Θεραπεία Τραύματος: Σχεσιακή και Σωματική Προσέγγιση
Schedule
Sat, 25 Jan, 2025 at 10:00 am
UTC+02:00Location
Σύνδραση | Athens, AT
Advertisement
Βιωματικό Εκπαιδευτικό ΠρόγραμμαΘεραπεία Τραύματος:
Σχεσιακή και Σωματική Προσέγγιση
με τη Morit Heitzler,
Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη Θεραπεία Τραύματος,
Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια με 30 χρόνια εμπειρίας
Το πρόγραμμα γίνεται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.
Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από το IntegraCPD
https://tinyurl.com/5xe9fnn3
Όλοι ζούμε σε έναν κόσμο όπου το τραύμα και το τραυματικό γεγονός είναι μέρος της καθημερινής πραγματικότητας. Είτε πρόκειται για σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες σε ένα μέρος του κόσμου είτε για ατελείωτους πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυλετική βία σε ένα άλλο, είτε για μια παγκόσμια πανδημία με καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική, συναισθηματική ή οικονομική υγεία, είτε για την ανησυχητικά υψηλή συχνότητα της παιδικής κακοποίησης, της σύγχρονης δουλείας ή του αυτοτραυματισμού των νέων -σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι στο τραύμα όσο ποτέ άλλοτε. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότεροι από τους θεραπευόμενούς μας παρουσιάζουν συμπτώματα τραύματος και PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες).
Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τις νέες εξελίξεις στη θεραπεία του τραύματος προσιτές σε θεραπευτές από διαφορετικές προσεγγίσεις και πρακτικές στο πλαίσιο του επαγγέλματος της ψυχικής υγείας.
Σκοπός του είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με στρατηγικές και εργαλεία για να διαγνώσουν το τραύμα που παρουσιάζεται, να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του στο σύστημα του ψυχοσώματος του θεραπευόμενου και να επιλέξουν την ενδεδειγμένη προσέγγιση και τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Σε αυτό το πρόγραμμα θα εξερευνήσουμε διάφορα είδη τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι πιο γνωστά, όπως το σοκ-τραύμα, το αναπτυξιακό τραύμα, το διαγενεαλογικό τραύμα, καθώς και άλλα που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά, όπως το επίμονο τραύμα, το έμμεσο τραύμα, το ηθικό τραύμα και το τραυματικό πένθος. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να τα ξεχωρίζουν και πώς να εργάζονται αποτελεσματικά με το καθένα από αυτά.
Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι το τραύμα είναι μια ψυχοσωματική εμπειρία, με τον αντίκτυπό του να αποτυπώνεται συχνά στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει στους συμμετέχοντες σωματικά εργαλεία και τεχνικές μαζί με την κατανόηση της νευροβιολογίας του τραύματος και της επίδρασής του στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ώστε να τους εκπαιδεύσει πώς να δουλέψουν με το σώμα για να εξαλείψουν το τραύμα που είναι αποθηκευμένο στον εγκέφαλο. Θα ασχοληθούμε επίσης με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μια κατάρρευση του συστήματος του ψυχοσώματος του θεραπευόμενου και θα μάθουμε πώς να δουλεύουμε θεραπευτικά με αυτά τα συμπτώματα.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του προγράμματος
1ο Σεμινάριο: Κατανοώντας ψυχοσωματικά το τραύμα
• Τι είναι το τραύμα: ορισμός και προέλευση. Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD) και μετατραυματικά συμπτώματα.
• Η νευροβιολογία του τραύματος: πώς το μυαλό και το νευρικό σύστημα λειτουργούν κατά τη διάρκεια και ύστερα από τραυματικά γεγονότα.
• Αυτορρύθμιση κατά τη διάρκεια του τραύματος. Το παράθυρο της ανοχής και πώς αυτό αξιοποιείται.
• Επανατραυματισμός: αιτίες και πυροδότες. Οι προκλήσεις για τη θεραπευτική εργασία.
• Διάφορα είδη τραύματος: πώς αναγνωρίζονται και πώς αντιμετωπίζονται.
• Οι κρίσιμες πρώτες 72 ώρες μετά το συμβάν.
• Το τραύμα στο δωμάτιο της θεραπείας: πώς η σωματική ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει κάποιες από τις προκλήσεις.
• Επεκτείνοντας το κουτί με τα εργαλεία: αρχική εξερεύνηση των σωματικών πηγών ενδυνάμωσης και των τεχνικών.
2ο Σεμινάριο: Περισσότερα στρώματα του πεδίου του τραύματος
• Δουλεύοντας με τα “αόρατα τραύματα”:
• Ηθικό τραύμα και ενοχή επιβίωσης.
• Τραυματική απώλεια vs διαδικασίες πένθους.
• Επίμονο τραύμα.
• Διαγενεαλογικό τραύμα.
• Επεκτείνοντας το σώμα: διάφορες αρχές και τεχνικές της σωματικής ψυχοθεραπείας και η κλινική τους εφαρμογή.
3ο Σεμινάριο: Σύνθετο τραύμα και η σωματική θεραπευτική σχέση
• Η θεωρία δεσμού και οι πληγές της.
• Η Ραϊχική χαρακτηροδομή και η συνεισφορά της στη θεραπεία του τραύματος.
• Η “διακοπείσα στιγμή”: πώς την παρατηρούμε και πώς απελευθερώνουμε την μπλοκαρισμένη ικανότητα για δράση.
• Το τρίγωνο του δράματος και το ορθογώνιο του τραύματος.
• Η δυναμική θύματος/θύτη στη μεταβιβαστική σχέση.
• Σωματική αντιμεταβίβαση και ασυνείδητη επικοινωνία στο πεδίο του τραύματος.
4ο Σεμινάριο: Το ψυχόσωμα του θεραπευτή, το “περιέχον βασίλειο”
• Το δευτερογενές τραύμα, το έμμεσο τραύμα, η κόπωση συμπόνοιας: συμπτώματα και διαφοροποίηση.
• Η συνήθης θέση του θεραπευτή και η συμβολή της στο burnout.
• Το σώμα του θεραπευτή: τι μας ζητείται; Τι μπορούμε να διαχειριστούμε;
• Μετασχηματισμός του τραύματος και μετατραυματική ανάπτυξη: τι μπορούμε να περιμένουμε; τι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε;
• Προηγμένες τεχνικές και πηγές ενδυνάμωσης: ενισχύοντας το “φαρμακείο” μας.
Σε όλες τις ενότητες θα υπάρχει ζωντανή επίδειξη, πρακτική και βιωματική διδασκαλία και κάποιος χώρος για ζωντανή εποπτεία και ομαδικές συζητήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ων σεμιναρίων
Κάθε ενότητα καλύπτει μία σημαντική θεματική της θεραπείας τραύματος. Μαζί προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εργασία με βαθιά τραυματισμένους θεραπευόμενους. Παρακολουθώντας ολόκληρο το πρόγραμμα, θα αποκτήσετε ένα πλήρες φάσμα γνώσεων που θα σας επιτρέψουν να δείτε πώς όλες οι θεματικές διασυνδέονται και αλληλοενημερώνονται. Στο τέλος, θα έχετε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της πολυπλοκότητας του τραύματος, εφοδιασμένοι τόσο με τη γνώση όσο και με τα εργαλεία για να ανταπεξέλθετε ακόμη και σε δύσκολες κλινικές προκλήσεις.
Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τα πρώτα σεμινάρια ως αυτοτελή.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ στόχοι του προγράμματος
Οι συμμετέχοντες θα:
• Κατανοήσουν τις νευροβιολογικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές εκδηλώσεις και επιπτώσεις του τραύματος.
• Αξιολογήσουν τους λόγους και τις λειτουργίες των συμπτωμάτων όπως: απόσχιση, φλας μπακ, εφιάλτες, αυτοτραυματισμός.
• Διερευνήσουν τις κλινικές εφαρμογές των θεραπευτικών εννοιών που σχετίζονται με το τραύμα, όπως: Παράθυρο της Ανοχής, Τρίγωνο του Δράματος, Πράξη Θριάμβου, Αυτορρύθμιση και Διυποκειμενική Ρύθμιση και άλλες.
• Μάθουν εργαλεία και στρατηγικές με βάση το σώμα για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του στρες και του τραύματος στο νευρικό τους σύστημα.
• Κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ Σύνθετης Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (C-PTSD), Διαγενεαλογικού τραύματος, Επίμονου τραύματος, Τραύματος δεσμού, Αόρατου τραύματος, Ηθικού τραύματος και Τραυματικής απώλειας.
• Μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν κλινικά κάθε ένα από τα παραπάνω τραύματα.
• Μάθουν πώς να σχετίζονται με το σώμα τους στη θεραπεία τραύματος, πώς να χρησιμοποιούν έννοιες όπως: επαναδιαδραμάτιση, προβολική ταύτιση και εξωλεκτική επικοινωνία ως πυξίδα και οδηγό στη θεραπευτική σχέση με βάση το τραύμα.
• Αποκτήσουν μια επισκόπηση των διαφόρων σύγχρονων προσεγγίσεων και θεωριών για την εργασία με το τραύμα: S.E. (Somatic Experience), D.B.R (Deep Brain Reprocessing), T.R.E (Trauma Release Exercise), Ψυχεδελικά Υποβοηθούμενη Ψυχοθεραπεία και άλλες.
• Εξερευνήσουν τη θέση του θεραπευτή στο πεδίο του τραύματος, θα μάθουν να αναγνωρίζουν το δευτερογενές τραύμα, το έμμεσο τραύμα, την κόπωση συμπόνοιας και πώς να αποφεύγουν το burnout.
• Ενισχύσουν την κλινική τους πρακτική μέσω ασκήσεων επικεντρωμένων στο σώμα και ζωντανής εποπτείας.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε
Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας
(ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, κ.α.)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & Ώρες Σεμιναρίων:
1ο Σεμινάριο: 25-26 Ιανουαρίου, 2025
2ο Σεμινάριο: 8-9 Μαρτίου, 2025
3ο Σεμινάριο: 3-4 Μαΐου, 2025
4ο Σεμινάριο: 21-22 Ιουνίου, 2025
Σάββατο, 10.00-18.00
Κυριακή, 10.00-17.00
με 1,5 ώρες διάλειμμα για φαγητό
ΧΩΡΟΣ Διεξαγωγής:
Σύνδραση, Πανδώρου 82 και Σκαμβωνίδων 52, Κάτω Πετράλωνα
ΚΟΣΤΟΣ Συμμετοχής:
€210/σεμινάριο [€180 Προεγγραφή μέχρι 15 Δεκεμβρίου]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Εκπαιδεύτριας
Η Morit Heitzler είναι ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή εμπειρία, μέλος των EABP, UKCP και EMDR UK. Έχει διδάξει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και συντονίζει τακτικά σεμινάρια και ομάδες. Μέσα από τη συνεργασία της με διάφορους οργανισμούς, έχει αποκτήσει εμπειρία στη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους συμπτωμάτων PTSD και τραυματισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Κατά τη διάρκεια 30 ετών, έχει αναπτύξει μια συνθετική προσέγγιση στην εργασία για το τραύμα, ενοποιώντας -στο πλαίσιο μιας συνολικής σχεσιακής αντίληψης- τη σωματική ψυχοθεραπεία, τη θεωρία δεσμού, το EMDR, τις σύγχρονες νευροεπιστήμες και τη συστημική αναπαράσταση. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην παροχή ενδιάμεσης και προχωρημένης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης (CPD) και εποπτείας για θεραπευτές τραύματος, ειδικά πάνω στη σύνθεση των διαφόρων προσεγγίσεων θεραπείας τραύματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό της: www.heitzler.co.uk.
ΣΧΟΛΙΑ Προηγούμενων Συμμετεχόντων
“Συχνά αισθάνομαι ότι ασκούμε ένα επάγγελμα που βασίζεται πολύ στη ντροπή, κάτι που δυστυχώς μπορεί να ενισχυθεί από λιγότερο καταρτισμένους εκπαιδευτές. Όχι όμως στα εργαστήριά σας. Τι τεράστια ανακούφιση να νιώθω αρκετά ασφαλής για να φέρω τα “χειρότερά μου¨ και να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με αυτά και να μάθω στο σωματικό επίπεδο που έψαχνα. Η αρχική μου εκπαίδευση ήταν πιο ακαδημαϊκής φύσης....Παράλληλα με τη ζωή μου μαθαίνω να ακούω το σώμα μου και να το εμπιστεύομαι, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρχικά επέλεξα ένα πιο εγκεφαλικό μονοπάτι εκπαίδευσης. Αλλά ξέρω ότι χάνω τόσα πολλά ως αποτέλεσμα και αυτά τα εργαστήρια είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα για να υποστηρίξω τη μάθησή μου και να αναπτύξω τη δουλειά μου. Έτσι, αισθάνομαι ενισχυμένη και ενθουσιασμένη για τη δουλειά μου και σου είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που μου επιτρέπεις ένα ασφαλές μέρος για να εξασκηθούμε δημόσια.”
-C.Η., Ψυχοθεραπεύτρια
“Υπέροχο εργαστήριο. Ρυθμός, κράτημα, περιεχόμενο και μεταδοτικότητα. Νέες εξελίξεις προσωπικά και επαγγελματικά. Σε ευχαριστώ!”
-J., Ψυχοθεραπευτής
“Το πρόγραμμα Θεραπεία του Τραύματος της Morit έχει εμπλουτίσει τη δική μου συνθετική προσέγγιση στην εργασία με το τραύμα. Ως έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια, με ενδιέφερε να εξερευνήσω εκείνες τις στιγμές ‘κολλημάτων’ ή ρήξης στη δουλειά μου, οι οποίες μπορεί να με αφήσουν να αισθάνομαι ακινητοποιημένη. Η σωματική προσέγγιση της Morit στη διδασκαλία και την εποπτεία έριξε φως σε αυτές τις στιγμές και με βοήθησε να κινηθώ μέσα από τα σημεία που είχα κολλήσει. Η διδασκαλία της σχετικά με τις προκλήσεις και τις μετασχηματιστικές δυνατότητες των εκπραξιών ήταν ανεκτίμητη. Εκτίμησα ιδιαίτερα την ευκαιρία να εργαστώ βιωματικά σε μια υποστηρικτική ομάδα επαγγελματιών και θα συνιστούσα αυτό το πρόγραμμα σε θεραπευτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την κατανόησή τους σχετικά με την εργασία του τραύματος.”
-C.Μ, Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Κιν. 6974789554
Email: [email protected]
Site: gestaltsynthesis.gr
#τραύμα #τραυματοθεραπεία #ψυχοθεραπεία #ψυχολογία
Advertisement
Where is it happening?
Σύνδραση, Σκαμβωνιδών 52, 118 53 Αθήνα, Ελλάδα,Athens, GreeceEvent Location & Nearby Stays: