STUDENTEN FRA PRAG m. introduktion og originalt score

Schedule

Fri Jan 21 2022 at 09:30 pm to 11:15 pm

Location

Cinemateket | Copenhagen, SK

Advertisement
Studenten fra Prag med introduktion af Stefan Drössler og originalt score ??
Fredag den 21. januar kl. 21.30
I ’Studenten fra Prag’ findes alle de centrale elementer, som kom til at præge tysk ekspressionisme: de skæve kameravinkler, brugen af gotiske kulisser, legen med lys og skygge og dobbeltgænger-motivet. Filmen er blevet kaldt verdens første horrorfilm. Den er historien om den fallerede student Balduin, der sælger sit spejlbillede til djævelen, men hans dobbeltgænger træder ud af spejlet og hjemsøger ham, mens den Faust-agtige Scapinelli ler ondskabens latter. Manuskriptet var skrevet af horror-forfatteren Hanns Heinz Ewers, der igen var inspireret af en Edgar Allan Poe-novelle. Paul Wegener fremmaner i hovedrollen et væld af nuancer, efterhånden som rædslen tager rod i ham. Danske Stellan Rye, der døde som krigsfange i Frankrig, er krediteret som medinstruktør. Vi viser filmen i den længste version som findes i dag, restaureret og digitaliseret af München Filmmuseum.
Introduktion ved Stefan Drössler, München Filmmuseum. Orginalt score af Joseph Weiss.
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/studenten-fra-prag-med-introduktion-af-stefan-drossler-og-originalt-score
------------------------------------
STUDENTEN FRA PRAG
------------------------------------
Instruktør: Stellan Rye, Paul Wegener
I ’Studenten fra Prag’ findes alle de centrale elementer, som skulle komme til at præge tysk ekspressionisme: de skæve kameravinkler, brugen af gotiske kulisser, legen med lys og skygge og dobbeltgænger-motivet. Filmen er blevet kaldt verdens første horrorfilm. I 1820’ernes Prag sælger den fallerede student Balduin sit spejlbillede til djævelen, men hans dobbeltgænger træder ud af spejlet og hjemsøger ham, bittert og uforsonligt, mens den Faust-agtige Scapinelli ler ondskabens latter og ser tragikken folde sig ud. Manuskriptet var skrevet af horror-forfatteren Hanns Heinz Ewers, der igen var inspireret af en Edgar Allan Poe-novelle. Resultatet er en film, der har gotikkens og skrækromantikkens dramatiske schwung og samtidig synes at foregribe 1. verdenskrigs misantropi og retningsløshed. Paul Wegener fremmaner i hovedrollen et væld af nuancer, efterhånden som rædslen tager rod i ham. Danske Stellan Rye, der døde som krigsfange i Frankrig, er krediteret som medinstruktør. Vi viser filmen i den længste som findes i dag, restaureret og digitaliseret af München Filmmuseum. ’Studenten fra Prag’ var den første tyske film til hvilken, der blev skrevet et score af en kendt komponist, nemlig Joseph Weiss, der var elev af Liszt og kendt som en klavervirtuos. Da München Filmmuseum skulle udsende den nye version, måtte man have en dygtig koncertpianist til at indspille det originale score.
Tyskland 1913
Blu-Ray
80 min.
Engelske undertekster. Tilladt for børn over 15 år
Med Paul Wegener, John Gottowt, Grete Berger, Lyda Salmonova
------------------------------------
KØBENHAVN STUMFILMFESTIVAL
------------------------------------
I denne tredje udgave af København Stumfilmfestival sætter vi fokus på film fra de nordiske lande, herunder den første Knut Hamsun-filmatisering ’Markens grøde’ (1921), optaget i Nordnorge, men instrueret og fotograferet af den danske duo Gunnar Sommerfeldt og George Schnéevoigt. Gunnar Sommerfeldt stod også bag det stort anlagte islandske drama, ’Borgslægtens historie’ (1921), der i anledning af 100-året for filmens premiere præsenteres i en restaureret version med nyt originalt score. Desuden viser vi et af den svenske mesterinstruktør Victor Sjöströms mindre kendte værker, ’Hvem dømmer’ (1922), der banede vejen for hans Hollywood-karriere. Endelig er der mulighed for at se melodramaet ’Anna Liisa’ (1922), der har status som stumfilmperiodens bedste finske film.
På programmet er også ’Phantom of the Opera’/’Operaens hemmelighed’ (1925) med Lon Chaney som det mest uhyggelige Phantom nogensinde og ’Den store time’ (1927), en af stumfilmperiodens mest berømte kærlighedsfilm.
Stefan Drössler, leder af München Filmmuseum, introducerer den 21. januar to tyske stumfilmklassikere: verdens første gyserfilm ’Studenten fra Prag’ (1913) og den berømte revolutionsfilm ’Mutter Krauses himmelfart’ (1929).
Lørdag den 22. januar inviterer vi til familiedag med Fy og Bi, Buster Keaton og Gøg og Gokke. Den høje, ranglede Fyrtårnet (Carl Schenstrøm) og den korte, tøndeformede Bivognen (Harald Madsen) tog som komikerpar verden med storm i 1920’erne. Vi viser ’Højt paa en Kvist’ (1925), der regnes for en af deres bedste farcer. Filmen er netop er blevet restaureret og digitaliseret af Filminstituttets filmarkiv.
Festivalen åbner den 19. januar med Emanuel Gregers’ nyrestaurerede lystspil ’Solskinsdalen’ (1925), der har årets coverstar Alice O’Fredericks i en hovedrolle. Hun blev senere medforfatter på 10 Fy og Bi-manuskripter og kom som instruktør til at stå bag dansk films største kassesuccesser, herunder ’Far til fire’-serien og en lang række Morten Korch-film.
København Stumfilmfestival er en festival for alle og en festival, der præsenterer såvel klassikere som mindre kendte værker og genfundne filmstrimler. Alle programmets film bliver introduceret og de fleste bliver ledsaget af levende musik ved stumfilmpianisterne Stephen Horne, Ronen Thalmay og Lars Fjeldmose.
København Stumfilmfestival 2022 er arrangeret med støtte fra Goethe-Institut Dänemark.
GRATIS SÆRBROCHURE med udvidede beskrivelser af film og events kan afhentes på biblioteker i hovedstadsområdet og i Cinematekets billetsalg.
------------------------------------
FILMVISNINGER I SERIEN
------------------------------------
Onsdag den 19. januar
20.00: Solskinsdalen med introduktion, live-musik af Stephen Horne og vin efter filmen
Torsdag den 20. januar
16.15: Hvem dømmer med introduktion af Caper Tybjerg og live-musik af Stephen Horne
19.00: Operaens Hemmelighed: Introduktion af Jakob Stegelmann og live-musik af Stephen Horne
21.00: Anna-Liisa med live-musik af Ronen Thalmay og introduktion
Fredag den 21. januar
16.00: Mutter Krauses Himmelfart med introduktion af Stefan Drössler og live-musik ad Stephen Horne
18.30: Markens Grøde med live-musik af Ronen Thalmay og introduktion
21.30: Studenten fra Prag med introduktion af Stefan Drössler og originalt score
Lørdag den 22. januar
14.30: Højt paa en Kvist med introduktion og live-musik af Ronen Thalmay
17.00: Sherlock Holmes Jr med live-musik af Lars Fjeldmose
19.15: Gøg og Gokke Galla med introduktion og liive-musik af Lars Fjeldmose
21.00: Den store Time med originalt score
Søndag den 23. januar
14.00: Kvinder, kvinder, kvinder. Serge Bromberg-show
16.00: Borgslægtens Historie med introduktion, vin i pausen og originalt score
------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
------------------------------------
Studenten fra Prag med introduktion af Stefan Drössler og originalt score
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: Fredag den 21. januar kl. 21.30
Billetpris: 85 kr., dog 55 kr. for Cinematekets medlemmer
Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/studenten-fra-prag-med-introduktion-af-stefan-drossler-og-originalt-score
Cinemateket overholder myndighedernes corona-anbefalinger. Praktisk information inkl. om refusion af købte billetter: www.dfi.dk/cinemateket/cinematekets-corona-forholdsregler.
Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: www.dfi.dk/cinemateket/medlemmer
Advertisement

Where is it happening?

Cinemateket, Gothersgade 55, Copenhagen, Denmark

Event Location & Nearby Stays:

Cinemateket

Host or Publisher Cinemateket

It's more fun with friends. Share with friends