Idébaren#27: Tio år sedan flyktingkrisen
Schedule
Thu Jan 30 2025 at 05:30 pm to 06:30 pm
UTC+01:00Location
Kulturhuset Stadsteatern | Stockholm, ST
Advertisement
Hösten 2015 tog Sverige emot ett historiskt högt antal asylsökande vilket förändrade landet i grunden. Över 160 000 människor sökte asyl på bara några månader. Nu, ett decennium senare, granskar vi konsekvenserna. Hur har Sverige förändrats sedan dess?
Flyktingkrisen 2015 utlöste en dramatisk vändpunkt i svensk politik och i samhällsdebatten. Det som började som en stolt manifestation av Sveriges öppenhet och humanitära värderingar utvecklades snabbt till en intensiv och polariserad diskussion om landets förmåga att hantera den stora ökningen av asylsökande.
I krisens inledning yttrade dåvarande statsminister Stefan Löfven den numera kända frasen: ”Mitt Europa bygger inte murar”. Sverige välkomnade över 160 000 asylsökande under året, fler per capita än något annat europeiskt land. Påfrestningarna på välfärdssystemet blev stora, och i slutet av 2015 införde regeringen gränskontroller samt begränsningar i asylrätten. Åtgärderna markerade en dramatisk omsvängning i både retorik och politik.
Vänsterpartiet kritiserade de nya restriktionerna och menade att Sverige genom tiderna agerat som ”ett ljus i mörkret” för flyktingar. Moderaterna ansåg tvärtom att åtgärderna var otillräckliga. Sverigedemokraternas stöd ökade väsentligt genom kritiken mot den förda politiken.
Medierapporteringen spelade också en avgörande roll. Från att ha präglats av en övervägande invandringsvänlig inställning började medierna alltmer beskriva situationen som en ”kris” och fokusera på potentiella hot och problem. Även allmänhetens attityd förändrades. Mellan 2015 och 2017 rankades för första gången invandring som det viktigaste samhällsproblemet, före ekonomi och arbetsmarknad.
Denna omvälvande period i svensk historia fortsätter att forma debatten om integration, välfärd och nationell identitet. Hur hanterade Sverige den akuta situationen 2015? Vilka långsiktiga effekter har krisen haft på svensk politik och samhälle? Hur har integrationsprocessen fungerat för dem som kom hit för 10 år sedan? Vilka lärdomar kan vi ta med oss inför framtida humanitära kriser?
𝐌𝐞𝐝𝐯𝐞𝐫𝐤𝐚𝐧𝐝𝐞
𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐅𝐞𝐫𝐦, opinionsbildare och rektor för Cogitoakademien, fd migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet och statssekreterare.
𝐌𝐚𝐭𝐭𝐢𝐚𝐬 𝐒𝐯𝐞𝐧𝐬𝐬𝐨𝐧, ledarskribent Svenska dagbladet.
𝐏𝐚𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐍𝐞𝐮𝐝𝐢𝐧𝐠, jurist och journalist Svenska dagbladet.
Fler medverkande tillkommer.
Insläpp och barförsäljning från 17:00. Debatten startar 17:30.
Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!
𝐇𝐢𝐭𝐭𝐚 𝐭𝐢𝐥𝐥 𝐋𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐨𝐧
Lilla Studion ligger på gatuplan i byggnaden mitt emot glasobelisken. Adress: Sergels torg 3.
Välkomna!
För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
[email protected]
Advertisement
Where is it happening?
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 7, SE-111 57 Stockholm, Sverige,Stockholm, SwedenEvent Location & Nearby Stays: