România în context european. Moștenirea perioadei 1938-1940 în politica de azi –de Oliver J. Schmitt
Schedule
Sun May 11 2025 at 11:00 am to 12:30 pm
UTC+03:00Location
Ateneul Român | Bucharest, BU
Advertisement
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 „𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦”, 10–12 mai, Ateneul Român𝐑𝐎𝐌𝐀̂𝐍𝐈𝐀 𝐈̂𝐍 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐗𝐓 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐀𝐍. 𝐌𝐎𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐈𝐑𝐄𝐀 𝐏𝐄𝐑𝐈𝐎𝐀𝐃𝐄𝐈 𝟏𝟗𝟑𝟖-𝟏𝟗𝟒𝟎 𝐈̂𝐍 𝐏𝐎𝐋𝐈𝐓𝐈𝐂𝐀 𝐃𝐄 𝐀𝐙𝐈.
Conferință susținută de 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄𝐑 𝐉𝐄𝐍𝐒 𝐒𝐂𝐇𝐌𝐈𝐓𝐓, urmată de un dialog cu 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐋𝐄𝐎𝐍𝐓𝐄
🗓️ 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎
🏛️ Ateneul Român
🎟️ Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-romania-in-context-european
🎫 Abonamente EARLY BIRD: https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim-2025-abonament
Europa se confruntă cu o serie de crize, iar amenințarea războiului din partea Rusiei este tot mai mare. Țările europene sunt slab pregătite pentru un conflict, întrucât există o lipsă de coordonare și solidaritate. Prelegerea se bazează pe teza că anii 1938–1940 reprezintă o perioadă de referință pentru înțelegerea modului în care societățile reacționează la amenințări.
Amenințarea reprezentată de regimurile totalitare, Germania național-socialistă și Uniunea Sovietică, a provocat reacții foarte diferite – de la împăciuire la „cea mai bună oră“, de la „supunerea tăcută“ în statele baltice la Războiul de Iarnă din Finlanda.
În unele țări europene, anii 1938–1940 au devenit o sursă de confirmare a identității naționale, în timp ce în altele au fost percepuți ca o traumă națională și reprimați în mod consecvent. Ce înseamnă această moștenire pentru mentalitățile colective și culturile politice de astăzi? În ce măsură modelează reacțiile politice la pretenția Rusiei de a aduce Europa sub controlul său?
𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄𝐑 𝐉𝐄𝐍𝐒 𝐒𝐂𝐇𝐌𝐈𝐓𝐓 este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Temele sale de cercetare privesc, printre altele, fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societăţile urbane din estul Mediteranei în secolul al XIX-lea, societatea şi politica în Imperiul Otoman târziu, evoluţiile socioculturale în spaţiul albanez, istoria imperiului maritim al Veneţiei sau istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu. Între anii 2017 și 2022 a fost președintele Secției de Filozofie și Istorie a Academiei Austriece de Științe. Din 2017 este director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe.
Printre cărțile sale, traduse în mai multe limbi, se numără: Kosovo: Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft (Kosovo. Scurtă istorie a unui ţinut central-balcanic, 2008); Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan (Skanderbeg: Noul Alexandru din Balcani, 2009; trad. rom. 2014); Die Albaner: Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident (Albanezii: O istorie între Orient şi Occident, 2012).
Editura Humanitas a publicat mai multe lucrări ale sale: „Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și căderea 𝐶𝑎̆𝑝𝑖𝑡𝑎𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖“ (2018), „România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie“ (2018), „Balcanii în secolul **: O istorie postimperială“ (2022) și „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“ (2023). Cel mai recent text al său cu titlul „Rădăcinile intelectuale ale unei mari dezorientări“ a apărut în volumul colectiv „Cum a rămas România fără președinte ales. 7 răspunsuri posibile“, publicat la Editura Humanitas.
𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐋𝐄𝐎𝐍𝐓𝐄 este jurnalist cu o experiență de peste 25 de ani în media, radio și televiziune. A debutat în echipa PRO TV Iași ca prezentator și a trecut prin toate segmentele redacției Știrilor PRO TV, inclusiv la București, unde a realizat constant interviuri, ediții speciale și transmisiuni de la evenimente majore. Timp de mai mulți ani a fost gazda emisiunii de interviuri După 20 de ani. Din 2008 este prezentatorul emisiunii de anchete și reportaje România, te iubesc!, care a contribuit la schimbarea de legi în România, la schimbarea mentalității colective și în urma căreia au rezultat și două volume publicate la Editura Humanitas, România, te iubesc! (2018) și Ne facem bine (2019).
Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐀𝐪𝐮𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐞, în colaborare cu 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 și 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐑𝐂𝐂𝐀, iar prezența mai multor invitați străini a fost posibilă datorită sprijinului primit din partea 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐃𝐞𝐝𝐞𝐦𝐚𝐧, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥.
Eveniment prezentat de 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐔𝐒 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔, jurnalist cultural şi realizator TV.
𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 în sala Ateneului, cele pentru vizionarea online a evenimentului, ca și 𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sunt disponibile în rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭 𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫
🗓️ 𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎 „Nostalgia: Povestea unei emoții periculoase“
Conferință susținută de Agnes Arnold-Forster, urmată de un dialog cu Alexandra Furnea
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎 „Mișcarea woke: începutul sfârșitului?“
Conferință susținută de Jean-Francois Braunstein, urmată de un dialog cu Marian Voicu
🗓️𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎 „România în context european. Moștenirea perioadei 1938-1940 în politica de azi“
Conferință susținută de Oliver Jens Schmitt urmată de un dialog cu Cristian Leonte
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎 „Puterea limbajului: Cum ne transformă mintea multilingvismul“
Conferință susținută de Viorica Marian urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu
🗓️𝐋𝐮𝐧𝐢, 𝟏𝟐 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟑𝟎 „Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat“
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu
Advertisement
Where is it happening?
Ateneul Român, Fundatia George Enescu, Strada Benjamin Franklin 3, 010287 București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: