Östgötacupen 24/25 Del 1 Smali och firmakeppni
Schedule
Sat Dec 07 2024 at 10:00 am to 04:30 pm
UTC+01:00Location
Folkungabanan | Linköping, OG
Advertisement
13:e upplagan av den årliga Östgötacupen.
Deltävling 1 är det firmakeppni, smali och lagparad !
GRS - Smali och Firmakeppni - 7 december 2024
Nu är det dags för den årliga Östgötacupen, under deltävling 1 är det firmakeppni, smali och lagparad !
Anmälningsinformation:
Tävlar man i lag behövs två anmälningar, en enskild för deltävling 1 och en laganmälan (av lagkapten) för hela cupen för laget. Sista anmälningsdag 25 november.
Tävlingsanmälan till deltävling 1 görs individuellt för varje ekipage via formulär https://forms.gle/4UzLNWjDqx467gTF9
Anmälningsavgift: smali: 100 kr, firmakeppni: 250 kr till GRS Swish 123 326 50 30.
Laganmälan för hela cupen görs via mail till: [email protected] av utsedd lagkapten för laget. 600:- /lag till GRS Swish 123 326 50 30. Mejlet ska innehålla lagnamn, namn på alla ekipage i laget och låtval till lagparaden.
Klasser i smali:
• Barn och ungdom ( tom 15 år )
• Vuxenklass
Klasser i Firmakeppni:
De klasser går av stapeln i år för firmakeppni:
• Barnklass - för ryttare 8-10år, max 12år om man är orutinerad
• Ridskoleklass barn/ungdom - för ryttare som rider på lånad skolhäst från GRS/Stenholmen
• Ridskoleklass ungdom vuxen från 18 år och uppåt- för ryttare som rider på lånad skolhäst från GRS/Stenholmen
• Debutklass - En klass för dom ekipage som aldrig har startat på en tävling/gren.
• Mellanklass - barn/ungdom tom 17 år, för ekipage som startat en gren och fått poäng under 5,5.
• Mellanklass - vuxna från 18 år och äldre, för ekipage som startat en gren och fått poäng under 5,5.
• Elitklass - Barn/ungdom tom 17 år, För ekipage som startat en gren och fått över poängen 5,5.
• Elitklass - Vuxna från 18 år och äldre, För ekipage som startat en gren och fått över poängen 5,5.
I denna tävling (deltävling 1) krävs inget medlemskap I GRS eller annan islandshästförening, inte heller licens. From deltävling 3 krävs det ett medlemskap i någon lokalförening och licens via Islandshästförbundet, detta avsteg då vi av erfarenhet vet att det brukar vara krångligt med det kravet kring årsskiftet (ibland även till deltävling 3).
Priser som kommer utdelas under denna dag är rosetter till bäst placerade. Bästa utklädsel och bästa lagutklädnad vilket röstas fram av publiken under dagen. Feather price kommer även finnas för utdelning till en ungdom/junior eller en vuxen. Featherprice utdelas av domarna för god och harmonisk ridning.
Lagtävling - Tävlingen är också första deltävlingen i Östgötacupen - en lagtävling i vinter. Man kan alltså tävla både individuellt och som lag. Ett lag ska bestå av minst 3 ekipage, man kan vara upp till 5st. Sammansättningen är valfri, det kan vara ett stall, ett kompisgäng, en familj etc. Är man fler än 3 ekipage i laget räknas bara de tre bästa resultaten i varje gren. Laget ska utse en lagkapten som ansvarar för att anmäla laget till Östgötacupen, se ovan.
Gerstorps Ryttarsällskaps Firmakeppni är en tradition i december och har de senaste 12 åren dragit ett mellan 40- 80 deltagare varje gång. Östgötacupen, som Firmakeppni är en del av, lockar ungefär 200- 400 starter över vintersäsongen årligen. Om du inte planerar att delta i tävling som ryttare är du naturligtvis hjärtlig välkommen att heja fram dina klubbkamrater och ridskolevänner. Det brukar vara en fartfylld och rolig dag. Klubben har fikaförsäljning. Efter pausen har vi traditionsenlig lagparad, dvs lagen presenteras och får rida in till egen vald musik, gärna utklädda.
Firmakeppni och Smali - Vad är det ? och hur går det till?
Smali - är en isländsk tävlingsform: en enkel hinderbana på tid. Man rider en och en. Tex slalom, rida över brygga, genom labyrint och andra hinder (ej hoppning). Fartfyllt och spännande. Det kräver mod, manöverförmåga och samspel med hästen. Eventuella missar av banan innebär tidstillägg. Tiden omsätts i placeringspoäng som sen räknas med i cupen. Vinnaren 10 poäng, tvåan 9 poäng, osv.
Firmakeppni - ja vad är det och hur ska du rida och prestera?
Som tävlande gäller det att visa upp sin häst på bästa möjliga sätt. Man väljer gångart själv av dom gångarter som är bestämda av tävlingsarrangören. Ekipagen delas in i grupper om 6-12 st/grupp. När alla grupper ridit tar man ut de 2-4 bästa ur varje grupp, dessa får rida i en final där man sedan blir placerad. (Antal startande i varje grupp och omfånget på grupperna anpassas till hur många som anmäler sig till tävlingen, antal ekipage som går vidare från uttagningen anpassas också).
De gångarter som får visas är SKRITT, TRAV och TÖLT.
Firmakeppni är en isländsk tradition att på ett opretentiöst sätt tävla och ha kul tillsammans samtidigt som man drar in lite pengar till sin klubb. Ordet Firmakeppni är sammansatt av Firma = Företag och Keppni = Tävling.
Varje lag som tävlar i Östgötacupen får skaffa sig en sponsor och tävla som representant för sin sponsor. Det kan vara mammas frisörsalong, eller grannes bilmekaniska eller den lokala ICA-handlaren eller någon annan man känner. Man får gärna vara utklädd.
Utrustningskrav: Enligt feifs R&R öppen klass. https://www.icelandichorse.se/tavling/tavlingsregler
Dispens från reglementsenlig klädsel 10 december om man är maskerad-utklädd! Det är även ok att rida med broddar samt snösulor.
Tre domare sätter poäng.
Vi som arrangörer har rätten till att flytta de ekipage som vi inte tycker passar i den anmälda klassen och vi förbehåller oss rätten att anpassa antalet i startgrupperna och hur många som går vidare utifrån anmälningar.
På tävlingsdagen:
Parkering efter anvisning på plats innan du kommer fram på gården.
Incheckning via formulär digitalt. I och med incheckning garanterar du att din häst är frisk och i tävlingsform, samt att du kommer från ett friskt stall.
Skall du stryka dig skall du omgående höra av dig till Åsa Gustafsson 0703-013409 eller [email protected]
Ridskole-elever som skall låna häst får tillgång till dem innan tävling så man hinner sadla och värma upp, exakt tid kommer senare (beror på antal anmälda ekipage).
På plattan finns Ridlärare/ridskolevärd med väst på plats för frågor och hjälp.
Hästen bör vara uppvärmd innan start, men dock som mest 20 minuter. Kolla att alla broddar sitter fast innan och efter din ritt.
Uppvärmning kan ske i Lilla ridhuset, ingång från baksidan via porten på gaveln.
Det är medhörning från Ridhallen så att det skall vara lätt att följa tävlingen.
Praktiskt kring Firmakeppni:
På speakerns kommando rider man in i ridhallen via stora porten.
Alla i startgruppen startar i höger varv. Rider ca 3-4 varv. Saktar av till skritt på speakerns kommando. Domarna plockar bort 2-3 ekipage. Dessa ekipage rider ut.
Byte av varv till vänster, de kvarvarande ryttarna rider ytterligare ca 3 varv.
Saktar av till skritt på speakerns kommando.
Domarna plockar bort ytterligare två ekipage. Dessa ekipage rider ut.
Byte av varv till höger, de kvarvarande ryttarna rider ytterligare ca 3 varv
Saktar av till skritt på speakerns kommando.
Beroende på antalet anmälda i varje klass skapas uttagnings/startgrupper och sen finaler. Vid få deltagare blir det final direkt.
Finalen rids som uttagningen men med individuell placering.
Dvs utsortering 2 ekipage i taget.
Vinnaren 10 poäng tvåan 9 poäng, osv
Under dagen kommer alla lag att presenteras under Lagparaden. Man rider då in tillsammans med sina lagkamrater, utklädda och till den låt som man valt. Vi brukar försöka lägga den direkt efter lunchpausen.
Länk till reglemente kommer efter uppdatering finns på hemsidan, förra årets finns på hemsidan. www.gerstorprs.se
Advertisement
Where is it happening?
Folkungabanan, Linköping, SwedenEvent Location & Nearby Stays: