Codrii Vlăsiei: Sitaru-Moara
Schedule
Sat Jan 18 2025 at 09:00 am to 04:00 pm
UTC+02:00Location
Bucur Obor | Bucharest, BU
Advertisement
Geoarhiva abordează și în ianuarie 2025 tradiționala drumeție în Codrii Vlăsiei (clasa A1) între localitățile Sitaru și Moara Vlăsiei. În lungime de 14 kilometri, parcursul nostru ne arată frumusețile pădurii iarna, atât de apropiate de noi și totuși puțin cunoscute. Deplasarea se face cu autobuzele STV (Societatea de Transport Voluntari). Plata călătoriei se face similar cu STB (inclusiv abonamentele metropolitane sunt valabile).Acesta este un eveniment care nu necesită înscrieri sau confirmări de participare. Excursia face obiectul campaniei Geoarhiva Local: https://geoarhiva.com/2024/11/07/campania-geoarhiva-local-2024-2025/
Ne vedem sâmbătă, 18 ianuarie 2025, cel târziu la ora 09:15, la Bucur Obor, în fața restaurantului Mesopotamia (fostul McDonalds). Punctul este ușor de luat ca reper și se află în partea de est a intersecției Obor, la colțul dintre Mihai Bravu și Colentina. La ora 09:20 ne deplasăm în stația autobuzului 468B al operatorului STV cu plecare de la Obor la 09:39 și sosire la Sitaru la 11:00.
Din centrul satului, plecăm spre Mănăstirea Sitaru cu hramul Sfântul Nicolae, cunoscută și sub denumirea de Balamuci - un termen din folclorul local care derivă dintr-un toponim arhaic al pârâului Vlăsia, Valea Mușii (scris cu caractere chirilice românești). După ce vizităm mănăstirea, pornim prin pădure spre Lacul Căldărușani, care se află cu aproximație la mijlocul traseului nostru, motiv pentru care facem și o pauză de picnic (cine ce aduce bun?).
Ajunși la DJ 101C, în dreptul Mănăstirii Căldărușani, întâlnim o stație de autobuz: pe aici trece linia 409 spre Obor, utila dacă dorește cineva să se retragă mai devreme. Ceilalți continuăm în cea de-a doua parte a traseului, pe lângă observatorul geomagnetic, urmând culoarul de protecție până la intersecția cu drumul forestier dinspre cătunul Vlăsia (clasat județean, DJ 184). Acesta ne scoate în centrul satului Moara Vlăsiei, capătul traseului, după aproximativ 5 ore de drumeție. La terasa din centru se găsește vin fiert! De aici avem linia 409 spre Obor și linia 448-477 spre Piața Presei (fiecare cum preferă).
Tariful de participare este de 25 de lei de persoană și se achită la întâlnire, în numerar. Tariful de 25 de lei include efortul deplasării și ghidajul pentru cele menționate. Cine are abonamentul Geoarhiva Local nu trebuie să achite tariful. Nu trebuie să vă înscrieți la acest program, nici să confirmați prezența. Atenție! Se ține indiferent de condițiile meteo! Vă rog să vă echipați corespunzător prognozei pentru ziua excursiei.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Inițiator și ghid: Andrei Ionel Bergheș
Site oficial: https://geoarhiva.com/
E-mail: [email protected]
Facebook (profil oficial, public): https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
Grup Facebook (public): https://www.facebook.com/groups/440001466759119
Instagram: https://www.instagram.com/andrei.ionel.geografie/
Excursie lansată în data de 23.12.2024.
Advertisement
Where is it happening?
Bucur Obor, sos. Colentina nr. 2, sector 2, Bucuresti,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: