🌙 Festivalen Heksetid: Se program for søndag 10. november nu!
Schedule
Sun Nov 10 2024 at 10:00 am to 05:00 pm
UTC+01:00Location
Ny Vestergade 10, 1471 Copenhagen, Denmark | Copenhagen , SK
Advertisement
Den 9. og 10. november 2024 inviterer Nationalmuseet og Christiansborg Slot dig inden for i en verden, hvor magi, mytologi og mystik smelter sammen til festivalen ‘Heksetid’. 👉 Vi løfter her sløret for alt det, du kan glæde dig til i søndagens program: https://www.christiansborgslot.dk/sndag-heksetid
𝙐𝘿𝙋𝙇𝙐𝙆 𝙁𝙍𝘼 𝙋𝙍𝙊𝙂𝙍𝘼𝙈𝙈𝙀𝙏
𝗞𝗹. 𝟭𝟭.𝟬𝟬 𝗛𝘃𝗼𝗿𝗳𝗼𝗿 𝗯𝗹𝗶𝘃𝗲𝗿 𝗺𝗮𝗻 𝗵𝗲𝗸𝘀 𝗶 𝗱𝗮𝗴? 𝗠𝗲𝗱 𝗵𝗲𝗸𝘀 𝗦𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗡𝗶𝗲𝗹𝘀𝗲𝗻, 𝗯𝘆𝗵𝗲𝗸𝘀 𝗟𝗶𝗻𝗲𝗹𝘂 𝗙𝗮𝗹𝗸 𝗼𝗴 𝗵𝗲𝗸𝘀𝗲𝗸𝗿𝗲𝗱𝘀-𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘃𝗶𝘀𝗲𝗿 𝗜𝗱𝗮 𝗦𝗸𝗶𝗯𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗺𝗲𝗿
Mød tre forskellige unge, moderne hekse og hør deres refleksioner om heksegerningen. Hvorfor bliver man heks i dag? Og kan alle kalde sig heks? Samtalen modereres af museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen.
📍 Lokation: Christian 4.s Bryghus
𝗞𝗹. 𝟭𝟮.𝟬𝟬 𝗙𝗼𝗿𝗯𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿 𝗼𝗴 𝗱𝗷æ𝘃𝗹𝗲𝘀𝗮𝗯𝗯𝗮𝘁
En af danmarkshistoriens voldsomme scener udspiller sig den 9. november 1641. Her bliver Maren Spliids brændt som heks på Københavns Slot. Før sin død udpeger hun flere andre som hekse. Fattige Anna Thomasdatter indrømmer: Hun er en heks. Hendes fortællinger om trolddomskundskaber involverer stormfloder, forbandelser og djævlesabbat på kirkegården.
Hør historien om Anna Thomasdatter fortalt af Maria Østerby Elleby, der er ph.d. i trolddomshistorie og forfatter til ’Hekseri – den store bog om magi’.
Præsenteret i samarbejde med podcasten Obscuritas.
📍 Lokation: Nationalmuseet (Jurten, Palægården)
𝗞𝗹. 𝟭𝟮.𝟯𝟬 𝗣𝗼𝗲𝘀𝗶 𝗼𝗴 𝗯𝗲𝘀𝘃æ𝗿𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿. 𝗪𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽 𝗺𝗲𝗱 𝗡𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗚𝗼𝘂𝗹.
Sprogets grænser definerer vores verdens grænser, sagde Wittgenstein. Indenfor magiske traditioner og folkeeventyr får sproget yderligere en kraft, hvis man kender tingenes eller personers sande navn. Som det fx er tilfældet i ’Rumleskaft' af brødrene Grimm, hvor en dronning får lov at beholde sit barn, i det øjeblik hun gætter det sande navn på den mystiske bortfører.
I denne workshop undersøger vi sammen med forfatter Nanna Goul sprogets magiske potentialer ved at se nærmere på sammenhængen mellem poesi og besværgelser. Vi læser eksempler på både klassiske trylleformler, moderne besværgelser og poesi - og skriver vores egne lyriske besværgelser rettet mod positive manifestationer.
Begrænset plads.
📍 Lokation: Nationalmuseet (Jurten, Palægården)
𝗞𝗹. 𝟭𝟯.𝟬𝟬 𝗛𝗲𝗸𝘀𝗲𝗸𝗿𝗲𝗱𝘀 – 𝗲𝘁 𝗸𝗼𝗿 𝘀𝗸𝗮𝗹 𝗹𝘆𝗱𝗲 𝗳𝗿𝗮 𝗵𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲𝗻𝘀 𝗸æ𝗹𝗱𝗿𝗲
Koret fra Krogerup Højskoles Heksekreds trænger ind i bastionen, fylder dens kalkede rum som en tåge, en svimlende øldamp, en glasklar søndag. Teksten er bøn, protest, længsel, henvendelse, et forsøg på at genfortælle fra historiens kamre, et drama, en brevsamling, en coming of age fra de unge stemmer i historiens randtime. Oplev selv korværket på stedet - lyttende eller deltagende!
📍 Lokation: Christian 4.s Bryghus
𝗞𝗹. 𝟭𝟰.𝟬𝟬 𝗪𝗶𝘁𝗰𝗵𝗰𝗿𝗮𝗳𝘁 𝗕𝗶𝘁𝗰𝗵𝗰𝗿𝗮𝗳𝘁
Efter krig, klimaødelæggelse og drab, rykker heksene ind! Dommedag var ikke kun i Renæssancen forbundet med hekse og troldfolk. Også i Maren Uthaugs fremtidsroman ’11%’ (2022), er det heksene, der sammen med amazonkvinderne, de lesbiske og præstinderne har overlevet, at mændene har udslettet hinanden og samfundet, som vi kender det. Nu udgør ”hannerne” kun 11% af befolkningen og går ikke længere frit omkring. It’a a woman’s world - og der er balance mellem mennesker og natur.
Mød prisvindende og bogaktuelle Maren Uthaug til en samtale med manuskriptforfatter Eini Carina Grønvold om hekse, om genfortrylning af naturen og om feminin energi og magi. Eini Carina Grønvold har i mange år beskæftiget sig med bl.a. køn, seksualitet og sexpositivisme, og interesserer sig for menneskets og naturens vilkår i bredere forstand.
Maren Uthaug udkommer 1. november med efterfølgeren til ’11%’: ’88%’.
📍 Lokation: Nationalmuseet (Festsalen)
𝗞𝗹. 𝟭𝟱.𝟬𝟬 𝗩ø𝗹𝘃𝗲𝗻𝘀 𝘀𝗽𝗮̊𝗱𝗼𝗺
’Vølvens spådom’ (Völuspá) er et af de mest gådefulde digte i norrøn litteratur og er beretningen om verdens tilblivelse og endeligt. Det er bevaret i tre versioner på håndskrevet pergament fra ca. 1200-tallet, altså nedskrevet på norrønt adskillige århundrede efter den jernalder og vikingetid, hvor digtet i en eller anden form kan have sit udspring.
Annette Lassen er sagaforsker og oversætter, og må nok betegnes som den forsker herhjemme med størst og mest indgående kendskab til oldnordisk litteratur og mytologi – herunder også ’Vølvens spådom’. Oplev hende her sammen med skuespiller Sofie Gråbøl, når de fremfører det gamle eddadigt på henholdsvis norrønt og dansk. Oplæsningen finder sted i udstillingen ’Vølvens varsel’, hvor Ragnarok og kosmisk sammenbrud udspiller sig under himmelhvælvet.
📍 Lokation: Nationalmuseet (i udstillingen ’Vølvens varsel’)
𝗞𝗹. 𝟭𝟱.𝟬𝟬 𝗛𝗲𝗸𝘀𝗲𝗻 𝘀𝗼𝗺 𝗮𝗸𝘁𝗶𝘃𝗶𝘀𝘁 – 𝗺𝗲𝗱 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗮 𝗛𝗲𝗷𝗹𝘀𝗸𝗼𝘃, 𝗞𝗮𝘀𝗽𝗲𝗿 𝗢𝗽𝘀𝘁𝗿𝘂𝗽 𝗙𝗿𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶𝗸𝘀𝗲𝗻 𝗼𝗴 𝗡𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗚𝗼𝘂𝗹 - 𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗲𝗿 𝗽𝗮̊ 𝘃𝗲𝗷! 🖋️
📍 Christian 4.s Bryghus
Køb billet her: https://billetto.dk/e/heksetid-billetter-1087683
Advertisement
Where is it happening?
Ny Vestergade 10, 1471 Copenhagen, Denmark, Ny Vestergade 10, 1471 København K, Danmark,Copenhagen, Copenhagen , DenmarkEvent Location & Nearby Stays: