Om Community & Love the World or Get Killed Trying med Alvina Chamberland och Leif Holmstrand
Schedule
Thu Aug 22 2024 at 06:30 pm to 09:00 pm
Location
Lagerhuset, Heurlins plats 1, 41301 Gothenburg, Sweden | Gothenburg, VG
Advertisement
Välkomna till Göteborgs Litteraturhus för firandet av två nya böcker av Alvina Chamberland och Leif Holmstrand: Love the World or Get Killed Trying och community. Författarna läser ur böckerna och talar om dem. Samtalet kommer även röra sig kring skillnader och likheter mellan trans- och queer-litteratur, frågor om hur en skriver politiskt utan att förstöra den litterära kvaliteten och varför det strama, svala idealet inom samtida svensk litteratur utesluter många människor såväl strukturellt som emotionellt.
Fri entré
Varmt välkomna!
Dörrarna öppnar 18, samtalet börjar 18.30.
* * *
OM LOVE THE WORLD OR GET KILLED TRYING:
“Alvina Chamberland writes with every part of herself. Hers is an honesty in perfect balance with generosity, and reading this book is like receiving an ongoing gift.” – Torrey Peters
“Like a transgender collision of Valerie Solanas and Michel Houellebecq.” – Rob Doyle
”Lispector and Woolf’s virtuosic daughter.” – Eliot Duncan
På lekfull poetisk prosa och med skarpa politiska analyser och självironisk galghumor dyker Love the World or Get Killed Trying ner i sinnet på Alvina, en transkvinna på tröskeln till att fylla 30.
Läsaren bjuds in att följa hennes resor genom Islands vildmarker och Paris stadsavenyer, där hon undersöker frågor om evighet, sexualitet, längtan, död, kärlek och hur svårt det är att förbli mjuk när du är ett oupphörligt mål för heterosexuella mäns hemliga begär och öppna avsky. Love the World or Get Killed Trying är en roman som tar itu med universella problem genom en transkvinnas specifika lins – och insisterar på att dessa erfarenheter talar till mycket mer än bara frågor om sexualitet och kön.
Love the World or Get Killed Trying når sitt klimax genom ett stream-of-counsciousness, scream-of-love-manifest. Romanen är ett rått och sårbart magiskt brutalistiskt autofiktivt verk som gräver under ytan och undersöker nya frågor och sätt att uttrycka sig på. Men hävdar samtidigt att ifall transkvinnor en dag kollektivt outade alla män som söker upp dem, så skulle en revolution inträffa över en natt…
ALVINA CHAMBERLAND är en svensk-amerikansk författare som mestadels skriver litterära autofiktiva romaner. Hon bor i Aten och Berlin och har inga riktiga intressen förutom det som inger total intensitet eller totalt lugn. År 2015 gav Bokförlaget ETC ut hennes bok Allt som är Mitt: Våldtäkt, Stigmatisering och Upprättelse, skriven tillsammans med Anna Svensson. 2018 utkom hon med romanen Utelåst – Uppväxtnostalgi för freaks på Dockhaveri Förlag. Love the World or Get Killed Trying är hennes engelskspråkiga debut.
“An ode to the Complexity, Pain, and Beauty of Trans Life… recasting tired, old literary tropes about the so-called “limits” of autofiction.” skrev Vogue.
*
OM COMMUNITY
community är en stor dikt eller kollagetext med flera inblandade genrer, till övervägande delen dock poesi och lyrisk dramatik. Somliga diktdelar är sedan tidigare publicerade i annan form och somliga pjäser har för länge sedan satts upp, och nyligen omarbetats för läsning. Nu har tjugofem års skrivarbete resulterat i en virusmosaik eller kalejdoskopväv. Mycket är självbiografiskt och det mesta har hämtat byggstenar från internetcommunites och chattar.
Några få av avsnitten: ”Ett rum på tredje våningen” skrevs ömt för Bo I. Cavefors, och handlar om gemensamma erfarenheter av prostitution. ”Ryckningshänderna” innehåller porrtitlar som Oscar Guermouche en gång noga samlat till konceptkonstverk om bland annat maskulinitet och begär. ”Röster som flugor runt vårt fina huvud” bygger på näthat mot Yoko Ono och har satts upp av teater mutation på Skånes Konstförening. ”Recept” gavs i sin första version ut av förlaget Chateaux och har även presenterats som textljudkomposition. Allt detta är nu omvandlat och infogat i en ny överordnad helhet. Community handlar om uppluckrad samtid, litteraturhistorien, fjärran människor och om den egna familjens sjukdomar och frånfällen. Kända versepos som Abol-Qasem Ferdousis Shahnameh, John Miltons Paradise Lost och James Merrils The Changing Lights at Sandover adresseras. Datumsatta dagboksanteckningar pressas över versmaterial som har byggts ut sedan 1998. Det handlar om världen och hur den drabbar, kollektivt och enskilt. Poeter och författare som uppmärksammas och bestjäls är till exempel Maurice Maeterlinck, Deborah Gordon, Eugène Marais, Stéphane Mallarmé, Gaspara Stampa och Aischylos. Och diverse namnlösa och ofta grälsjuka människor på dejtingsajter och Facebook, och sjuka röster, covid, alzheimers, ALS, bukspottskörtelcancer, parkinsons.
community är mestadels uppdelad i två spalter. Enklast vore att läsa ett sjok vänsterspalter för sig och sedan ett sjok högerspalter för sig. Vilket också är mest givande. Men att simultant ta in texten dubbelspaltigt lönar sig det också – då blir samklanger och komplementära motsägelsefullheter uppenbara och en annan sorts helhet uppstår. COMMUNITY finns även som en tidigare diktbok (en annorlunda) och kommer i framtiden att skrivas om till roman (om något decennium).
LEIF HOLMSTRAND (född 1972) är konstnär, musiker och författare. Hen arbetar antistraight med motiv från konst- och litteraturhistorien – och med avfall, skräp och samtida populärkulturella referenser. Holmstrand har gett ut ett fyrtiotal böcker, och community är en ny diktbok med prosaliknande lyriska partier. Senaste utgivna diktsamlingen var Inte världen (Bonniers) och senaste romanen Kartritartornet (Pequod).
Advertisement
Where is it happening?
Lagerhuset, Heurlins plats 1, 41301 Gothenburg, Sweden, Heurlins plats 1, SE-413 01 Göteborg, Sverige,Gothenburg, SwedenEvent Location & Nearby Stays: