. Lucrează cu arhivele de film din 2016, iar interesele sale de cercetare includ practici cinematografice marginale, filmul mut și cinematograful ca teren de cercetare interdisciplinar. În 2022, împreună cu Christian Ferencz-Flatz și Ana Grgic, a organizat la București prima conferință internațională dedicată "Filmului utilitar în socialismul de stat" și este co-editor (alături de Lucie Cesalkova și Christian Ferencz-Flatz) al volumului rezultat, în curs de publicare la Amsterdam University Press. Este cercetător doctorand în cadrul proiectului "Philosophy in Late Socialist Europe: Theoretical Practices in the Face of Polycrisis" la UBB Cluj.
𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐢𝐦𝐩𝐨𝐢𝐞𝐫𝐮
Corina Cimpoieru are studii în antropologie culturală și în prezent este cercetătoare și coordonatoare a Mediatecii și Arhivei din cadrul Centrului Național al Dansului București. În ultimii ani și-a dedicat timpul recuperării documentelor despre dans și performance, cercetând în arhive atât private, cât și instituționale, cu scopul reactivării istoriei dansului și a performance-ului prin practici de arhivare a acestora care reconfigurează potențialul lor pentru proiecte contemporane: reenactment-uri performative („Reenacting Lizica Codreanu”, „Tribute to Iris Barbura”, „Corpuri și povești invizibile”), expoziții de dans și performance („Muzeul Dansului Modern și Contemporan”, „Arhivele dansului: Deschis pentru (re)inventar(e)!”, „Time dance connection” etc.), proiecte editoriale (printre care coord. „Corpuri radicale în spectacole contemporane” de Mihaela Michailov; coordonarea traducerii cărții „Epuzarea dansului. Performance și politica mișcării” de André Lepecki.
Cea mai recentă cercetare a fost dedicată coregrafei Miriam Răducanu, căreia CNDB i-a dedicat un amplu proiect de reactivare a activității coregrafice prin organizarea unei expoziții la Rezidența9 („Miriam Răducanu – o expoziție-arhivă cu senZ”, 2024), realizarea unui film („Miriam Răducanu – Rigoare și senZ”, regia Alexandra Gulea, 2024) și a unui catalog, care prezintă parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol și aduce pentru prima dată împreună documente fotografice și videografice, care au fost recuperate atât din arhive publice din România (Arhivele TVR, ANF și arhivele Teatrului Țăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cât și din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu sau Ioan Tugearu, precum și din arhiva personală a coregrafei.
Where is it happening?
Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Pavel D. Kiseleff, București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays:
