SMK Akademiet – Rundt om Michelangelo

Schedule

Wed Apr 02 2025 at 11:00 am to 12:15 pm

Location

Sølvgade 48-50, 1307 Copenhagen, Denmark | Copenhagen , SK

Advertisement
Træd ind blandt de monumentale skulpturelle kroppe af Michelangelo Buonarroti – en af kunsthistoriens mastodonter, som stadig fascinerer os i dag med sin komplekse udtrykskraft og sært moderne kropslighed. SMK’s store udstilling 'Michelangelo Imperfect' præsenterer helt ny forskning i Michelangelos skulpturer: hvordan de er fremstillet, hvordan de gennem århundreder er blevet studeret, kopieret og har kastet kunstnerisk inspiration af sig, og hvordan de lever videre i en højteknologisk tid, hvor det er muligt at 3D-printe kopier af de originale marmorskulpturer. Hvad kan Michelangelo bruges til i dag? Det giver fem eksperter hver deres perspektiv på.

Program:

2. april ved Henrik Holm, inspektør på den Kongelige Afstøbningssamling, SMK
Et middel til opdragelse? Michelangelo i Afstøbningssamlingen
Den Kongelige Afstøbningssamling, som er en del af SMK, blev etableret i slutningen af 1800-tallet med et klart fokus på Michelangelo – den store, kanoniserede renæssancekunstner. I dette foredrag får vi et indblik i den samling, som gør det muligt for SMK at samle næsten alle Michelangelos skulpturelle værker i én udstilling. Henrik Holm kaster et kritisk blik på afstøbningssamlingens tilblivelseshistorie, som han argumenterer for udspringer af en imperial tankegang. Hvordan blev Michelangelo iscenesat overfor et dansk folk, der i mødet med hans kunst skulle opdrages til en særlig form for dannelse og civilisation? Og hvordan kan en kunstner med en kompleks receptionshistorie formidles i dag?

9. april ved Matthias Wivel, gæstekurator, forskningschef på Glyptoteket
Michelangelo i reproduktion
Udstillingen Michelangelo Imperfect præsenterer størstedelen af kunstnerens skulpturelle oeuvre under ét tag med reproduktioner, noget der ville være umuligt med originalskulpturerne. Kurator Matthias Wivel reflekterer over de udfordringer og muligheder, reproduktionerne giver, når man studerer Michelangelos skulptur: fra det praktiske til det teoretiske, fra marmoret til gipsen, fra detaljen til helheden.

16. april ved Lejla Mrgan, inspektør på Frederiksborg – Nationalhistorisk Museum
Genskabte guder – restaureringen af Marmorgalleriet på Frederiksborg Slot
Myten om Michelangelo siger, at han så formen for sig i marmoren og huggede sig ind til den. I modsætning til det arbejder billed- og stenhuggere i dag meget metodisk og præcist. Dette foredrag vil introducere til, hvordan man restaurerer og genhugger skulpturer i dag. Gennem et helt konkret nedslag, nemlig den igangværende ambitiøse restaurering af Frederiksborg Slots såkaldte Marmorgalleri, får vi et unikt indblik i billedhuggernes arbejde, som spænder fra helt traditionelle metoder til moderne hjælpemidler som 3D-scanninger m.m.

23. april ved Louise Nicole Cone, skulptur- og nutidskunstkonservator, SMK
Rensning af gipsskulptur – det umuliges kunst
Gipsafstøbninger kan være uhyre svære at rense. Dette foredrag dykker ned i materialitetens verden og fortæller om nogle af de udfordringer, konservatorerne stødte på, da 25 Michelangelo-skulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling skulle renses og gøres klar til Michelangelo Imperfect. Vi skal kigge på tilblivelsen, gipsens egenskaber, overflader og støbehud, historien omkring rensning samt den nyeste teknik – med brug af alger – som netop er blevet taget i brug i forbindelse med klargøring til udstillingen.

30. april ved Hilde Østergaard, formidlingsinspektør, SMK
Et samtidskunstnerisk prisme på Michelangelo
Hvordan aktualiserer man en gammel mester som Michelangelo for et nutidigt publikum? Kan samarbejder med kunstnere fra vores egen tid berige formidlingen og kurateringen, og hvad indebærer det at arbejde transhistorisk? SMK har inviteret digteren Morten Søndergaard til at bidrage til Michelangelo Imperfect. Han har dels skabt lydfortællinger om fire af Michelangelos værker og står dels bag installationen BRUD, som tager imod gæsterne som et anslag i museets forhal. Hvilke overvejelser ligger bag Søndergaards engagement, hvordan har samarbejdet taget form, og hvilke spørgsmål, udfordringer og muligheder efterlader det?

Praktisk information:
Skulle du være forhindret en eller flere datoer, har du mulighed for at deltage i akademiet hjemmefra. Med i prisen modtager du et link på mail, så du kan tilgå foredragene live via fjernsyn, computer eller tablet. Linket til online deltagelse er det samme hver gang, og det sendes ud på mail to dage før første foredrag. Optagelserne af hvert foredrag bliver sendt ud per mail samme eftermiddag, og de ligger tilgængelige i hele Akademiets periode plus fire uger efter.

Datoer og tidspunkter
Onsdag 2. april kl. 11.00-12.15: Henrik Holm
Onsdag 9. april kl. 11.00-12.15: Matthias Wivel
Onsdag 16. april kl. 11.00-12.15: Lejla Mrgan
Onsdag 23. april kl. 11.00-12.15: Louise Cone
Onsdag 30. april kl. 11.00-12.15: Hilde Østergaard

Sted
Auditoriet

Pris for hele foredragsrækken
495 kr. (+ SMK årskort eller entré til hvert foredrag)

Bemærk venligst, at entré eller årskort er påkrævet til alle fem foredrag. Ved køb af et årskort er der derfor mange penge at spare, når du køber billet til SMK Akademiets foredragsrækker – og du får samtidig adgang til SMK i et helt år og op til 20% rabat i SMK Shop. Køb et SMK årskort

Bemærk: Du kan også deltage online i foredragsrækken.

Topfoto: Michelangelo Buonarroti, ‘Liggende kvindefigur, Notte – Natten’, SMK
Advertisement

Where is it happening?

Sølvgade 48-50, 1307 Copenhagen, Denmark, Sølvgade 48, 1307 København K, Danmark,Copenhagen, Copenhagen , Denmark

Event Location & Nearby Stays:

SMK - Statens Museum for Kunst

Host or Publisher SMK - Statens Museum for Kunst

It's more fun with friends. Share with friends