Valoarea proprietății intelectuale pentru creșterea competitivității unei afaceri

Schedule

Thu May 26 2022 at 05:45 am

Location

online | Online

Advertisement
clubantreprenor.ro organizează joi, 26 mai 2022, conferința cu tema Valoarea proprietății intelectuale pentru creșterea competitivității unei afaceri. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) și cel al CNCPIR (Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România) în Sala Panoramic (etajul 5) a Hotelui Marshal Garden, situat pe Calea Dorobanților, Nr. 50B, Sector 1, București. Totodată, conferința va putea fi urmărită online, prin ZOOM și Facebook.
Parteneri: Paradise Tour și AIPROM.
Prezentare
Conform estimării EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală), pe teritoriul UE se pierd anual din cauza contrafacerii venituri de până la 86,6 miliarde lei din vânzările din sectorul produselor cosmetice și al îngrijirii personale, sectorul vinului și băuturilor spirtoase, sectorul farmaceutic, precum și sectorul jocurilor și jucăriilor. Produsele contrafăcute nu sunt supuse acelorași verificări stricte ca produsele originale pentru a garanta că pot fi consumate sau utilizate în siguranță de către oameni.
Cuantumul veniturilor pierdute în special în sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală a crescut cu peste 11,6 miliarde lei de la publicarea ultimei analize de către EUIPO în 2019, înregistrând cea mai mare creștere din toate sectoarele analizate. Aproximativ 14,1% din vânzările din sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală (43,9 miliarde lei reprezintă venituri pierdute în fiecare an în UE din cauza prezenței produselor contrafăcute. În România, această cifră se ridică la 19,8%, ceea ce echivalează cu venituri din vânzări de 602 milioane lei pierdute în fiecare an, o creștere de 295 milioane lei de la ultima estimare realizată.
Infracțiunile de proprietate intelectuală au consecințe economice considerabile, privând întreprinderile legitime de profit și administrațiile statului de venituri fiscale. Pe lângă prejudiciile economice, mărfurile contrafăcute pot avea un impact grav asupra sănătății și siguranței consumatorilor, precum și consecințe negative asupra mediului. În ultimii ani, contrafacerea a afectat o varietate tot mai mare de produse. Pe lângă clasicele articole de lux, falsificatorii au în vedere o gamă largă de produse de uz curent. Printre acestea se numără cosmetice, componente electronice, alimente și băuturi, pesticide, produse farmaceutice, produse din tutun, jucării și piese auto.
Conferința cu tema Valoarea proprietății intelectuale pentru creșterea competitivității unei afaceri își propune să vină în sprijinul organizațiilor (companii, institute de cercetare, universități, inventatori etc.) care au nevoie de consultanță în proprietate industrială pentru a-și proteja mai bine mărcile, brevetele de invenție, desenele și modelele înregistrate etc.
Totodată, organizatorii doresc să contribuie la educarea mediului de afaceri, în special a companiilor antreprenoriale cu capital românesc care încă nu au făcut demersurile necesare pentru a-și înregistra și proteja mărcile, desenele, brevete de invenție, certificatele suplimentare de protecție etc.
Teme de discuție (lista este deschisă)
Rolul autorităților în asigurarea respectării drepturilor de proprietate industrială
Care sunt industriile cele mai afectate de fenomenul contrafacerii?
Studii de caz – companii care își protejează eficient mărcile
Jurisprudență în domeniul contrafacerilor
Activități de creștere a gradului de conștientizare cu privire la valoarea proprietății intelectuale și prejudiciile cauzate de contrafacere și piraterie.
Vorbitori
Ovidiu Dinescu, Președinte, Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România
Judecător Dana Alina Popescu, Președinte, Secția a III-a Civilă, Tribunalul București
Marian - Cătălin Burcescu, Director General, OSIM - “Importanța protejării proprietății industriale pentru antreprenorii români”
Irinel Surugiu, inspector vamal superior, Autoritatea Vamală Română
Andrei Viorel, director adjunct în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul General al Poliției Române
Daniel Mărăcineanu, Director General, Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV)
Iulia Burbea, Managing Partner, Milcev Burbea și Cristina Neagu, Senior Associate, Milcev Burbea - “Contrafacerea online, între Mitul lui Sisif și strategii de combatere”
Mihaela Maravela, Managing Partner, Maravela Codescu Buliga Attorneys at law - “Protecția mărcilor împotriva contrafacerilor în mediul online prin procedura de arbitraj UDRP împotriva înregistrărilor abuzive de domenii de internet”
Alexandru Marin, Director al Biroului de Transfer Tehnologic, Universitatea Politehnică din București
Agenda
09,00 – 09,30: Înregistrare participanți
09,30 –11,40: Sesiunea I
11,40-12,00: Pauză de cafea
12,00 –14,00: Sesiunea a II-a
14,00 – 15,00: Prânz și discuții informale
Participanți
Consilieri în proprietate industrială
Avocați
Juriști experți în protecția mărcilor și a brevetelor
Reprezentanți institute naționale de cercetare
Reprezentanți universități
Reprezentanți companii și asociații patronale
Concluziile dezbaterilor vor fi publicate în revista Club Antreprenor, ediția a VII-a, care se va lansa la începutul lunii iunie 2022.

Contact
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, [email protected], 0732.903.216
Roxana Biga, Project Manager, [email protected], 0743.292.252
Advertisement

Where is it happening?

Online
Clubantreprenor.ro

Host or Publisher Clubantreprenor.ro

It's more fun with friends. Share with friends