«Om sommeren skal han spise mykt byggbrød...»: Helse og ernæring i det antikke Hellas og Roma
Schedule
Thu Dec 05 2024 at 06:00 pm to 08:00 pm
UTC+01:00Location
Nasjonalbiblioteket | Oslo, OS
Advertisement
Minneaften over dr. med. Einar Berle (1943-2023), gynekolog, antikkentusiast og begeistret kunnskapsformidler.* Minneord ved en av Berles nære medarbeidere, etterfulgt av tre forelesninger rundt aftenens tema:
* Kvinners og menns sykdom og helse i de hippokratiske skriftene
Førstelektor i gammelgresk, Eirik Welo (UiO), forteller om den store samlingen av medisinske tekster som er tillagt «legekunstens far» Hippokrates (460-377 f.Kr.), og som kan fortelle oss om antikke pasienter med forskjellige kjønn og aldre. Hva kunne pasientene selv gjøre for å bevare en god helsetilstand, og hva kunne legen hjelpe med når sykdommen først hadde meldt seg?
Tekstsamlingen omfatter ca. 60 medisinske tekster fra antikken. Disse tekstene handler om alt fra hvordan geografiske omgivelser gir opphav til bestemte sykdomsmønstre til beskrivelser av konkrete pasienters sykdomsforløp, med tilfriskning eller død som resultat. Tekstene gir oss et spennende innblikk i hvilke helseplager antikkens mennesker hadde og hvordan legene de oppsøkte, forsøkte å hjelpe dem. Vi får høre om ulike legemidler og treningsopplegg for friske og syke.
* Antikke legers behandling av gravide og forholdet mellom den greske og den egyptiske medisinen
Professor i gammelgresk Anastasia Maravela (UiO) tar opp diskusjonen om forholdet mellom den greske og den egyptiske medisinen på bakgrunn av diagnostiske tester. Testene som er beskrevet i de greske hippokratiske skriftene og i egyptiske papyri, ble brukt for å bestemme om en kvinne kunne bli eller var gravid eller om hun var fødeklar.
Fertilitet samt trygg graviditet og fødsel var like sentrale i antikkens Hellas og Egypt som de er i dag, men helsepersonell hadde færre midler til hjelp både før og under graviditeten og fødsel. For å kunne forutsi om en kvinne kunne bli gravid, var gravid eller om hun var fødeklar brukte både greske og egyptiske leger en rekke tester som beskrives i de greske hippokratiske skriftene og i egyptiske medisinske skrifter overlevert på papyrus. Testenes likheter og ulikheter er sentrale i den pågående diskusjonen om forholdet mellom den greske hippokratiske medisinen og den egyptiske tempelbaserte medisinen, som dette innlegget tar for seg.
* Mellom lik og kloakk: arkeologiske spor etter det antikke menneskets helse og ernæring
Professor emeritus i klassisk arkeologi Rasmus Brandt (UiO) vil gi et lite innblikk i hva arkeologisk materiale kan fortelle oss om det antikke menneskets helse og ernæring. Veien vil gå fra studier av skjeletter, av dyreben, av pollen og frø, via isotop-analyser, til utgravninger i Herculaneums kloakker.
Torsdag 05. november, kl. 18:00-20:00
Sted: Nasjonalbiblioteket – Store Auditorium, 1. etasje.
Pris: 150,- (studentpris 75,-). Billetter selges i døren fra kl. 17:30. Vi tar kort eller kontant.
Arrangement i samarbeid med Norsk klassisk Forbund
Advertisement
Where is it happening?
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Solli plass,Oslo, NorwayEvent Location & Nearby Stays: