TALVISOTA

Schedule

Tue Mar 07 2023 at 07:00 pm to 09:30 pm

Location

Teatteri Avoimet Ovet | Helsinki, ES

Advertisement
TALVISOTA – yksi sota, kolme tarinaa
Teatteri Avoimien Ovien kevään 2023 päätuotanto on Talvisota, suomalais-ukrainalais-venäläisenä yhteistyönä syntyneen näytelmän kantaesitys. Esitys on yritys hahmottaa historiankirjoitusten ulkopuolelle jäänyt totuus Suomen talvisodasta 1939, totuus, joka ei palvele minkään maan poliittista agendaa.
Talvisota on episodimainen kaleidoskooppi kolmelle naisnäyttelijälle, kolmella aikatasolla liikkuva teos kolmen kansakunnan näkökulmasta sotaan. Esitys ulottaa juurensa sodan myyttiseen ulottuvuuteen ja tunnistaa ylisukupolvisen taakan jakamisen tarpeen. Talvisota toimittaa seremonian, jossa suoritetaan anteeksiannon riitti tulevien sukupolvien taakan keventämiseksi.
Näytelmäteksti sai alkusysäyksensä vuonna 2009 Baltic Circle -festivaalin yhteydessä järjestetyssä suomalais-ukrainalais-venäläisessä tekstityöpajassa, jossa luotiin talvisotaa käsittelevä lukudraama. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan sen samankaltaisuus talvisotaan herätti kirjailijoissa tarpeen avata ja päivittää työpajassa kirjoitettu materiaali. Samalla näytelmään haluttiin lisätä kirjailijoiden nykyinen elämäntilanne: työpajaan osallistuneet kaksi venäläistä näytelmäkirjailijaa elävät maanpaossa mielipiteidensä vuoksi, ukrainalaisista yksi on rintamalla, toinen kirjoittaa näytelmäämme raunioiden keskellä, ohjustulessa, ilman sähköä.
Talvisota-esitys on pasifistinen manifesti menneiden sukupolvien kunniaksi. Sen ylevä tavoite on yrittää oppia totuus itsestä ja omasta maasta katsomalla toisen kansakunnan peiliin. Esitys etenee eri aikatasoilla, aina ukrainalaisen sotilasparaatin pasunistin viime hetkistä Raatteentiellä vuonna 1939, ja vuoden 2022 Harkovaan rintamalle kadonneen näytelmäkirjailijan etsintöihin. Talvisodan avainteemoja ovat propaganda ja manipulaatio, vihollisuus ja ystävyys, sekä pienen ihmisen pyrkimys toteuttaa arvojaan valtiokoneiston luoman tarinan keskellä.

Kantaesitys ke 8.3.2023 klo 19.
Esitykset ajalla 7.3.–29.4.2023.

Esityksen kesto avoin. Esityksessä on väliaika.
rooleissa Kati Outinen, Ella Pyhältö, Anna-Leena Sipilä
ohjaaja Hanna Kirjavainen
näytelmäkirjailijat Hanna Kirjavainen (FIN), Ari-Pekka Lahti (FIN), Iida Koro (FIN), Oleg Mihailov (UA), Mikhail Durnenkov (RU), Evgenii Kazachkov (RU)
dramaturgi Iida Koro
kääntäjä Anna Sidorova
skenografi Tinde Lappalainen
äänisuunnittelija Juha Tuisku
valosuunnittelija Jere Kolehmainen
videoassistentti Ilari Kallinen
tuotantojärjestäjä, tarpeistonhoitaja ja -valmistaja Anne Svensk

LIPUT
Liput alk. 28–38/23–33/15–25 €, show & dinner alk. 88 €.
https://www.lippu.fi/artist/teatteri-avoimet-ovet/talvisota-3281716/
Teatterin oma lipunmyynti:
ti klo 11-17, ke-pe klo 11-14
(joulutauolla 21.12.2022-10.1.2023)
Erottajankatu 5 / 094342510
[email protected]
https://www.avoimetovet.fi/esitykset/talvisota/
Esitystä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Uudet klassikot -rahasto ja OKM:n rahoittama ja TINFO:n koordinoima TAKO-teatterihanke.
Advertisement

Where is it happening?

Teatteri Avoimet Ovet, Erottajankatu 5,Helsinki, Finland, Helsinki, Finland

Event Location & Nearby Stays:

Teatteri Avoimet Ovet

Host or Publisher Teatteri Avoimet Ovet

It's more fun with friends. Share with friends