Managementul Artrofibrozei la nivelul genunchiului
Schedule
Sat, 18 Jan, 2025 at 09:00 am
UTC+02:00Location
PhysioOne | Bucharest, BU
Advertisement
Traineri:Sebastiano Nutarelli
PhD student, MS Biomechanics, CAS (2), Sports PT, Clinical Researcher, Fondator Sport-Rehab, Elvetia
Toma Vasilescu
MPT & Sports PT, Fizioterapeut specializat in Ortopedie si Traumatologie, Cresterea Performantei Sportive
Prezentare :
Artofibroza genunchiului este o complicație ortopedică care poate apărea în urma unei leziuni sau a unei intervenții chirurgicale (chiar și proceduri minore, cum ar fi meniscectomia parțială), în care un răspuns inflamator exagerat și necontrolat duce la formarea excesivă și anormală a țesutului cicatricial, iar apoi la restricționarea dureroasă a amplitudinii de mișcare a articulației.
Această afecțiune clinică poate evolua apoi în atrofie musculară, scurtarea tendonului patelar și formarea de țesut cicatricial localizat sau generalizat în interiorul și în afara articulației genunchiului, implicând astfel întreaga capsulă articulară, care se îngroașă generând o stare de hipercomprimare și hipomobilitate patelară.
Tendonul patelar tinde să se scurteze, iar corpul de grăsime Hoffa, care devine adesea "lipicios" și aderent la spatele propriului tendon patelar, trage acesta spre centrul genunchiului, provocând o condiție de patela baja (inferioară). Astfel, se stabilesc o serie de modificări anatomice specifice acestei patologii. Combinația acestor factori în cazurile cele mai severe de artofibroză a genunchiului comprimă întreaga articulație, care devine rigidă cu pierderea flexiei și extensiei (care variază foarte mult de la caz la caz) și cu o mobilitate patelară minimă sau absentă. Lipsa extensiei complete și patela baja pot duce în cele din urmă la deteriorarea cartilajului articular.
Această afecțiune este aproape necunoscută chirurgilor și fizioterapeutilor datorită unei lacune efective în formarea universitrara, profesionala și în cursurile de specializare postuniversitare pentru ambele profesii din domeniul sănătății.
Recuperarea specializată este întotdeauna prima abordare esențială în acest caz.
Un astfel de tratament specific pentru Artrofibroza necesită o mare expertiză și se concentrează pe restaurarea progresivă și non-agresivă a amplitudinii de mișcare a articulației (în măsura în care este posibil - recuperarea completă nu are întotdeauna loc, în special în cazurile care sunt aduse la atenția terapeutului fizic specializat la câteva luni după debutul nerecunoscut al patologiei și/sau după mai multe intervenții chirurgicale care adesea agravează situația, deoarece intervențiile chirurgicale și recuperarea nu au fost la un nivel specializat), gestionarea buclei inflamatorii necontrolate (fizioterapeutul trebuie să fie familiarizat cu aspectul farmacologic al gestionării problemei), reducerea edemului și a oricărei stări de sensibilizare centrală.
Acest lucru necesită strategii de fizioterapie total diferite și adesea adaptate decât recuperarea "clasică" pentru un genunchi postchirurgical sau posttraumatic, cu sprijin farmacologic coordonat de catre medic și în timp util, normalizarea durerii și a sensibilizării centrale sau periferice a sistemului nervos și educarea pacientului cu privire la exercițiile care trebuie repetate sistematic acasă, conform principiilor de întindere prelungită cu sarcini reduse, care trebuie efectuate "puțin, dar des".
O echipa de fizioterapeuti bine pregătiți este crucială pentru a recunoaște debutul timpuriu al Artrofibrozei și pentru a adapta imediat planul de fizioterapie, implicând specialiști ortopedici și/sau în tratarea durerii.
Întărirea nu este obiectivul principal în cazul artrofibrozei. Fortarea genunchiului prin reabilitare agresivă pentru a recupera flexia și/sau extensia ar agrava doar situația.
În schimb, eforturile ar trebui să se concentreze pe ameliorarea adecvată a durerii în timp ce se recuperează amplitudinea de mișcare a articulației și a patelarei, făcând aderențele și fibroza mai flexibile și elastice, ducând în cele din urmă la evoluția lor prin deformare plastică și (dacă este posibil) resorbție parțială/totală fără a mai inflama genunchiul.
Obiective:
-Dezvoltarea abilității de a diagnostica în stadiu incipient Artrofibroza;
-Cresterea nivelului fizioterapeutului pentru pacientii cu artrofibroza, capabil să ofere suport imediat cu programe specializate asigurând cea mai bună șansă de recuperare;
-Stabilirea priorităților clare, în funcție de gravitatea cazului individual, în reabilitarea specializată a artrofibrozei;
-Conștientizarea aspectelor farmacologice și chirurgicale în tratarea artrofibrozei;
-Familiarizarea cu diferitele abordări și tehnici chirurgicale dedicate acestei patologii și înțelegerea importantei prezentei in sala de operatie a fizioterapeutului (și pentru pacient);
-Cunoașterea dispozitivelor care susțin recuperarea;
-Actualizarea cunoștințelor cu privire la literatura științifică referitoare la artrofibroza;
-Stăpânirea aspectului psihologic al pacienților cu KAF prin dezvoltarea abilităților eficiente de comunicare pentru a trata acești pacienți.
Material Didactic : eliberarea acestui material se face cu 2 zile inainte de inceperea cursului in format electronic PDF
Locatie: Bucuresti, clinica PhysioOne
Pret – 200 Euro
Early Bird: - pana la data de 20.11.2024 PRET: 175 Euro – in limita locurilor disponibile
Dupa data de 21.11.2024 – PRET: 200 Euro
Inscriere: https://www.physiosport.ro/curs-managementul-artrofibrozei-la-nivelul-genunchiului/
Advertisement
Where is it happening?
PhysioOne, Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: