Cd-presentatie 'Akh, nit gut!'

Schedule

Sun Feb 05 2023 at 03:00 pm to 04:30 pm

Location

Stadsherstel Amsterdam | Amsterdam, NH

Advertisement
Jiddische liederen van Sjostakovitsj en Engel.
About this Event

Op 5 februari om 15 uur presenteren Elizaveta Agrafenina, Sára Gutvill, Jaap Kooi, Tyrone Landau en Pierre Mak hun album: “Akh, nit gut!” in de Amstelkerk. “Akh, nit gut!” is vocale kamermuziek op het hoogste niveau en brengt verhalen en scenes uit de Joodse sjtetls tot leven.


Hun liefde voor klassieke muziek en Jiddisch verbindt de Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina de Hongaarse mezzo Sára Gutvill, de Engelse tenor Tyrone Landau en Amsterdammers Pierre Mak (bariton) en Jaap Kooi (piano).


Op hun album “Akh, nit gut!”, schitterend opgenomen door Zefir Records, staan werken van Dmitri Sjostakovitsj en Joel Engel. Engels “Yidishe Folkslieder” (1909) staan nog dicht bij het volksidioom, en vormen een opmaat voor een ontwikkeling die veertig jaar later culmineerde in Sjostakovitsj’ meesterwerk “From Jewish Folk Poetry”.


Sjostakovitsj’ liederencyclus werd bekend in het Russisch – maar oorspronkelijk zijn de teksten in Jiddisch, waarin zij op dit album worden gezongen. De klank en expressiviteit van het Jiddisch brengen de liederen dichter bij hun oorsprong: de Joodse volkspoëzie.


De aantrekkingskracht van de cyclus is mede gelegen in de bezetting waardoor minidrama’s ontstaan. In duetten en trio’s zingen moeders donkere slaapliedjes, halen geliefden bij het afscheid herinneringen op, zet een bekeerde dochter haar Joodse vader uit huis, terwijl alle pijn wordt begeleid door de koude wind van een eindeloze winter. Alleen in de laatste drie liederen prijzen gelukkige jonge kolchozniks en theaterminnende matrones het goede leven in de Sovjetunie, in lijn met de communistische partijideologie.


Van de prachtige liederen van Engel klinken sommige in nieuwe bewerkingen, bijvoorbeeld het als kwartet gearrangeerde titellied dat op https://vertoon.org/akh-nit-gut/ te beluisteren is.


Na het concert is er gelegenheid de CD te kopen en met de musici het glas te heffen op de magie van verhalen en muziek.Advertisement

Where is it happening?

Stadsherstel Amsterdam, Amstelveld 10, Amsterdam, Netherlands

Event Location & Nearby Stays:

Tickets

EUR 12.00 to EUR 18.00

Stadsherstel

Host or Publisher Stadsherstel

It's more fun with friends. Share with friends