Strania valiză a domnului Silberstein: Cătălin Mihuleac în dialog cu Tania Radu și Lidia Bodea
Schedule
Thu Nov 21 2024 at 07:00 pm
UTC+02:00Location
Librăria Humanitas de la Cişmigiu | Bucharest, BU
Advertisement
Editura Humanitas vă invită 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟏 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗.𝟎𝟎 la 𝐋𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐬̦𝐦𝐢𝐠𝐢𝐮 la lansarea celui mai recent roman al lui 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐌𝐢𝐡𝐮𝐥𝐞𝐚𝐜, 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒏𝒊𝒂 𝒗𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂̆ 𝒂 𝒅𝒐𝒎𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒊𝒍𝒃𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒊𝒏, apărut în colecția „Scriitori români contemporani”.La eveniment vor participa, alături de autor, Tania Radu, critic literar, Lénick Leguyader, Jil Silberstein, descendenții familiilor Natan și Silberstein, personaje-cheie ale romanului, și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-catalin-mihuleac-strania-valiza-a-domnului-silberstein
„O performanță de construcție narativă, mai cu seamă în condițiile unei scriituri aparte, proprie prozatorului – una infinit dantelată în ping-pongul ironie-umor-satiră și retur.
Romanul urmărește simultan trei destine. Pe de o parte, soarta a doi ieșeni, celebrități româno-pariziene de la începutul secolului **. Guillaume (Wilhelm-Willimuță) Silberstein e un mare marochiner parizian, cel care «a făcut din femei regine» grație poșetelor din piele de crocodil (sau de șopârlă, când nu se putea altfel). Bernard Natan (Nahum Tanenzapf) e producător de film, patron al casei Pathé, ajunsă la faimă enormă grație aducerii în Europa a filmelor de animație americane și ecranizării unor mari opere literare. Al treilea personaj principal, contemporan cititorului, e Zinel, racolat de Clanul Campionilor și «școlit» ca șuț de primă clasă la Paris.
Prin roman circulă încontinuu, printre personaje și prin timp, și un valizoi deosebit de urât și de ponosit, pierdut, aruncat, furat, regăsit, în care se află o arhivă de mărunțișuri cu valoare strict personală. Valizoiul este un obiect memorabil, care ilustrează în felurite situații deviza familiei Silberstein: «Ieși din ghetou, dar rămâi în valiză». Porunca moștenită de acasă încorporează o sumă de stereotipuri benigne despre evreul retras, prudent, rezilient, dar și inventiv, creativ, pasionat. La antipod, Natan ilustrează cealaltă tipologie: evreul artist, cu simțul ascensiunii frenetice, inteligent peste limitele înțelepciunii. Miezul acesta de reflecție sapiențială, țesut atent de Cătălin Mihuleac, se transmite cititorului pas cu pas, dispersat subtil în mici bule de afectivitate.
Dincolo de materialul istoric real și de ficțiunea întregitoare, cartea are la bază o listă clară de pledoarii de ordin moral: despre toleranță, bine și rău, dreptate, singurătate și fragilitate.“ — Tania Radu
CĂTĂLIN MIHULEAC este autor de proză scurtă și romane. În colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani“ i-au mai apărut romanele: America de peste pogrom (2014 și 2017), Deborah (2019) și Poziţia a unsprezecea și Domnișoarele lui Fontaine (2022). În ultimii ani, edițiile în limbile germană, franceză și poloneză ale romanului America de peste pogrom s-au bucurat de o primire favorabilă din partea criticii, a presei literare și a publicului. Toate cele patru romane apărute la Editura Humanitas evocă spiritul nemuritor al Iașului și câteva dintre personalitățile sale universal recunoscute, scoase din uitare în urma săpăturilor geologico-literare ale autorului. De fapt, în toate aceste reconstituiri artistice, legendarul oraș este el însuși un personaj.
Cartea este disponibilă în librării și online pe https://humanitas.ro/humanitas/carte/strania-valiza-a-domnului-silberstein
Advertisement
Where is it happening?
Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta 41, 050012 București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: