Boekvoorstelling Dierwaardigheid
Schedule
Wed Feb 26 2025 at 08:00 pm to 09:30 pm
UTC+01:00Location
Lokaal S.R.007 in Gebouw R (Universiteit Antwerpen, Lange Winkelstraat 11, 2000 Antwerpen) | Antwerp, AN
Advertisement
Op woensdag 26 februari 2025 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen en uitgeverij Ertsberg een boekvoorstelling. Tijdens deze activiteit wordt het boek 'Dierwaardigheid. Het morele aanvoelen als kompas' van Johannes Derboven gepresenteerd. De boekvoorstelling vindt plaats in Gebouw R, lokaal S.R.007 van de Universiteit Antwerpen (Lange Winkelstraat 11, 2000 Antwerpen), van 20u tot omstreeks 21u30. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.*Boek*
Is het doden van een dier vergelijkbaar met het doden van een mens? Een dominante opvatting in de dierenethiek is dat er geen fundamenteel moreel verschil bestaat tussen mensen en dieren. Dit staat echter haaks op onze dagelijkse ervaringen. We stellen het doden van een dier helemaal niet gelijk aan het doden van een mens, wat tot uiting komt in onze houding tegenover vleesconsumptie.
In Dierwaardigheid werpt filosoof Johannes Derboven een kritische blik op de dominante ideeën in de dierenethiek. Hij beargumenteert dat er beperkingen zijn aan het toepassen van rationaliteit in de ethiek en pleit voor een herwaardering van het morele aanvoelen bij ethische reflectie. Het boek laat zien hoe literatuur en narratieve filosofie gebruikt kunnen worden om het morele aanvoelen aan te spreken.
Derboven past deze ethische kijk toe op de veeteelt. Dierwaardigheid in de veeteelt gaat dan over een omgang met dieren die verdedigbaar is op basis van het morele aanvoelen. De intensieve veeteelt kan hierdoor moeilijk als dierwaardig worden beschouwd. Kleinschaligere veeteelt, waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van dieren, kan daarentegen wel dierwaardig plaatsvinden.
Het boek verschijnt op 4 februari en kan reeds besteld worden, onder meer via uitgeverij Ertsberg, Standaard Boekhandel, Fnac en Bol.
*Programma boekvoorstelling*
20:00-20:10 Inleiding
Em. prof. dr. Herman De Dijn, auteur van het voorwoord
20:10-21:20 Panelgesprek over het boek
Moderator: prof. dr. Willem Lemmens
Panel:
Johannes Derboven, auteur van het boek
Dr. Eva Bernet Kempers
Em. prof. dr. Antoon Vandevelde
21:20 Slotwoord
Karl Drabbe, uitgever van het boek
*Inschrijving*
U kunt zich inschrijven voor de boekvoorstelling via dit formulier: https://www.eventbrite.be/e/boekvoorstelling-dierwaardigheid-tickets-1220647041159?aff=oddtdtcreator. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot Johannes Derboven ([email protected]).
*Sprekers*
Johannes Derboven studeerde milieu- en preventiemanagement, economische wetenschappen en filosofie. Hij is onderzoeker aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen. Zijn masterproef in de filosofie, die aan de basis ligt van Dierwaardigheid, is bekroond met de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs. Hij is tevens onderzoeker bij Ifese.
Em. prof. dr. Herman De Dijn is emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij is de auteur van talrijke cultuurfilosofische boeken, waaronder: De rationaliteit en haar grenzen. Kritiek en deconstructie (1986, met Arnold Burms), Drie vormen van weten. Over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie (2017) en Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen (2018).
Prof. dr. Willem Lemmens is gewoon hoogleraar moderne filosofie en ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de moderne filosofie (ethiek en politiek denken van de 17de tot 19de eeuw) en bio-ethiek. Recent verzorgde hij samen met Esther Engels Kroeker de redactie van Hume's An Enquiry Concerning the Principles of Morals. A Critical Guide (2021).
Dr. Eva Bernet Kempers is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en Junior Research Associate aan het Cambridge Centre for Animal Rights Law. Haar doctoraat, getiteld Towards a Legal Paradigm of Animal Dignity (2022), heeft ze geschreven als doctoraatsstudente aan de leerstoel Dier & Recht van de Universiteit Antwerpen.
Em. prof. dr. Antoon Vandevelde studeerde economie en wijsbegeerte en promoveerde met een doctoraat over Exchange and Recognition. Hij was als gewoon hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. In 2017 verscheen van hem het boek Het geweld van geld. Op zoek naar de ziel van de economie.
Karl Drabbe is uitgever. Na zijn studie geschiedenis aan de KUB en KU Leuven begon hij in 1998 in het boekenvak, waar hij voor Davidsfonds, Pelckmans, Doorbraak Boeken en Uitgeverij Vrijdag werkte. Vroeg of laat moest hij wel zijn eigen uitgeverij beginnen, en dat werd met Ertsberg realiteit in het voorjaar van 2021.
Advertisement
Where is it happening?
Lokaal S.R.007 in Gebouw R (Universiteit Antwerpen, Lange Winkelstraat 11, 2000 Antwerpen), Lange Brilstraat 11, 2000 Antwerpen, België,Antwerp, BelgiumEvent Location & Nearby Stays: