Conferințele „Despre lumea în care trăim“, la Ateneul Român,10–12 mai / Abonamente Early Bird
Schedule
Sat, 10 May, 2025 at 11:00 am to Mon, 12 May, 2025 at 09:00 pm
UTC+03:00Location
Ateneul Român | Bucharest, BU
Advertisement
Conferințele „𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦“, la 𝐀𝐭𝐞𝐧𝐞𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧 – ediția a opta, 𝟏𝟎–𝟏𝟐 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟓 –, un festival de conferințe și dialoguri culturale și științifice pe teme de actualitate, susținute de specialiști importanți și oameni de cultură de prestigiuÎn perioada 𝟏𝟎–𝟏𝟐 𝐦𝐚𝐢, vor fi prezenți pe scena Ateneului Român, la cea de-a opta ediție a festivalului de conferințe „𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦“ 𝐀𝐠𝐧𝐞𝐬 𝐀𝐫𝐧𝐨𝐥𝐝-𝐅𝐨𝐫𝐬𝐭𝐞𝐫, 𝐉𝐞𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜̧𝐨𝐢𝐬 𝐁𝐫𝐚𝐮𝐧𝐬𝐭𝐞𝐢𝐧, 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫 𝐉𝐞𝐧𝐬 𝐒𝐜𝐡𝐦𝐢𝐭𝐭, 𝐕𝐢𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧, 𝐇𝐨𝐫𝐢𝐚-𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐭𝐚𝐩𝐢𝐞𝐯𝐢𝐜𝐢 și partenerii lor de dialog, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐞𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐨𝐢𝐜𝐮, 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐋𝐞𝐨𝐧𝐭𝐞, 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚̆𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐬̦𝐢 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐋𝐢𝐢𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮.
Eveniment prezentat de 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, jurnalist cultural şi realizator TV.
La fel ca în edițiile precedente, acest eveniment își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫:
𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎
𝑁𝑜𝑠𝑡𝑎𝑙𝑔𝑖𝑎: 𝑃𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑒𝑚𝑜𝑡̦𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑙𝑜𝑎𝑠𝑒
Conferință susținută de Agnes Arnold-Forster, urmată de un dialog cu Alexandra Furnea
𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎
𝑀𝑖𝑠̦𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑤𝑜𝑘𝑒: 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑠𝑓𝑎̂𝑟𝑠̦𝑖𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖?
Conferință susținută de Jean-François Braunstein, urmată de un dialog cu Marian Voicu
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎
𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑥𝑡 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛. 𝑀𝑜𝑠̦𝑡𝑒𝑛𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑒𝑖 1938-1940 𝑖̂𝑛 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑧𝑖.
Conferință susținută de Oliver Jens Schmitt, urmată de un dialog cu Cristian Leonte
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟏 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎
𝑃𝑢𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑖𝑚𝑏𝑎𝑗𝑢𝑙𝑢𝑖: 𝐶𝑢𝑚 𝑛𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑎 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖𝑙𝑖𝑛𝑔𝑣𝑖𝑠𝑚𝑢𝑙
Conferință susținută de Viorica Marian, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu
𝐋𝐮𝐧𝐢, 𝟏𝟐 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟑𝟎
𝐶𝑒 𝑎𝑚 𝑐𝑟𝑒𝑧𝑢𝑡 𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑡𝑖𝑢, 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖 𝑠̦𝑡𝑖𝑢𝑡, 𝑠̦𝑖 𝑎𝑝𝑜𝑖 𝑎𝑚 𝑎𝑓𝑙𝑎𝑡
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu
𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 pentru accesul în sala Ateneului, cele pentru vizionarea online a evenimentului, ca și 𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sunt disponibile în rețeaua Eventbook.
ABONAMENTE EARLY BIRD: 𝐏𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞 𝟕 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐨𝐩𝐭𝐚 𝐚 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 „𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦” 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐨 𝐑𝐄𝐃𝐔𝐂𝐄𝐑𝐄 𝐝𝐞 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.
🎟️https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim-2025-abonament
Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐀𝐪𝐮𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐞, în colaborare cu 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 și 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐑𝐂𝐂𝐀, iar prezența invitaților de anul acesta a fost posibilă datorită sprijinului primit din partea 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐃𝐞𝐝𝐞𝐦𝐚𝐧, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥.
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐫𝐢𝐢:
AGNES ARNOLD-FORSTER este în prezent Chancellor's Fellow la Universitatea din Edinburgh. Absolventă de istorie a Universității din Oxford, a susținut un doctorat pe tema cancerului în Anglia secolului XIX la King's College London. Ulterior, a ținut cursuri la o serie de universități prestigioase precum University of Roehampton, Queen Mary, University of London, UCL, the University of Bristol, McGill University și London School of Hygiene and Tropical Medicine. Sfera sa predilectă de cercetare este istoria medicinei moderne și contemporane, a sănătății și a emoțiilor. A publicat numeroase articole de specialitate, precum și cărțile The Cancer Problem. Malignancy in Nineteenth-Century Britain (Oxford University Press, 2021), Cold, Hard Steel. The Myth of the Modern Surgeon (Manchester University Press, 2023) și Nostalgia: A History of a Dangerous Emotion (Pan Macmillan, 2024). Cea mai recentă carte a autoarei, Nostalgia. Povestea unei emoții periculoase, va aparea în luna aprilie, la Editura Humanitas.
Conferința va fi urmată de un dialog cu ALEXANDRA FURNEA, scriitoare și jurnalistă.
JEAN-FRANÇOIS BRAUNSTEIN este profesor de filozofie contemporană la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, unde predă cursurile de istoria științelor, filozofia medicinei și etică medicală. Printre titlurile sale se numără: Canguilhem. Histoire des sciences et politique du vivant (PUF, 2007); L’histoire des sciences. Méthodes, styles et controverses (Vrin, 2008); La philosophie de la médecine d’Auguste Comte. Vaches carnivores, Vierge Mère et morts vivants (PUF, 2009); La philosophie devenue folle. Le genre, l’animal, la mort (Grasset, 2018; în curs de apariție la Editura Humanitas). Bestsellerul Religia Woke (Grasset, 2022), tradus deja în mai multe limbi, a fost publicat în 2023 la Editura Humanitas.
Conferința va fi urmată de un dialog cu MARIAN VOICU, jurnalist, realizator al emisiunii Breaking Fake News, de la TVR 1.
OLIVER JENS SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Temele sale de cercetare privesc, printre altele, fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societăţile urbane din estul Mediteranei în secolul al XIX-lea, societatea şi politica în Imperiul Otoman târziu, evoluţiile socioculturale în spaţiul albanez, istoria imperiului maritim al Veneţiei sau istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu. Între anii 2017 și 2022 a fost președintele Secției de Filozofie și Istorie a Academiei Austriece de Științe. Din 2017 este director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe.
Printre cărțile sale, traduse în mai multe limbi, se numără: Kosovo: Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft (Kosovo. Scurtă istorie a unui ţinut central-balcanic, 2008); Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan (Skanderbeg: Noul Alexandru din Balcani, 2009; trad. rom. 2014); Die Albaner: Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident (Albanezii: O istorie între Orient şi Occident, 2012).
Editura Humanitas a publicat mai multe lucrări ale sale, traduse din limba germană: „Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și căderea 𝐶𝑎̆𝑝𝑖𝑡𝑎𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖“ (2018), „România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie“ (2018), „Balcanii în secolul **: O istorie postimperială“ (2022) și „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“ (2023). Cel mai recent text al său cu titlul „Rădăcinile intelectuale ale unei mari dezorientări“ a apărut în volumul colectiv „Cum a rămas România fără președinte ales. 7 răspunsuri posibile“, publicat la Editura Humanitas.
Conferința va fi urmată de un dialog cu CRISTIAN LEONTE, jurnalist PRO TV, gazda emisiunii România, te iubesc!.
VIORICA MARIAN, psiholingvistă, cercetătoare în domeniul științelor cognitive și psihologă, este cunoscută pentru cercetările ei privind limbajul, bilingvismul și multilingvismul. S-a născut la Chișinău, a obținut diploma de licență la Universitatea din Alaska, a urmat studii de masterat la Universitatea Emory și la Universitatea Cornell, unde a obținut și doctoratul în psihologie. Este profesor de științe și tulburări ale comunicării la Catedra Ralph și Jean Sundin și profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, unde din 2000 conduce Laboratorul de cercetare în domeniul bilingvismului și psiholingvisticii. Viorica Marian este laureată a Premiului John P. McGovern în ştiințe comportamentale al Asociației Americane pentru Progresul Științei şi a obținut Premiul Clarence Simon pentru predare și mentorat de excepție. A ocupat funcția de președintă a Departamentului de științe și tulburări ale comunicării de la Universitatea Northwestern (2011–2014) și de președintă a Secției de studiu pentru limbaj și comunicare a Institutelor Naționale de Sănătate (2020–2022). Cartea ei, „Puterea limbajului“, publicată în 2024 la Editura Humanitas, a fost tradusă în peste zece limbi.
Conferința va fi urmată de un dialog cu CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, jurnalist TVR, realizator al emisiunii Garantat 100%.
HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, fizician de formație, s-a impus pe scena culturală românească prin eseurile și analizele sale riguroase, erudite, de anvergură intelectuală enciclopedică. A fost președintele Institutului Cultural Român, a condus rețeaua institutelor naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC), iar în prezent este președintele Artmark. A realizat emisiunea TV Înapoi la argument și a condus revista ID – Idei în Dialog. A susținut cursuri de istoria științei și de istoria ideilor la Universitatea din București. Împreună cu Radu Vancu, îngrijește o ediție în cinci volume a operei lui Ezra Pound. Cărți publicate: „Cerul văzut prin lentilă“, „Zbor în bătaia săgeții“, „Politice“, „Omul recent“, „Ochii Beatricei“, „Discernământul modernității“, „De ce nu avem o piață a ideilor“, „Ultimul Culianu“, „O idee care ne sucește mințile“ (în colaborare cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu), „Partea nevăzută decide totul, „Două eseuri despre paradis și o încheiere“, „Anii urii“, „Despre viață, destin și nostalgie“, „Înapoi la argument: Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate“ (împreună cu Gabriel Liiceanu), Humanitas, 2023. Volumul „Zbor în bătaia săgeții“ a apărut recent, la Editura Humanitas, într-o ediție aniversară, de colecție, la împlinirea a 30 de ani de la publicare.
Conferința va fi urmată de un dialog cu GABRIEL LIICEANU, filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică.
Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și ale partenerilor de dialog și pe site-ul oficial http://www.lumeaincaretraim.ro.
Pe întreaga durată a festivalului de conferințe, se vor face fotografii inclusiv spectatorilor și participanților la evenimente. Toate drepturile pentru aceste fotografii aparțin organizatorilor. Fotografiile pot fi utilizate pentru promovarea evenimentelor prin comunicarea lor publică. Achiziționarea de bilete, participarea la conferințele desfășurate în cadrul festivalului echivalează cu acceptarea prezentelor condiții.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați echipa de coordonare a Conferințelor:
Cristina Marin, [email protected]
Gabriela Maaz, [email protected]
Partener principal:
Asociația Dedeman
Parteneri:
Filarmonica „George Enescu“, Asociația ARCCA, Hotel Cișmigiu, Jidvei, Eventbook
Parteneri media:
http://xn--tirileprotv-i9d.ro/, Libertatea, EuropaFm, Radio România Cultural, RFI România, Euronews România, Hotnews.ro, Contributors.ro, Veridica
Advertisement
Where is it happening?
Ateneul Român, Fundatia George Enescu, Strada Benjamin Franklin 3, 010287 București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: