Lansare de carte: „Brauner. Pictorul clarvăzător” de Valentina Iancu
Schedule
Mon Dec 09 2024 at 07:00 pm to 08:30 pm
UTC+02:00Location
Librăria Humanitas de la Cişmigiu | Bucharest, BU
Advertisement
𝐋𝐮𝐧𝐢, 𝟗 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗.𝟎𝟎, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, București), are loc lansarea volumului 𝑩𝒓𝒂𝒖𝒏𝒆𝒓. 𝑷𝒊𝒄𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝒄𝒍𝒂𝒓𝒗𝒂̆𝒛𝒂̆𝒕𝒐𝒓 de 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐈𝐚𝐧𝐜𝐮, publicat în colecția „Biografii romanțate”, coordonată de Adrian Botez. Alături de autoare vorbesc 𝐀𝐧𝐜𝐚 𝐕𝐢𝐞𝐫𝐮, 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐄𝐧𝐚𝐜𝐡𝐞 și 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐨𝐭𝐥𝐨𝐬̦. Discuția este moderată de 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐛𝐮𝐳.
Lansarea de carte este urmată de o sesiune de autografe.
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞
„Lumea spiritelor pe care a văzut-o era una a animalelor fantastice, plină de simboluri cosmogonice şi sugestii ancestrale. Era chemarea spre traducere a necunoscutului prin pictură pe care o simţea de ceva timp. Mai mult ca niciodată, a înţeles că menirea lui de pictor depăşeşte reprezentarea realităţii. A recunoscut chemarea, contactul cu alte lumi. S-a întâlnit parcă cu un alt Victor Brauner, un Victor infinit, victorios, iluminator. S-a întâlnit cu sine, o parte ascunsă a sinelui. Sinele vrăjitor, sinele scrib, sinele care decodifică mistere. Sinele medium, permanent legat de lumea spiritelor.”
𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐑𝐀𝐔𝐍𝐄𝐑 (15 iunie 1903, Piatra Neamţ – 12 martie 1966, Paris) a fost al treilea copil dintre cei şase ai lui Deborah şi Herman Brauner, o familie modernă de evrei din Piatra Neamţ. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut între Piatra Neamţ, Hamburg, Brăila, Viena, Fălticeni şi Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, la care a renunţat ulterior în favoarea unei formări autodidacte, libere, în inima experimentului avangardist. Pornind de la interesele constructiviste din primii ani de creaţie, a experimentat apoi în direcţia căutărilor interioare suprarealiste. S-a regăsit în suprarealism şi a devenit un nume de referinţă al grupului internaţional. A deschis prima expoziţie personală în 1924, în tandem cu lansarea publicaţiei avangardiste 75HP, număr unic tipărit în condiţii grafice excepţionale. Stabilit în Franţa în 1930, l-a cunoscut pe Brâncuşi, care l-a iniţiat în arta fotografică. În decembrie 1934, a deschis prima expoziţie personală la Paris, coordonată de André Breton. Ulterior, artistul a devenit o figură cunoscută şi recunoscută a grupurilor de avangardă din Bucureşti şi Paris, cu o amplă activitate expoziţională. După perioada suprarealistă, şi-a îndreptat atenţia spre pictura simbolică, proprie, figurativă, de sorginte primitivă, mistică. Marcat de angoase existenţiale şi de o depresie profundă, s-a izolat treptat în propria artă. Lucrările sale sunt prezente în majoritatea marilor muzee ale lumii. Cea mai amplă colecţie de lucrări şi documente se află în prezent la Muzeul de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou.
𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐈𝐀𝐍𝐂𝐔 (n. 1985) are studii de istoria artei şi teoria imaginii. Practica sa este hibridă, bazată pe cercetare, împărţită între activităţi editoriale, educaţionale, curatoriale sau de management şi orientată spre solidaritate, activism şi artă politică. După aproape un deceniu de activitate în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, unde s-a ocupat de îngrijirea patrimoniului de artă românească modernă şi a semnat o serie de expoziţii de anvergură, lucrează acum independent, între Bucureşti şi Berlin. Publică frecvent studii de istoria artei în reviste din ţară şi din străinătate, iar din 2011 scrie pentru Revista Arta.
Advertisement
Where is it happening?
Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta 41, 050012 București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: