Piet Devos – Langs bloedbanen
Schedule
Tue Nov 26 2024 at 07:30 pm
UTC+01:00Location
De Kazematten | Gent, OV
Advertisement
Via doorgedreven prenatale screenings en nieuwe gentherapieën proberen we steeds meer vat te krijgen op onze gezondheid en die van onze (ongeboren) kinderen. Een nobel streven, zo lijkt het, maar volgens onderzoeker en auteur Piet Devos is er dringend meer nood aan reflectie over dit medisch-genetisch maakbaarheidsdenken. Puttend uit zijn eigen ervaring met een zeldzame, genetische aandoening, waarschuwt Devos met name voor de tendens mensen te reduceren tot een (corrigeerbaar) DNA-profiel. Daarmee is het huidige geloof in maakbare genen de moderne uitloper van veel ouder, wijdverbreid gedachtegoed dat lichamen eenduidig tracht te identificeren op basis van zogenaamde biologische kenmerken.
Genetische profilering schijnt weliswaar heel wat objectiever te zijn dan eerdere indelingen op basis van bloed, schedelgrootte of huidskleur, maar waardenvrij is ze evenmin. Op grond van DNA bepalen wie ziek of gezond is, welke kinderen al dan niet gewenst zijn, is wel degelijk een morele keuze. Het is daarom de hoogste tijd dat we zulke keuzes openlijk erkennen en ter discussie stellen. Anders dreigen zieke en gehandicapte mensen opnieuw het slachtoffer te worden van een stilzwijgende onderdrukking.
Onderzoeker en auteur Piet Devos stelt deze avond ‘Langs bloedbanen’ voor. Een nieuwe publicatie in de reeks Karakters, essays over filosofie en cultuurkritiek in zakformaat. De Karakters zijn een samenwerking van Studium Generale, Academia Press, de Buren en Rekto:Verso. Piet leest voor uit 'Langs bloedbanen' en wordt over het onderwerp geïnterviewd door professor in de medische ethiek Heidi Mertes. Zangeres en kunstenares Mira Thompson brengt een artistieke interventie. Nadien is er tijd voor een drankje en kan je het boek kopen aan de boekenstand.
Piet Devos is schrijver en disability-onderzoeker. Na de vertaalopleiding Frans-Spaans in Antwerpen en een onderzoeksmaster Literatuurwetenschap in Leiden te hebben gevolgd, promoveerde Piet in 2013 in Groningen op een proefschrift over zintuiglijke waarneming in poëzie. Gedurende een postdoc in Montréal legde hij zich verder toe op Disability Studies, en dan in het bijzonder de esthetiek van het ‘onvolmaakte’ lichaam in kunst en literatuur. Zijn eigen blindheid vormt daarbij een kritische lens en inspiratiebron. Tegenwoordig werkt Piet als gastspreker en -docent, maar benut hij ook media als video en podcast.
Heidi Mertes is professor in de medische ethiek aan de Universiteit Gent, stichtend lid van het Bioethics Institute Ghent en van het interdisciplinaire platform METAMEDICA. Haar academisch onderzoek richt zich op de ethische implicaties van innovaties in de gezondheidszorg, met een bijzondere focus op reproductieve geneeskunde, genetica, embryonaal stamcelonderzoek, big data, AI en uitdagingen op het snijvlak van deze verschillende domeinen. Daarnaast engageert ze zich voor initiatieven die het maatschappelijk debat rond nieuwe medische technologie stimuleren als bestuurslid van vzw De Maakbare Mens, en is ze o.a. co-voorzitter van de Belgische Federale Commissie voor Medisch en Wetenschappelijk Onderzoek op Embryo's in vitro en lid van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.
Mira Thompson (Amsterdam, 1993) is een zangeres, songwriter en performer. Geïnspireerd door de traditie van vocale jazz voelt ze zich aangetrokken tot narratieve nummers met sterke poëtische en visuele elementen. Tijdens haar tijd aan het HKU Utrechts Conservatorium ontwikkelde ze een fascinatie voor de verschillende manieren waarop de stem kan functioneren als een belichaamd instrument. Of het nu geschreven, gesproken of gezongen is, Mira gebruikt taal om diepe en verborgen gevoelens op te roepen met een oprechte maar geestige benadering. In 2019 bracht ze haar eerste EP, Festina Lente, uit. Sinds 2008 trad ze op in onder andere het Mozaïek Theater, Frascati en het Casco Art Institute: Working for the Commons en heeft ze getoerd in Duitsland en Frankrijk.
𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘭𝘦𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘻𝘢𝘭 𝘱𝘭𝘢𝘢𝘵𝘴𝘷𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘒𝘢𝘻𝘦𝘮𝘢𝘵𝘵𝘦𝘯. 𝘏𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘩𝘦𝘭𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘰𝘶𝘸 𝘪𝘴 𝘳𝘰𝘭𝘴𝘵𝘰𝘦𝘭𝘵𝘰𝘦𝘨𝘢𝘯𝘬𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘷𝘪𝘢 𝘦𝘦𝘯 𝘳𝘶𝘪𝘮𝘦 𝘭𝘪𝘧𝘵. 𝘝𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘭𝘦𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘭𝘬 𝘨𝘦𝘣𝘢𝘳𝘦𝘯𝘵𝘢𝘢𝘭 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘻𝘪𝘦𝘯.
Advertisement
Where is it happening?
De Kazematten, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent, België,Gent, BelgiumEvent Location & Nearby Stays: