Δημόσιος χώρος και συλλογική αφήγηση: Εργαστήριο της ομάδας VULNUS

Schedule

Sat Oct 15 2022 at 05:00 pm to Fri Oct 21 2022 at 10:00 pm

Location

1927 art space | Athens, AT

Advertisement
Στα πλαίσια της θεματικής LAND RIGHTS που ξεκινά το φθινόπωρο στο 1927, η ομάδα θα παραδώσει σεμινάριο πάνω στη θεματική του δημόσιου χώρου,
About this Event

VULNUS: έρευνα και παραστατικές τέχνες

Η ομάδα VULNUS δημιουργήθηκε το 2018 στη Βαρκελώνη. Οι δράσεις της ομάδας είναι διαθεματικές και προωθούν τις συνέργειες μεταξύ πολιτών, καλλιτεχνών και ερευνητών προκειμένου να διερευνήσουν την καθημερινή βιωμένη εμπειρία σε σχέση με την εδαφικότητα και το αίσθημα του ανήκειν. Μέσα απο τη μεθοδολογία της ομάδας που στηρίζεται στην απο κοινού συγγραφή, οι VULNUS αναπτύσσουν δράσεις και κοινές δημιουργικές διαδικασίες: εργαστήρια πολιτών, κύκλους δοκιμών και δράσεις για την επανοικειοποίηση του χώρου. Υιοθετώντας μία κριτική ματιά, ενθαρρύνουν αφηγήσεις που με το στόχο να δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες διαφορετικούς τρόπους να διατηρήσουν και να επανακαταλάβουν την καθημερινότητά τους.

Οι VULNUS έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους ερευνητικούς χώρους GRANER, NAU IVANOW, με το Festival GREC κ.α. 
https://www.vulnusartsvives.com


Εργαστήριο στο 1927:

Στα πλαίσια της θεματικής LAND RIGHTS που ξεκινά το φθινόπωρο στο 1927, η ομάδα θα παραδώσει σεμινάριο πάνω στη θεματική του δημόσιου χώρου, των κοινών και της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, και θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες τη μεθοδολογία της πάνω στη συλλογική γραφή και συνδημιουργία.

Η μέθοδος της ομάδας αναζητά τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, χτίζονται, επικοινωνούνται και γίνονται αντιληπτές. Πρόκειται για μία πολυθεματική καλλιτεχνική εμπειρία που απευθύνεται σε: 
*καλλιτέχνες
*ερευνητές
*ακτιβιστές και πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν εργαλεία και να επικοινωνήσουν μια ιστορία που θα βασίζεται στην δική τους εμπειρία και στη σχέση τους με το δημόσιο χώρο. 
.

Με βάση κοινούς προβληματισμούς που τίθενται στην αρχή της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες γράφουν, συλλέγουν στοιχεία και ερεθίσματα δημιουργώντας ατομικές ιστορίες που στη συνέχεια συντίθενται σε μια κοινή, συλλογική ιστορία. Ο στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι ιστορίες του καθενός προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύνολο απο εμπειρίες, μνήμες, αντιλήψεις, αγώνες, πιθανότητες για το μέλλον.


Η επίσκεψη της ομάδας στην Αθήνα υποστηρίζεται απο το Institut Ramon Llul.

Ημέρες και ώρες:

27/9: 6-8μμ (εσαγωγική διαδικτυακή συνάντηση)

15 & 16/10: 5-9μμ

17-21/10: 6-10μμ

Ανοιχτή παρουσίαση: Σάββατο 22/10, 8.30μμ

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Κόστος εγγραφής: 50 ευρώ

Εγγραφές έως 20 Σεπτεμβρίου

Γλώσσα: Αγγλικά με διερμηνεία στα Ελληνικά.

Εγγραφές/πληροφορίες: 2114140970 και [email protected]

Δομή εργαστηρίου:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:

27/9: Μία διαδικτυακή συνάντηση 2 ωρών με τους συμμετέχοντες που θα συντονίσουν τα μέλη της ομάδας: Asun Pié (έρευνα), Dianelis Dieguez La O (καλλιτεχνική διαμεσολάβηση) and Thomas Louvat (καλλιτεχνική διεύθυνση). Γνωριμία με τους συμμετέχοντες και τους συντονιστές και συζήτηση σχετικά με τη μεθοδολογία της ομάδας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: 
Εβδομαδιαίο εργαστήριο (15-21 Οκτωβρίου). Διάρκεια: 4 ώρες ημερησίως

Το εργαστήριο χωρίζεται σε τρείς δράσεις:

1. Διαδρομές καλλιτεχνικής επινόησης: η Γειτονιά.

Mε τη βοήθεια της ομάδας, ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα σχεδιάζει μία διαδρομή σε σχέση με τη γειτονιά του και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Στην πορεία της διαδρομής οι ιστορίες του καθενός, μνήμες απο σημεία της πόλης, η σχέση με το δημόσιο χώρο και με άλλους ανθρώπους, αρχίζουν να αθροίζονται. Οι διαδρομές καταγράφονται και συμπληρώνονται απο φωτογραφίες, ήχους και κείμενα.

2. Η ατέλειωτη συνομιλία των εικόνων

Μέσω αυτής της δράσης η ομάδα διερευνά πώς οι ιστορίες, προσωπικές και συλλογικές, μπορεί να επικοινωνηθούν, να χτιστούν και να γίνουν κατανοητές μέσω των εικόνων.

3. Η διαπροσωπική πλατεία 

Σε ένα τετ α τετ, ένας περφόρμερ και ένας ακροατής μοιράζονται ήχους και ιστορίες που έχουν προκύψει ως απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί στους συμμετέχοντες, επιτρέποντας διαφορετικές οπτικές γωνίες σε κοινούς προβληματισμούς.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: 
Τελική παρουσίαση του υλικού των εργαστηρίων: Σάββατο 22/10.

Η ομάδα VULNUS:

Thomas Louvat: Ο Τομά είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας και καλλιτεχνικός/εκπαιδευτικός διαμεσολαβητής στα προγράμματα γειτονιάς του Δήμου της Βαρκελώνης. Κάνει το Μάστερ του στον τομέα της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Asun Pié Balaguer: Υπεύθυνος έρευνας της ομάδας. Καθηγητής παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ερευνητής ψυχολογίας και παιδαγωγικών επιστημών.

Sílvia G.Márquez: συντονίστρια παραγωγής και δράσεων της ομάδας. Κατέχει μάστερ στην πολιτιστική διαχείριση απο το πανεπιστήμιο της Girona.

Dianelis Diéguez: διαχειρίστρια προγραμμάτων στις παραστατικές τέχνες με ειδίκευση στην πολιτισμική διαμεσολάβηση. Μάστερ στις Αστικές Πολιτιστικές Διαδικασίες απο το πανεπιστήμιο της Αβάνας. Υπεύθυνη διαμεσολάβησης στην ομάδα VULNUS και συντονίστρια του φεστιβάλ Sâlmon Festival της Βαρκελώνης.

Δείγματα απο προηγούμενα εργαστήρια της ομάδας:

- ITINERARIES:

https://www.vulnusartsvives.com/videos...

4d49089a62ba

- INTIMATE SQUARE:

https://granerbcn.cat/placa-intima-vulnus-trobada-oberta.../

https://www.vulnusartsvives.com/videos...

604eaded4e32

-THE INFINITE CONVERSATION OF IMAGES

TABAKALERA. Erro(re)tik – seminary). 26 April and 12, 13, 14 May 2022. Donosti

https://www.tabakalera.eus/.../seminario-erroretik-video-

resumen/

Advertisement

Where is it happening?

1927 art space, Kυψέλης 35 1ος όροφος, Athens, Greece

Event Location & Nearby Stays:

Tickets

EUR 40.00

Between the Seas: Mediterranean Performing Arts

Host or Publisher Between the Seas: Mediterranean Performing Arts

It's more fun with friends. Share with friends