FiBO: Bach ja Zelenka – Aikalaiset eri maailmoista

Schedule

Thu Jul 14 2022 at 06:00 pm

Location

Saksalainen kirkko | Helsinki, ES

Advertisement
Saksalaisen kirkon kesäkonserttisarja
BACH JA ZELENKA
Aikalaiset eri maailmoista
J. S. Bach – Zelenka
FiBO Players:
Piia Maunula, oboe
Katariina Malmberg, oboe
Jani Sunnarborg, fagotti
Anna-Maaria Oramo, cembalo
Ohjelman säveltäjänimistä Johann Sebastian Bach (1685–1750) ei esittelyjä kaivanne, mutta alun perin böömiläinen Jan Dismas Zelenka (1679–1745) on monille tuntemattomampi.
Siinä missä Bachin teokset koko hänen pitkän säveltäjänuransa ajan edustivat enimmäkseen aikakauden perinteistä tyyliä, olivat Zelenkan sävellykset ajassaan epätyypillisiä, jopa kokeellisia ja moderneja. Zelenka sävelsi paljon orkesteri- ja vokaalimusiikkia mutta myös kuuden äärimmäisen virtuoosisen triosonaatin sarjan. Sonaatit on yhtä viululle ja oboelle sävellettyä lukuun ottamatta kirjoitettu kahdelle oboelle, fagotille ja continuolle, ja niistä soitetaan tässä konsertissa kaksi, numerot 4 ja 5. Sonaattien välissä ohjelmassa kuullaan Bachin Englantilainen sarja cembalolle.
Bach ja Dresdenissä kontrabasistina toiminut Zelenka tunsivat toisensa, ja Bach jopa tunnustautui suureksi Zelenkan teosten ihailijaksi. Miehet siis kunnioittivat toisiaan, mutta persoonina heidän voidaan ajatella olleen sangen erilaisia. Tarina kertoo, että basisti Jan Dismas Zelenka päätettiin joskus jättää orkesterin kiertueelta pois, koska oltiin aidosti huolestuneita mahdollisuudesta, että hän ei enää palaisi orkesterin mukana Dresdeniin vaan jäisi omille retkilleen. Bachin kohdalla tätä vaaraa tuskin olisi olisi ollut.
Kesto: 1 t (ei väliaikaa)
Konsertin oma sivu: https://fibo.fi/konsertit/2022/bach-ja-zelenka/
Liput 20 € (peruslippu) / 35 € (mesenaattilippu): fibo.fi/kauppa
Liput opiskelijoille ovelta 10 €
Lipputiedustelut: [email protected]
fibo.fi
Advertisement

Where is it happening?

Saksalainen kirkko, ,Helsinki, Finland, Helsinki, Finland

Event Location & Nearby Stays:

Finnish Baroque Orchestra

Host or Publisher Finnish Baroque Orchestra

It's more fun with friends. Share with friends