THE GREENAWAY ALPHABET + intro v. Ditte Rose // På Spektret // Cinemateket
Schedule
Sun, 06 Apr, 2025 at 07:15 pm
UTC+02:00Location
Cinemateket | Copenhagen , SK
Advertisement
The Greenaway Alphabet + intro v. Ditte RoseSøndag den 6. april kl. 19.15
Peter Greenaways metodiske tilgang og tendens til at klassificere verden kan minde om kognitive mønstre forbundet med autisme – et fokus på systemer som en måde at skabe mening i en kaotisk verden. Han er ikke diagnosticeret, men datteren Zoë spørger nysgerrigt til det, og hans svar er interessant!
Inden filmen er der et oplæg til filmen ved psykolog (og autist) Ditte Rose, der har indgående kendskab til autisme. Hun vil tale om bl.a. autisters udbredte forkærlighed for systemer – og hvad neurotypiske mennesker muligvis kan lære af dem.
Ditte Rose er autoriseret psykolog med speciale i autisme og kommunikationshandicap. Hun har arbejdet inden for specialområdet siden 2001, bl.a. på PPR, en specialskole for autistiske børn med autisme, en døgninstitution for autistiske og intellektuelt handicappede børn og siden 2014 som selvstændig. Stifter og ejer af firmaet Intensive Interaction Danmark. Ditte Rose er også meget aktiv i den offentlige debat om autisme.
Oplægget varer 20 minutter og foregår på dansk.
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/greenaway-alphabet-intro-v-ditte-rose.
------------------------------------
THE GREENAWAY ALPHABET
------------------------------------
Instruktør: Saskia Boddeke
‘The Greenaway Alphabet’ (2017) er en dokumentar, der udforsker den britiske filminstruktør Peter Greenaways liv, kunst og tanker. Strukturen er baseret på alfabetet, hvor hvert bogstav repræsenterer en idé, et tema eller en erindring fra Greenaways univers. Gennem denne systematiske tilgang skabes et portræt, der både er intellektuelt og personligt, idet filmen ikke blot udforsker hans kunstneriske filosofi, men også hans forhold til sin familie og hans måde at anskue verden på.
Filmen er instrueret af hans hustru, den hollandske dokumentarist Saskia Boddeke. Den centrerer sig om samtaler mellem Greenaway og deres fælles datter, Zoë, som stiller spørgsmål om alt fra kunst og film til livets mening – samt til farens frygt for døden. Gennem deres samspil konfronteres Greenaway med både sin intellektuelle tilgang til verden og sit forhold til familien.
Zoës nysgerrighed og ofte ligefremme spørgsmål udfordrer Greenaways ellers strukturerede verdenssyn, og deres dialog giver indblik i både hans kreative proces og hans mere private, personlige sider. På denne måde bliver filmen ikke kun et portræt af en kunstner, men også af en far og det generationsmøde, der opstår mellem dem. Og også af en mulig forklaring på hans særlige syn på verden.
Dokumentaren kombinerer arkivmateriale, filmklip, animation og intime samtaler, hvilket skaber en visuel oplevelse, der afspejler Greenaways kunstneriske stil – præget af symbolik, struktur og æstetisk kontrol. Hans værker er ofte organiseret efter matematiske principper, lister og talrækker, som ses i film som ‘Drowning by Numbers’ (1988) og ‘The Falls’ (1980). Denne næsten videnskabelige tilgang til fortælling og billedkomposition understreger hans fascination af mønstre, klassifikation og systematik.
Holland 2017
DCP
68 min.
Engelsk dialog. Tilladt for børn over 15 år
Med Peter Greenaway, Pip Greenaway, Saskia Boddeke
------------------------------------
PÅ SPEKTRET
------------------------------------
FILMFESTIVAL OM AUTISME OG NEURODIVERGENS
På spektret, Københavns filmfestival med fokus på autisme og neurodivergens, er tilbage for tredje år i træk. Atter med afsæt i den officielle autisme-måned, april, og atter med omkring 10 nænsomt udvalgte film.
Festivalen byder desuden på 8 oplæg og en enkelt familievisning for sansefølsomme (‘Familien Addams’ den 6. april) – men næsten alle filmene kan også opleves på almindelig vis.
MERE OM FESTIVALEN
Autisme er mere udbredt, end mange tror, og den antager lige så mange former, som der findes autister. Ofte er autismen helt usynlig for det utrænede øje og derfor svær at forholde sig til.
Det vil vi prøve at lave lidt om på i april, som er international autisme-måned.
Vi udvider dog, som man siger, spektret i forbindelse med visse visninger: Til ADHD og andre former for neurodivergens.
Vi inviterer alle interesserede til at komme tættere på neurodivergens gennem film – både dramaer og dokumentarer – vel vidende, at det kan være en udfordring at vise det usynlige i et visuelt medie.
Festivalens film er af samme grund suppleret af introduktioner og foredrag. Vi håber at åbne for en lang række relevante samtaler med både psykologisk, sociologisk, kulturhistorisk og politisk fokus.
Mød bl.a. den internationalt anerkendte psykolog og autisme-ekspert Tony Attwood; han kommer forbi Cinemateket i månedens løb – og glæd dig også til flere andre spændende gæster.
De fleste af filmene vises én gang med introduktion og én gang uden – og alle interesserede er velkomne.
FESTIVALENS BLIK PÅ AUTISME
”Different, not less,” som forskeren og autisme-pioneren Temple Grandin udtrykker det.
Det skulle være så enkelt, og så er det tilsyneladende alligevel så svært: At se autisme som en måde at være på, men ikke som noget, som gør autisten mindre værd.
Autisme er en anderledeshed, der kan give glæder og sorger og for nogle dødeligt alvorlige udfordringer. Men for en del autister er en af de største udfordringer, de møder i livet, at deres anderledeshed ses som noget, der skal fikses, rettes op på, normaliseres. Det grundsyn giver grobund for en forkerthedsfølelse, mindreværd og måske ligefrem angst. Ting, som ikke er indbyggede dele af autismen, men som alligevel bliver til alt for almindelige følgesvende.
Ved valget af film til årets På spektret-festival har vi lagt vægt på, at ’det anderledes’ skildres solidarisk og nysgerrigt. Der er ikke altid tale om diagnosticeret og eksplicit autisme, men om film, der rummer det medfølende og måske ligefrem har et ’indefraperspektiv’. Uanset om den kommer fra karaktererne og handlingen, eller om den sniger sig ind via manuskripforfatterens eller instruktørens mere eller mindre bevidste autistiske ’vibe’.
Vi har som nævnt inviteret en række oplægsholdere – hvoraf en del selv er autister – til at uddybe nogle af de temaer, der viser sig i filmene.
Vi håber, at oplæggene og samtalerne, der måtte følge, kan være med til at styrke forståelsen af, at en del af autismens kerne netop er en anderledeshed, der nok kan være besværlig at leve med, men som ikke som udgangspunkt er en tragedie.
Der er desuden film i serien, hvor ADHD, Tourettes eller andre former for ’krøllet’, neurodivergent hjerneaktivitet kan tænkes at spille ind.
BAG FESTIVALEN STÅR
Lise Lotz, Netværk for Autistiske Kvinder, København (https://nauk.nu og www.naukkbh.dk)
Tinja Vandmose, Autismeforeningen, Kreds København/Frederiksberg (www.autismeforening.dk)
Lone Nielsen Sardemann og Rasmus Brendstrup, programredaktører / Cinemateket
FESTIVALEN ER OGSÅ STØTTET AF:
Autismeforeningen
Autismeforeningen København/Frederiksberg
Autismeforeningen Kreds Vestegnen
Autismeforeningen Kreds Midtsjælland
Autismeforeningen Kreds Storkøbenhavn Nord
Autisme Ungdom
Autisme Ungdom Region Hovedstaden
------------------------------------
FILMVISNINGER I SERIEN
------------------------------------
Onsdag den 2. april
19.30: The King of Staten Island + intro v. Karina Bundgaard
Fredag den 4. april
18.45: Girl, Interrupted + intro v.Jonas Vennike Ditlevsen
Søndag den 6. april
16.00: Familien Addams (Barry Sonnenfeld, 1991)
19.15: The Greenaway Alphabet + intro v. Ditte Rose
Onsdag den 9. april
19.00: X+Y + intro v. Andreas Koch/Autisme Ungdom
Søndag den 13. april
19.00: Manden, som kom ned på jorden + intro v. Maja Toudal
Tirsdag den 15. april
17.00: Please Stand By (Ben Lewin, 2017)
20.15: The Falls (Peter Greenaway, 1980)
Onsdag den 16. april
17.15: Girl, Interrupted (James Mangold, 1999)
Torsdag den 17. april
14.15: Familien Addams (Barry Sonnenfeld, 1991)
Fredag den 18. april
19.30: Please Stand By (Ben Lewin, 2017)
Lørdag den 19. april
16.30: Lars and the Real Girl (Craig Gillespie, 2007)
Søndag den 20. april
14.00: X+Y (Morgan Matthews, 2014)
Tirsdag den 22. april
16.30: Manden, som kom ned på jorden (Nicolas Roeg, 1976)
19.15: Orlando m. intro v. Peter Skovfoged Laursen
19.15: Orlando + intro v. Trine Cervin
Fredag den 25. april
18.45: The Greenaway Alphabet (Saskia Boddeke, 2017)
Onsdag den 30. april
16.45: Lars and the Real Girl (Craig Gillespie, 2007)
19.15: Talk v. psykolog Tony Attwood
21.00: Please Stand By (Ben Lewin, 2017)
Lørdag den 3. maj
16.15: The Falls (Peter Greenaway, 1980)
Onsdag den 7. maj
18.30: The King of Staten Island (Judd Apatow, 2020)
Lørdag den 10. maj
16.00: Orlando m. intro v. Peter Skovfoged Laursen
16.00: Orlando + intro v. Trine Cervin
------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
------------------------------------
The Greenaway Alphabet + intro v. Ditte Rose
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Søndag den 6. april kl. 19.15
Billetpris: 110 kr., dog 75 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/greenaway-alphabet-intro-v-ditte-rose.
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: https://www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement
Where is it happening?
Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K, Danmark,Copenhagen, Copenhagen , DenmarkEvent Location & Nearby Stays: