Μουσείο Θήβας - Αλίαρτος, Πέτρα - Λειβαδιά - Ορχομενός
Schedule
Sun Dec 01 2024 at 07:00 am to 08:00 pm
UTC+02:00Location
Δαμωνος 8 | Palaio Faliro, GR
Advertisement
Πολιτιστική εκδήλωση: Βοιωτία: Επίσκεψη στο μουσείο Θήβας - Αλίαρτος, Καταρράκτης Πέτρας – Λειβαδιά – Ορχομενός
Αναχώρηση από Αγία Ελεούσα Καλλιθέας, στις 7:00 με στάσεις (Φιξ, Σύνταγμα, Ομόνοια, Ρενώ, Καλυφτάκη, Βαρυμπόμπη). για Θήβα, όπου θα επισκεφθούμε τα εντυπωσιακά εκθέματα στο σύγχρονο μουσείο της Θήβας. Ξενάγηση.....
Όλες οι ξεναγήσεις μας θα γίνουν από πιστοποιημένη ξεναγό την κα Μαρία Σκαλιά.
Για τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη μεταβυζαντινή εποχή προβάλλει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος, ο Κάδμος, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, η Ιοκάστη ήταν από τις πιο γνωστές μορφές στην αρχαία Θήβα. Ο Πίνδαρος, από τους σημαντικότερους λυρικούς ποιητές της. Σπουδαίος ποιητής ήταν και ο Ησίοδος, ενώ ο στρατηγός Επαμεινώνδας ήταν εκείνος που την απάλλαξε από τη σπαρτιατική κυριαρχία και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 18 ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά, από την παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, και παρουσιάζονται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες φωτίζονται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που συνδέονται μαζί της, η ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή. Βάρος δίνεται και στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο, το φυσιολατρικό περιβάλλον μας καλεί, έτσι κατευθυνόμαστε προς Αλίαρτο όπου λίγο έξω, στο χωριό Πέτρα, θα επισκεφθούμε τον μοναδικό καταρράκτη, που για την ακρίβεια οι καταρράκτες είναι τρία σε ένα. Το ύψος του είναι πάνω από 15 μέτρα, αλλά όπως τον βλέπεις από κάτω μοιάζει ψηλότερος. Το νερό πέφτει ορμητικό από την πλαγιά του Ελικώνα, λιμνάζει στα βράχια και ξαναπέφτει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, σχηματίζοντας τον μεγαλύτερο καταρράκτη. Ο τρίτος και μικρότερος πέφτει μπροστά στα πόδια σου, περνά κάτω από ένα γεφυράκι και φεύγει ολοταχώς για την Κωπαΐδα. Γύρω σου πλατάνια, διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, και αναρωτιέσαι ... οι νεράιδες τι ώρα βγαίνουν;
Συνεχίζουμε για την πανέμορφη Λειβαδιά. Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά. Ένας πανέμορφος και μαγικός περίπατος σε μία όαση πρασίνου, μία αίσθηση απερίγραπτα μοναδική. Οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές της Έρκυνας, αποτελούν τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Είναι ένας τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται αρμονικά. Ο περίπατος δίπλα στο ποτάμι ακολουθεί το λιθόστρωτο δρόμο, που μας οδηγεί στα ενδότερα του φαραγγιού. Εδώ νιώθεις δέος κοιτώντας τους όγκους των βράχων που σε περιβάλλουν και έχεις την βεβαιότητα ότι το ευλογημένο αυτό μέρος προσφέρει μία κάθαρση ψυχής! Εξάλλου στην Κρύα φημολογείται ότι υπήρχε το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, ένας προπομπός των Δελφών. Το όνομα του φαραγγιού και του ποταμού της Έρκυνας αποδίδεται σύμφωνα με τη μυθολογία στη νύμφη Έρκυνα, φίλη της Περσεφόνης, της κόρης της Δήμητρας. Κάποια μέρα που οι δύο φίλες έπαιζαν με μια χήνα, ή χήνα κρύφτηκε σε σπηλιά που ήταν σφραγισμένη με μια πέτρα. Η Περσεφόνη τράβηξε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, και τότε ανάβλυσαν νερά από την πηγή που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά και η πηγή ονομάστηκε Πηγή της Έρκυνας. Στα νερά της, λούζονταν όσοι έρχονταν να πάρουν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, από μια τοπική θεότητα που αργότερα ταυτίστηκε με τον Δία και πήρε το όνομα Τροφώνιος Δίας και του οποίου η Έρκυνα ήταν κόρη. Σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος από το διάσημο μαντείο. Η προτομή της νύμφης Έρκυνας, είναι έργο του Λιβαδειώτη γλύπτη Σπύρου Γουργιώτη, θεατρικά τοποθετημένη πάνω σε βράχο, σαν να αναδύεται από τα νερά.
Έφθασε το μεσημέρι, Λειβαδιά, ώρα λοιπόν για φαγητό !!!
Νωρίς αρχίζει η επιστροφή γιατί συνεχίζουμε επίσκεψη για τον Ορχομενό!
Πρώτη βόλτα στης Σκριπούς, το παλιότερο βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας το 874 μ.Χ., σώζεται μόνο το Καθολικό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Γραπτή επιγραφή ενσωματωμένη στο εξωτερικό της αψίδας του ιερού αναγράφει ότι κτήτορας ήταν ο Λέοντας, ο βασιλικός πρωτοσπαθάριος και η χρονολογία κατασκευής του ναού το 873/4. Μάλιστα, κομμάτια από κίονες, τοποθετημένα με διακοσμητικό τρόπο, είναι εμφανή πάνω στην τοιχοποιία του ναού, ενώ το όνομά του εικάζεται ότι προκύπτει από τις διάσπαρτες εντοιχισμένες επιγραφές εξωτερικά. Μην ξεχάσουμε να δούμε στον ναό το παλαιότερο μεσαιωνικό κατακόρυφο ηλιακό ρολόι στη χώρα μας , προσπαθώντας να βρούμε την ώρα με τον παραδοσιακό τρόπο. Το ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στο νότιο τοίχο του ναού της κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας της Σκριπούς) σκαλισμένο σε ένα μαρμάρινο δομικό λίθο. Διαιρεί την ημέρα σε έντεκα τομείς. Η οριζόντια άνω γραμμή αντιπροσωπεύει τον ορίζοντα δηλαδή το μεσημέρι στον ηλιακό χρόνο. Ο ήλιος κατά τη διάρκεια της ημέρας πέφτει στον μεσημβρινό που αντιστοιχεί σε εκείνη την ώρα της ημέρας.
Μετά τα μνημεία του Ορχομενού, η πόλη έχει και φυσική ομορφιά. Μιλάμε, βέβαια, για τις πηγές των Τριών Χαρίτων, δίπλα στις πηγές του Μέλανα ποταμού (Μαυροπόταμος) μέσα σε καταπράσινο και μεγάλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, να αναβλύζει από τον βράχο νερό παγωμένο, πεντακάθαρο και τρεχούμενα νερά. Δυτικά της Παναγίας της Σκριπούς συναντάμε την Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης ή πηγή των Χαρίτων, με θρύλους και μύθους. Εδώ έχει διαμορφωμένο για την εκτροφή της περιβόητης πέστροφας, σε 500 μ. υπάρχει το πρώτο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας. Άξιζε τον χρόνο μας όχι μόνο για να χαζέψουμε τα ψάρια, αλλά κυρίως για να πάρουμε μαζί μας προμήθειες καπνιστών φιλέτων, αλλά να δοκιμάσουμε με κρεμμυδάκι, πιπερίτσα και λεμόνη σάλτσα!!!!
Καλή διάθεση και χαμόγελα απαραίτητα για την επιτυχία της εκδρομής μας.
Κρατήσεις συμμετοχής: 6972 086817 και 6983 529880 μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
Απαραίτητα μαζί μας: παγούρι, μπατόν, ορειβατικά μποτάκια, δεύτερη αλλαξιά ρούχων, δεύτερα παπούτσια, γυαλιά ηλίου, καπέλο, σκούφο, και φυσικά, οι ... ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές θα έχουν την τιμητική τους. (για όσους περπατήσουν στον καταρράκτη της Πέτρας)
Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του. Επίσης όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές και βγάζουμε φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον του βουνού.
Διοργάνωση: Όμιλος Φίλων Ακτής
Μέλος της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.
(Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος)
Advertisement
Where is it happening?
Δαμωνος 8, Δάμωνος 8, 174 55 Άλιμος, Ελλάδα,Alimos, Palaio Faliro, GreeceEvent Location & Nearby Stays: