Reggeli YIN jóga a Tabánon

Schedule

Wed Mar 29 2023 at 07:30 am to 08:45 am

Location

Tabán | Budapest, BU

Advertisement

Minden szerda reggel 7.30-8.45 - Naphegy utca 57.

Találkozó 7:20-kor a címen.

Bejelentkezés: +36704584338 [email protected] és FB üzenetben kedd 20h-ig.

Árak: 3000 Ft I. kerületieknek 2500 Ft 10 alkalmas 4 hónapra szóló bérlet 22 000 Ft.

Matracot kérlek hozz magaddal!


A YIN JÓGÁRÓL:


A duális univerzumban van mindennek egyaránt jin és jang minősége egyik sem létezhet a másik nélkül - hideg-meleg nappal-éjszaka kilégzés-belégzés aktív-passzív. A Tao elve szerint minden jelenség magában hordozza a változás az ellenkezőbe fordulás lehetőségét így azt mondhatjuk hogy a világ a yin és ayjang jellegű erők állandó változásából áll. A yin képviseli a passzivitást a sötét árnyékos oldalt a Holdat az éjszakát a hideget a telet a nyugalmat az anyagot a NŐIEST a táplálót az anyaföldet az alul illetve belül levőt. Addig vagyunk egészségesek míg ez a két ellentétes erő egyensúlyban van bennünk. Férfias energiákkal telt világunkban különösen fontos a yin energiának beépítése az életünkbe. Emellett a csípő az a terület ahova a legtöbbünk a feszültségeket blokkokat feldolgozatlan stresszt felhalmozza aminek oldása nélkül testi szintű fájdalmak tünetek jelennek meg ebben a testrészünkben.


A jógát sokféle szempontból lehet osztályozni. A yin és yang típusú felosztás is egy a sok közül. Ebben az értelemben az ászanázásnak két típusát lehet megkülönböztetni. A yang típusú ászanázás az amikor az akarat és az izomerő érvényesülnek. Az erő dominanciája kézzel fogható és a hosszú kitartások alatt az izmok és az állóképesség fejlesztésén van a hangsúly. A yin típusú ászana kitartás ezzel szemben egy elengedéssel és ellazulással operáló módszer ahol többek között a lágyságnak és az önmagunkkal szembeni gyengédségnek adunk teret. A yin típusú gyakorlás alatt is van izommunka hiszen tudjuk hogy nincsen yin yang nélkül és vice versa ugyanakkor a hangsúly nem az izomerőn és az akaraton hanem a saját határaink felmérésén és az azok tiszteletben tartásával történő lazításon van.


S hogy mit tud adni a yin jóga?


Elmélyülést. A yin jóga gyakorlása sokat segít azoknak akik képtelenek a befelé fordulásra ahogyan azoknak is akik képtelenek megálljt parancsolni zakatoló elméjüknek.


Minőségi időt magunkra. A gyakorlatok hosszúságának és elmélyülésre késztető erejének köszönhetően a gyakorlók mélyen megbújó feszültségeket is ki tudnak oldani magukból. Mondhatni olyan helyekre képes eljutni a tudatos figyelem melyre yang típusú órákon egyszerűen nincs lehetőség. Az önmagunkra fordított figyelem pedig a legjobb töltekezés.


Megbékélést. A feszültségekkel és fájó pontokkal való szembenézés és az azok ellazítására irányuló figyelem az amivel végig dolgozunk. Van idő kilazítani azt ami alapjáraton már-már mozdíthatatlannak tűnik.


Önelfogadást önfeltárást. Az önelfogadás a legjobb stresszoldó és mély ellazulásokat eredményez gyakorlás közben. Az ellazulás elmélyülése pedig újabb és újabb felfedezésre váró területekre irányítja a tudatos figyelmet . Ahogy pedig a gyakorló felfedezi a testét úgy fedezi fel az elméjét és annak rejtett tartalmait is... Jó példa erre az ember medencéje mely a tudatalattink tükörképe és minél több dolgot „temettünk el” a tudatos alá annál kötöttebbek a medence izmaink is.


Nem utolsó sorban pedig nagy tanítás mindannyiunknak az elfeledettnek hitt gyengédségről – mindezt úgy hogy önmagunkkal szemben tanulunk gyengédek lenni.


És ha mindez még mindig nem elég: a yin minőségében történő gyakorlás mindkét nem számára további extrákkal bír:


A NŐK számára különösen áldásos. A mai maszkulin világban a yin-jóga egy hatékony segítség hogy a nő visszatérjen a saját lágyságához gyengédségéhez és újra felfedezze az elengedés misztériumát. Tapasztalatok igazolják hogy a yin jóga jótékonyan hat a női szervekre harmonizálja a hormonális működést így segít a menstruációs problémákon és hasznos a menopauza idején is.


A FÉRFIAK számára az órán történő ellazulások révén a yin jóga többek közt a kényszeres kontrollt az irányítási kényszert harci készültséget ellenállást képes kitisztítani az elméből. A túl sok yang energiát finoman helyre billenti és újjáéleszti a kreativitást belső békét.


A yin energia beépítésében a férfi-női energia harmonizálásában a lelki feszültségek oldásában és a tesi tünetek gyógyításában segít a csípőnyitásra ellazulásra befogadásra stressz és fájdalom megszüntetésére különösen alkalmas yin jóga gyakorlatsor.


#tabán #Tabán #Várnegyed #naphegy #jóga #yoga #yin

#yinyoga #jinjóga #Buda #Budavár #1kerület #Ikerület #Naphegy

Advertisement

Where is it happening?

Tabán, Naphegy utca 57., Budapest, Hungary

Event Location & Nearby Stays:

Wanda Byrdy

Host or Publisher Wanda Byrdy

It's more fun with friends. Share with friends