VESLEFRIKK 'Veslefrikk': Albumlytt m/Rimestad, Vestaby og Gravem

Schedule

Thu Dec 14 2023 at 07:00 pm

Location

Kulturhuset | Lillestrøm, AK

Advertisement
45 år etter at fiolinist og gitarist Hege Rimestad, bassgitarist og munnspiller Per Vestaby, vokalist og frontfigur Anne Grete Preus og resten av de norske folkrockerne i Veslefrikk slapp sin selvtitulerte debutplate på selskapet Mai feirer vi utgivelsen og bandet med audiofil albumlytt, plateprat og ny bok i serien Norske Albumklassikere fra bassist og forfatter Dag Falang Gravem.
Sammen med Gravem tar lytteklubbvert Kent Horne imot Rimestad og Vestaby som forteller historiene rundt musikken til et av landets største rockeband i overgangen mellom 70- og 80-tallet, før vi skrur opp volumet og hører originalskiva fra begynnelse til slutt på et lydanlegg i audiofil toppklasse.
Det betyr at Laboratoriet på Kulturhuset får besøk av tre av landets fremste strengeinstrumentalister denne søndagen.
HEGE RIMESTAD
Hege Rimestad var felespilleren fra Amtmandens Døtre, som satte sterke spor etter seg i kvinneåret 1975 med albumet Reis Kjerringa. Ved siden av egne utgivelser, som Hvite pil (1997), Fly som en stein (2003) med Geirr Lystrup, og The Seed Keeper (2011), har hun vært å finne i konstellasjon med et utall forskjellige musikere, band og prosjekter - fra Big Bang, Seigmen og Mercury Motors via Tramteatret og Kaptein Sabeltann til Mari Boine, Geirr Lystrup og Bedlam Bells. Hun har beveget seg innenfor ulike musikalske former som folkemusikk, rock, impro og sampling, og satt musikk til bilde.
PER BJØRN VESTABY
Før Veslefrikk trakterte Per Vestaby bassen i det politiske tungrockbandet Bazar. Årene som har kommet etter har gjort Vestaby til en levende rockeinstitusjon i seg selv. I tillegg til eget soloarbeid har han vært å finne i en rekke sterke norske utgivelser med blant andre CC Cowboys, dePress, Can Can, Folque, Mercury Motors og Sterk, Naken og Biltyvene. Mange kjenner ham nok også godt gjennom Young Neils’ mangeårige hyllestkonserter til den kanadiske rockeren med (så og si) samme navn. Våre lytteklubbhoder møtte ham dessuten i 2017 sammen med Andrej Nebb og Jørn Christensen da dePress-klassikeren Block To Block lå på tallerkenen.
DAG FALANG GRAVEM
I likhet med Vestaby har Gravem også vært med oss i Classic Album Sundays tidligere, som medlem av Kåre & the Cavemen (senere Euroboys) i forbindelse med vår disseksjon av klassikeren Long Days Flight Till Tomorrow (2000). Han har også vært virksom som oversetter og skribent innen feltene språk, tegneserier og musikk. Han skrev i 2004 sin hovedoppgave i historie om plateselskapet Mai og 70-tallets radikale musikkbevegelse.
VESLEFRIKKS DEBUTPLATE
Veslefrikks første studioalbum ble innspilt i Bel Studio, mixet i Scanax Lydstudio og produsert og utgitt via det tidligere norske plateselskapet MAI i Oslo. I tillegg til Rimestad, Vestaby og en den gang nokså ukjent, 21 år gammel visesanger fra Lillestrøm i Anne Grete Preus, fant vi Frank B. Olsen som hadde spilt trommer for Vømmøl Spellmannslag og etterfølgeren Arbeidslaget, Bent Patey på gitar, Ole Giørtz på tangenter, Terje Wiik på mandolin og Lars Helljesens vokal.
Dette var nærmest som en venstresidas supergruppe å regne. Sekstiåtterne bak Mai ønsket å satse på Veslefrikk for å appellere til en ny generasjon opprørere. Bak dette engasjementet lå AKP(m-l) sin ungdomskampanje, som varte fra 1977-1979. Veslefrikk var imidlertid aldri noe m-l-prosjekt, og forlot etter debuten Mai til fordel for RCA. ‘
Vi gleder oss til å høre hvordan Vestaby og Rimestad opplevde denne brytningstiden i norsk musikkliv og hvordan de opplever musikkmiljøet har utviklet seg de siste 50 årene.
Gravems bok om Veslefrikk er blitt en fascinerende historie om musikk som ble til i skjæringspunktene mellom 70- og 80-tall, mellom to ulike ungdomsgenerasjoner, og mellom artister og plateselskap.
AUDIOMENY
- Platespiller: Thorens TD 124 DD
- Tonearm: Thorens TD 124
- Pickup: Thorens SPU 124 (Ortofon)
- Riaa-trinn: McIntosh MP100
- Signalkabler: Midas Reference Flavia
- Strømrenser: Isol-8
- Aktive høyttalere: NNNN Gage 60
- Aktive sub'er: NNNN Trent 35
Audiomenyen er komponert i samarbeid med den norske høyttalerprodusenten NNNN og kabelprodusenten Midas Reference.
Les mer om Classic Album Sundays’ ulike arrangementer rundt om i verden på våre nettsider:
www.classicalbumsundays.com
Advertisement

Where is it happening?

Kulturhuset, Lillestrøm, Norway

Event Location & Nearby Stays:

Kulturhuset

Host or Publisher Kulturhuset

It's more fun with friends. Share with friends