Ante-Dragobete la Cheile Nerei
Schedule
Fri, 21 Feb, 2025 at 05:30 am to Sun, 23 Feb, 2025 at 11:00 pm
UTC+02:00Location
Piața Operei | Bucharest, BU
Advertisement
Cu ocazia sfârșitului iernii și apropierii Dragobetelui, Geoarhiva vă propune o experiență deosebită în inima Banatului Montan, cu cascade înghețate și cu multă căldură - la cea mai titrată pensiune din zonă, numită chiar Cheile Nerei, datorită poziționării chiar la ieșirea din… Cheile Nerei. Acesta este un program atât de petrecere, cât și de drumeție ușoară (Clasa A2) - spre cascadele înghețate ale Munților Banatului. Desigur că mergem și cu trenul turistic, având ocazia unică să admirăm calea ferată montană de secol XIX la ceas de iarnă.Se învârte roata autocarului: VINERI, 21 februarie 2025, la ora 05:40, din Piața Operei (Prof. Dr. Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou Eroilor și de liniile de suprafață 61, 69, 90, 104, 123. Întâlnirea are loc cel târziu la ora 05:30 (cinci și treizeci de minute) în parcarea mare centrală din Piața Operei.
Mergem întins, numai cu popasuri tehnice, până la intrarea în Banatul Montan, reprezentată de faimoasa Cascadă Bigăr, la care facem popas. Ziua nu se termină aici, pentru că după ce învingem serpentinele de pe Valea Minișului și din Pasul Marila, avansăm spre vestul Munților Banatului, trecem de Oravița și oprim la mică distanță de pensiune, la capătul dinspre munte al satului Sasca Montană. De aici, pornim în prima drumeție a sfârșitului de săptămână, timp de circa 2 ore (total), până la Cheile și Cascada Șușara, monumente ale naturii (dificultate A2).
Petrecem următoarele două nopți la Pensiunea Cheile Nerei, cu cina și micul dejun asigurate, precum și cu gazdele primitoare așa cum se întâlnește prin Banat.
A doua zi, avem drum lung și frumos! Nu urcăm în autocar, pentru că drumeția noastră (A2) debutează chiar din fața pensiunii și tot acolo se termină, spre seară. Intrăm în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița. La nu mai puțin de 11 kilometri distanță ne așteaptă un alt monument al naturii, Cascada Beușnița! Până acolo, trebuie să trecem Cheile Nerei prin tunelele otomane care deserveau un acces mai rapid dinspre inima muntelui spre Dunăre, apoi să urmăm drumul forestier care însoțește afluentul Beiu. O altă cascadă spectaculoasă, Văioaga, se întâlnește pe drum, precum și cantonul silvic devenit loc important de popas pentru drumeți. Ne bucurăm de spectacolul cascadei care la această vreme este de obicei înghețată, apoi mergem înapoi spre tunele și pensiune. Ne luăm și lanternele cu noi ca să fim liniștiți cu timpul?
A venit a doua seară la pensiune, mai mult ca sigur avem poftă de mâncare, dar poate o transformăm și într-o petrecere mai deosebită, de cabană, de ce nu? Aducem o chitară sau o clapă?
A treia zi, ne mobilizăm de dimineață, ne luăm la revedere de la gazde și mergem spre centrul orașului Oravița, poartă importantă de tranzit între resursele Munților Banatului și Dunărea dinainte de trecerea Carpaților. Nu degeaba, austriecii care stăpâneau regiunea la nivelul secolului XIX au realizat aici lucrări importante de infrastructură, între care rețele de căi ferate, apeducte, baraje, planuri înclinate de transport. Aici a apărut prima cale ferată din teritoriul actual al României: Baziaș - Oravița (1854), prelungită mai apoi cu linia Oravița - Anina (1863). Mai departe de Anina, o linie îngustă ajungea tocmai la Secu, în apropiere de Reșița. Dintre acestea, se mai circulă azi numai pe Oravița-Anina, și numai în scop turistic! De-a lungul celor 33 de kilometri, trecem peste 9 viaducte și prin 14 tunele, urcând cu trenul de epocă o diferență de nivel de 340 de metri.
ATENȚIE! Biletele se cumpără online de pe site-ul dedicat al CFR Călători sau de la orice casă de bilete, vă recomand să o faceți cu anticipație pentru că este un tren foarte solicitat în weekend. Ocazional, puteți lua bilete și de la gara Oravița, în limita locurilor disponibile.
Plecăm spre București, sosirea la Piața Operei fiind planificată pentru ora 23:00, duminică, 23 februarie 2025.
Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):
- fie prin e-mail: [email protected]
- fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
- fie pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi).
Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:
- https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
- https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Prețul excursiei este de 800 de lei pentru o persoană și include:
transportul cu autocarul clasificat pe distanța totală de 1050 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
- 2 nopți de cazare la Pensiunea Cheile Nerei, loc în cameră dublă;
- 2 cine și 2 mic-dejun;
- asistența turistică și însoțirea grupului.
Calendarul plăților: se admite data de 7 februarie 2025 ca ultimă zi de plată (vă puteți înscrie, deci, fără a achita în avans). Înscrierile care se confirmă începând cu data de 7 februarie se onorează pe loc.
Cheltuieli suplimentare care fac obiectul excursiei:
- biletul de acces în Parcul Național Cheile Nerei (10 lei);
- biletul de tren la Anina (28,5 lei preț întreg).
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Inițiator și ghid: Andrei Ionel Bergheș
Site oficial: https://geoarhiva.com/
E-mail: [email protected]
Facebook (profil oficial, public): https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
Grup Facebook (public): https://www.facebook.com/groups/440001466759119
Instagram: https://www.instagram.com/andrei.ionel.geografie/
Excursie lansată în data de 11.12.2024.
Advertisement
Where is it happening?
Piața Operei, Academia Nlp Romania Training & Coaching - Coevolve, Bulevardul Eroii Sanitari 3, București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: