Rimetea și Munții Trascăului

Schedule

Fri Sep 27 2024 at 05:00 am to Sun Sep 29 2024 at 10:00 pm

UTC+02:00

Location

Piata Operei | Bucharest, BU

Advertisement
Geoarhiva desfășoară în premieră un program montan și cultural de 3 zile concentrat integral pe Depresiunea Trascăului și masivii de calcar care o înconjoară. Parcurgem atât trasee marcate, cât și nemarcate. Cunoaștem specificul populației locale și ne cazăm chiar într-o gospodărie tradițională secuiască, la agropensiune (camere triple sau mai mari).
Programul nostru include drumeții de dificultate medie și mică (Clasa B, Clasa A). Echipament strict necesar: bocanci de munte.
Se învârte roata: VINERI, 27 septembrie 2024, la ora 06:10, din Piața Operei (Prof. Dr. Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou Eroilor și de liniile de suprafață 61, 69, 90, 104, 123. Întâlnirea are loc cel târziu la ora 06:00 în parcarea mare centrală din Piața Operei.
Dedicăm prima zi unei introduceri în peisajele spectaculoase ale Trascăului, cu două drumeții ușoare, dar cu panorame greu de uitat: pe Colțul Vilii din Cheile Aiudului și pe Creasta de Cocoș aflată în spațiul geografic al masivului Ardașcheia - Bedeleu. Aceasta din urmă ia sfârșit chiar în curtea pensiunii la care stăm în următoarele 2 nopți, la domnul Kelemen Iren, nu înainte de a admira un apus memorabil cu Piatra Secuiului pe fundal.
Am intrat în spațiul etnografic al Trascăului, cele două localități din Depresiunea omonimă fiind parte din fostul Scaun medieval Secuiesc al Arieșului, o diviziune administrativă separată geografic față de coloniile din estul Transilvaniei. Secuii de aici au întemeiat o localitate urbană cu specific minier - pentru a exploata resursele de fier - și încă un sat agricol mai spre sud, în scopul de a-și asigura alimentele necesare. Acestea sunt actualele așezări Rimetea, respectiv Colțești.
Începem ziua a doua cu o drumeție scurtă și ușoară (60-70 de minute), realizată dis de dimineață și pe nemâncate (prin urmare opțională), la gura uneia dintre minele de fier care funcționau în munții din împrejurimi. De altfel, obiecte din acea perioadă, realizate din fierul de Trascău, pot fi admirate atât în gospodăria care ne găzduiește, cât și la micul muzeu de etnografie din localitate.
Continuăm ziua a doua cu cea mai solicitantă și mai așteptată drumeție a programului, cea pe Piatra Secuiului, experiența noastră având o durată estimată de 5-6 ore și o diferență de nivel de +600 de metri (se încadrează la Clasa B, fiind o bună oportunitate de a se avansa de la Clasa A, dacă există începători în grup). Piatra Secuiului are o altitudine maximă de peste 1120 de metri, vârfurile sale reprezentând spectaculoase puncte de panoramă asupra Depresiunii Trascăului și împrejurimilor. Se spune că, datorită unui vârf mai izolat al masivului (Colțul Trascăului), Soarele răsare de două ori la Rimetea.
Revenim la baza muntelui în jurul amiezii, luăm o pauză de masă (probabil cu celebrii langoși de Trascău) și plecăm în cea de-a treia drumeție a zilei, de 45 de minute, pentru a admira ruina Cetății de refugiu a Trascăului (final de secol XIII) - fortificație din vremea voievodului Thorotzkay, a cărui familie locuia în aceste ținuturi, prădate anterior de tătari. Ca și cu o seară înainte, avem din nou în „display-ul” de apus Piatra Secuiului pe care tocmai am urcat-o.
Ziua a treia debutează cu vizita „oficială” a sitului urban Rimetea, împreună cu Muzeul de Etnografie (plus pauză de suveniruri). Acesta se află chiar la debutul traseului nostru de drumeție spre Grota Studenților sau Portalul Kozluk, fabuloasă cavitate formată din trei arcade mari, vizibile de la mari depărtări. Aflată în versantul Pietrei Secuiului, are o istorie mai puțin fericită: aici s-au ascuns tineri veniți dinspre Aiud, fugind din calea masacrului care a avut loc în 8-11 ianuarie 1849. Dificultatea traseului este de Clasa A, cu mici porțiuni mai abrupte în zona grotei.
După cele 3 ore de traseu, la orele prânzului, facem un binemeritat popas la Conacul Secuiesc de la Colțești, unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific din Apuseni, pentru a lua masa sau fie și numai pentru relaxare.
Sosirea la Piața Operei din București este planificată pentru ora 23:00, duminică, 29 septembrie 2024. În această excursie nu se fac opriri intermediare pentru îmbarcare sau debarcare.
Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):
- fie prin e-mail: [email protected]
- fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
- fie pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi; este interzisă ștergerea voluntară a mesajelor înainte ca excursia să aibă loc).
La înscriere vă rog să specificați și data orientativă la care veți face plata / plățile.
Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:
- https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
- https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Prețul pachetului turistic este de două tipuri:
- 650 de lei pentru o persoană (early booking pentru înscrierile care au loc până pe 1 septembrie 2024 inclusiv);
- 800 de lei pentru o persoană (pentru înscrierile care au loc începând cu 2 septembrie 2024).
Prețul de 650/800 include:
- transportul cu autocarul/microbuzul clasificat, pe distanța totală de circa 900 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazare simplă, pentru 2 nopți, la agropensiune în Rimetea, loc în - cameră triplă sau de 5 persoane (toate camerele au 1 pat dublu și restul simple); pentru acest program NU avem regim de cazare dublu, nici single (sub nicio formă nu se va insista asupra acestui aspect);
- asistența turistică pe durata deplasării.
Programul este lipsit de cheltuieli suplimentare obligatorii. La Muzeul de Etnografie se achită un bilet cu tarif modic (vizita este opțională). Cazarea este fără mic dejun, dar putem aranja cu gazda, contra unui cost minim suplimentar, să ne pregătească ceva rece de dimineață.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Andrei Ionel Bergheș
Ghid de turism
[email protected] - https://geoarhiva.com - turism bazat pe cunoaștere
Pachet lansat în data de 23.07.2024.
Advertisement

Where is it happening?

Piata Operei, Bucharest, Romania

Event Location & Nearby Stays:

Andrei Ionel

Host or Publisher Andrei Ionel

It's more fun with friends. Share with friends

Discover More Events in Bucharest

Diana C\u0103ld\u0103raru \u2022 Purple Sessions \u2022 Expirat \u2022 26.09
Thu Sep 26 2024 at 08:00 pm Diana Căldăraru • Purple Sessions • Expirat • 26.09

Expirat

MUSIC ENTERTAINMENT
JURIDICE by Night. Golden Season edition \/ 26 septembrie 2024
Thu Sep 26 2024 at 08:00 pm JURIDICE by Night. Golden Season edition / 26 septembrie 2024

Naive, Bd. I.C. Brătianu 36, et. 6 – Magazinul București

BUSINESS
Bona bun\u0103 \u0219i nebun\u0103
Thu Sep 26 2024 at 08:00 pm Bona bună și nebună

Restaurant Elisabeta

Acoustic Tribute: Great Ladies of the 90's
Thu Sep 26 2024 at 08:00 pm Acoustic Tribute: Great Ladies of the 90's

Trei Bețivi Bar

CONCERTS MUSIC
Thursday is Good - Costel Biju
Thu Sep 26 2024 at 09:30 pm Thursday is Good - Costel Biju

Hanul Drumețului

Sunny and Clay's Creativity and Excitement Event
Fri Sep 27 2024 at 12:00 am Sunny and Clay's Creativity and Excitement Event

RAM

THE YOUNG IMPLANTOLOGY MASTERSHIP
Fri Sep 27 2024 at 08:00 am THE YOUNG IMPLANTOLOGY MASTERSHIP

Bucharest, Romania

WORKSHOPS
AccessABILITY Expo
Fri Sep 27 2024 at 08:00 am AccessABILITY Expo

National Library of Romania, Bucharest, Bulevardul Unirii 22, București 030823

BUSINESS EXHIBITIONS
Voice to Teach
Fri Sep 27 2024 at 09:00 am Voice to Teach

Romania, Bucharest

MUSIC ENTERTAINMENT
Building HEALTH 2024 - Bucharest International Forum
Fri Sep 27 2024 at 09:00 am Building HEALTH 2024 - Bucharest International Forum

Crowne Plaza Bucharest

BUSINESS HEALTH-WELLNESS
Romanian Accessibility Awareness Day 2024
Fri Sep 27 2024 at 09:00 am Romanian Accessibility Awareness Day 2024

National Library of Romania, Bucharest, Bulevardul Unirii 22, București 030823

BUSINESS EXHIBITIONS

What's Happening Next in Bucharest?

Discover Bucharest Events