Puterea limbajului: Cum ne transformă mintea multilingvismul – conferință de Viorica Marian
Schedule
Sun May 11 2025 at 04:00 pm to 05:30 pm
UTC+03:00Location
Ateneul Român | Bucharest, BU
Advertisement
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 „𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦”, 10–12 mai, Ateneul Român 𝐏𝐔𝐓𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐋𝐈𝐌𝐁𝐀𝐉𝐔𝐋𝐔𝐈: 𝐂𝐔𝐌 𝐍𝐄 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀̆ 𝐌𝐈𝐍𝐓𝐄𝐀 𝐌𝐔𝐋𝐓𝐈𝐋𝐈𝐍𝐆𝐕𝐈𝐒𝐌𝐔𝐋
Conferință susținută de 𝐕𝐈𝐎𝐑𝐈𝐂𝐀 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀𝐍, urmată de un dialog cu 𝐂𝐀̆𝐓𝐀̆𝐋𝐈𝐍 𝐒̦𝐓𝐄𝐅𝐀̆𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔
🗓️ 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎
🏛️ Ateneul Român
🎟️ Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-puterea-limbajului-cum-ne-transforma-mintea-multilingvismul
🎫 Abonamente EARLY BIRD: https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim-2025-abonament
Limbajul și mintea interacționează constant, iar multilingvismul are consecințe importante atât pentru indivizi, cât și pentru societate. Învățarea a două sau mai multe limbi schimbă nu numai modul în care folosim limbajul, ci și felul în care percepem lumea, ceea ce ne amintim, creativitatea, luarea deciziilor, identitatea și societatea.
Profesoara Viorica Marian va aduce dovezi din psiholingvistică și neurolingvistică conform cărora limbile pe care le cunoaștem se influențează reciproc, dar ne influențează și mintea. De asemenea, va demonstra că studiul multilingvismului oferă perspective asupra potențialului umanității.
𝐕𝐈𝐎𝐑𝐈𝐂𝐀 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀𝐍, psiholingvistă, cercetătoare în domeniul științelor cognitive și psihologă, este cunoscută pentru cercetările ei privind limbajul, bilingvismul și multilingvismul. S-a născut la Chișinău, a obținut diploma de licență la Universitatea din Alaska, a urmat studii de masterat la Universitatea Emory și la Universitatea Cornell, unde a obținut și doctoratul în psihologie. Este profesor de științe și tulburări ale comunicării la Catedra Ralph și Jean Sundin și profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, unde din 2000 conduce Laboratorul de cercetare în domeniul bilingvismului și psiholingvisticii. Viorica Marian este laureată a Premiului John P. McGovern în ştiințe comportamentale al Asociației Americane pentru Progresul Științei şi a obținut Premiul Clarence Simon pentru predare și mentorat de excepție. A ocupat funcția de președintă a Departamentului de științe și tulburări ale comunicării de la Universitatea Northwestern (2011–2014) și de președintă a Secției de studiu pentru limbaj și comunicare a Institutelor Naționale de Sănătate (2020–2022).
Cartea ei, 𝑷𝒖𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒍𝒊𝒎𝒃𝒂𝒋𝒖𝒍𝒖𝒊, publicată în 2024 la Editura Humanitas, a fost tradusă în peste zece limbi.
𝐂𝐀̆𝐓𝐀̆𝐋𝐈𝐍 𝐒̦𝐓𝐄𝐅𝐀̆𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔 este jurnalist la TVR din 1994. A făcut filme documentare, premiate la festivaluri naționale și internaționale. Este realizatorul emisiunii Garantat 100%. Scrie teatru, unele dintre textele sale regăsindu-se în repertoriile curente ale unor teatre din București, Sibiu și Cluj. De mai mulți ani, semnează o rubrică în revista Dilema veche. Este conferențiar asociat la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, unde predă cursuri de storytelling și narațiuni vizuale.
Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐀𝐪𝐮𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐞, în colaborare cu 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 și 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐑𝐂𝐂𝐀, iar prezența mai multor invitați străini a fost posibilă datorită sprijinului primit din partea 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐃𝐞𝐝𝐞𝐦𝐚𝐧, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥.
Eveniment prezentat de 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐔𝐒 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔, jurnalist cultural şi realizator TV.
𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 în sala Ateneului, cele pentru vizionarea online a evenimentului, ca și 𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sunt disponibile în rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭 𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫
🗓️ 𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎 „Nostalgia: Povestea unei emoții periculoase“
Conferință susținută de Agnes Arnold-Forster, urmată de un dialog cu Alexandra Furnea
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎 „Mișcarea woke: începutul sfârșitului?“
Conferință susținută de Jean-Francois Braunstein, urmată de un dialog cu Marian Voicu
🗓️𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎 „România în context european. Moștenirea perioadei 1938-1940 în politica de azi“
Conferință susținută de Oliver Jens Schmitt urmată de un dialog cu Cristian Leonte
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎 „Puterea limbajului: Cum ne transformă mintea multilingvismul“
Conferință susținută de Viorica Marian urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu
🗓️𝐋𝐮𝐧𝐢, 𝟏𝟐 𝐦𝐚𝐢
𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟑𝟎 „Ce am crezut că știu, fără să fi știut, și apoi am aflat“
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu
Advertisement
Where is it happening?
Ateneul Român, 3 Strada Benjamin Franklin,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: