'Zin in digitale zorg 2.0'
Schedule
Thu Nov 14 2024 at 10:30 am to 02:30 pm
UTC+01:00Location
VNAB kennis- en ontmoetingscentrum | Rotterdam, ZH
About this Event
Nederland vergrijst. Met elkaar werken we met hart en ziel voor steeds meer meer ouderen die ook nog eens langer thuis blijven wonen. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en innovaties. Vorig jaar organiseerden samen met Zorgkantoor Zilveren Kruis ons eerste symposium Zin in digitale thuiszorg, waarin de introductie van digitale hulpmiddelen en de implementatie ervan centraal stond.
Dit jaar organiseren we een vervolg op dat symposium namelijk: Zin in digitale zorg 2.0. Hoe virtuele zorgtoepassingen zowel thuis als intramuraal de zorg transformeren.
We focussen ons bij dit tweede symposium op de borging, knelpunten in de praktijk, de inzet van digitale hulpmiddelen intramuraal en AI in de zorg.
De hoofdspreker van dit jaar is . Hij is CEO van Transform Health en spreker. Hij is zorginnovatie-strateeg en werkt op het snijvlak van innovatie en strategie en adviseert besturen, overheden, bedrijven en professionals. Zijn advies richt zich op het initiëren van verandering en de duiding van wat daarvoor nodig is. Lucien inspireert, verschaft inzicht en stimuleert tot innovatie in de VVT en samenwerking met de commerciële sector.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal gastsprekers en workshops waaraan kan worden deelgenomen.
Na het hoofdprogramma volgen twee workshoprondes. Kies hiernaast bij de oranje knop 'Tickets ophalen' één workshop met het cijfer 1 en één workshop met het cijfer 2 zodat je in elke ronde de workshop van jouw keuze kunt volgen. Hieronder volgt een beschrijving van de zes workshops die we deze middag aanbieden.
AI in de zorg
Workshopleiders: Winrik Campo (Aafje)
"Elke week lijkt er wel een nieuwe AI oplossingen te verschijnen. Het is daarom begrijpelijk dat je je overweldigd voelt, maar misschien ben je ook bang om de boot te missen. Maar maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Tijdens deze sessie gaan we samen hoog over door de wereld van AI. We zullen enkele basisprincipes bespreken, maar ook kijken naar de praktische toepassingen. Wat kan AI nu al voor jou betekenen en waar moet je zoal op letten bij de implementatie van AI-oplossingen.
- Wat is AI eigenlijk? Laten we de hype ontmantelen.
- Hoe kan ik AI inzetten voor mijn bedrijf? Gebruikt iemand het al of ben je het aan het verkennen, en wat is er nu al beschikbaar.
- Wat zijn de risico's van AI? Denk dan aan privacy, ethiek en de impact.
- Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? De wereld van AI verandert voortdurend.
Het belangrijkste is dat we met elkaar in gesprek gaan. Sommige vragen kunnen we beantwoorden, terwijl andere vragen mogelijk leiden tot verdere discussie. Maar één ding is zeker: we hebben allemaal vragen.
“Ik ben Winrik Campo, 40 jaar, ik werk nu plus 10 jaar bij Aafje. Sinds begin 2022 actief als Chief Information Security Officer (CISO), met daarvoor vooral een achtergrond in ICT. Ik probeer alle technologische ontwikkelingen te volgen en ik ben ervan overtuigd dat automatisering en domotica een nodige aanvulling zijn op de zorg. Wel moet de mens altijd centraal blijven staan."
Digitale zorg Intramuraal
Workshopleiders: Sophie van Vugt (De Zorggroep)
“..zelfstandig als het kan, digitaal als het kan..”. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Inzet van één hulpmiddel zorgt niet voor verandering in zorgverlening, gedrag en tijdsbesteding waarmee we echt kunnen bijdragen aan het toekomstbestendig inrichten van de zorg. Het stapelen van slimme hulpmiddelen wel. Binnen de huizen van De Zorggroep (Noord en Midden Limburg) gaan we daarom bewezen slimme hulpmiddelen als standaard werkwijze (, tenzij…) inzetten
Door de inzet van slimme hulpmiddelen te stapelen zorgen we voor toename in zelfstandigheid en eigen regie van de bewoner en verlichting van werkdruk van de medewerker. Door ons niet te richten op één hulpmiddel maar alles wat we beschikbaar hebben in te zetten daar waar passend is, wordt het innovatieklimaat vergroot en ontstaat er ruimte om de zorg echt anders in te richten.
In deze workshop lichten we de aanpak toe en gaan we ook praktisch aan de slag!
Digitale dagbesteding
Workshopleiders: Daphne Heester (Lelie zorggroep) en Levi Burger (Cordaan)
Digitale dagbesteding is volop in beweging. Landelijk starten er steeds meer initiatieven om vanuit huis of een locatie deel te nemen aan een digitale variant van dagbesteding. Samen activiteiten doen op afstand is voor veel ouderen een uitkomst. Leer in deze workshop meer over de verschillende vormen van digitale dagbesteding in de ouderenzorg. Cordaan en Lelie zorggroep delen kennis en opgedane ervaringen.
Beeldbellen in de zorg: op afstand en persoonlijk
Workshopleiders: Daantje van der Pluym (Lelie zorggroep)
In de zorg is persoonlijk contact van groot belang, maar dit is niet altijd fysiek mogelijk. Beeldbellen biedt soms een waardevolle oplossing om zorg op afstand te leveren zonder het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Welke manieren van beeldbellen zijn er, en wat is een goede werkwijze om de juiste manier voor jouw cliënt of organisatie te vinden? In deze workshop gaan we graag met elkaar in gesprek om van elkaar te leren over de voor-, nadelen en aandachtspunten bij het oriënteren op beeldbellen.
Borging van digitale zorg
Workshopleiders: Hanneke Doornekamp en Joanne Ebbers (Lelie zorggroep)
Het enthousiasme bij de uitrol van innovaties is vaak groot, helemaal als de medewerkers en cliënten er profijt van hebben. Dit was ook het geval bij de implementatie van digitale zorg bij Lelie zorggroep: zowel cliënten als medewerkers waren meteen enthousiast door de voordelen van digitale zorg, zoals verbetering van zelfredzaamheid, kwaliteit van zorg, veiligheid en doelmatigheid. Hoe hebben wij ervoor gezorgd dat de inzet van digitale zorg 'normaal' werd? Hoe behouden we de positiviteit onder medewerkers en cliënten? En hoe optimaliseren we de samenwerking met leveranciers van digitale zorgtoepassingen? In deze interactieve workshop delen we graag ervaringen en successen, zodat we allemaal met handvatten naar huis gaan om digitale zorg nog beter te borgen binnen onze organisatie.
Digitale zorg in de VPT
Workshopleider: Arco Molendijk (Lelie zorggroep)
Is het bieden van digitale zorg een deel van de oplossing voor de zorgkloof? Wij denken van wel! Hoe we dat (willen) doen? Dat vertellen we je graag tijdens de workshop digitale zorg binnen Welzijn Thuis (VPT). Arco Molendijk, teamcoördinator van een VPT team van Lelie zorggroep, zal meer vertellen over hoe het inzetten van welzijnsmedewerkers, ondersteund met digitale middelen (zoals bBrain en medicijndispenser), de zorgmedewerkers deels vrij kan spelen, zodat zij zich kunnen richten op complexere zorg en pas later in het leven van de cliënt in beeld hoeven komen. Zien we je daar?
Where is it happening?
VNAB kennis- en ontmoetingscentrum, 251 Boompjes, Rotterdam, NetherlandsEvent Location & Nearby Stays:
EUR 0.00