CCCB-Xcèntric- El cinema de Djouhra Abouda i Alain Bonnamy.

Schedule

Sun Jan 30 2022 at 06:30 pm to 08:30 pm

Location

CCCB | Barcelona, CT

CCCB-Xc\u00e8ntric- El cinema de Djouhra Abouda i Alain Bonnamy.
Advertisement
La creació és un crit polític. El cinema de Djouhra Abouda i Alain Bonnamy
About this Event

Retrat de la vida dels immigrants algerians a París, Ali au pays de merveilles és una obra llegendària del cinema assagístic d'avantguarda que havia quedat fora de circulació durant molts anys i que ara, la Immagine Ritrovata de Bolonya ha restaurat. Les experiències de l'opressió, la misèria o el racisme són filmades a través de xocs enèrgics i plàstics entre les imatges i els sons, en un muntatge musical que compon una forma nova, diferent i radical de simfonia urbana: la ciutat com a espai d'explotació i violència biopolítica.

La parella creativa Djouhra Abouda —cantant— i Alain Bonnamy —pintor—, van formar part del grup fundador de la Paris Film Coop. Els seus dos primers curts van entrar al cànon establert per Peter Kubelka a Une histoire de cinéma al Pompidou, però Ali au pays de merveilles va ser rebutjada per al seu «desviacionisme estètic» (Bouhours). Com assenyala Federico Rossin: «els experimentalistes purs i durs no van poder acceptar la força política devastadora del film».

El cinema d'Abouda/Bonnamy sorgeix avui amb la força dels gestos definitius de ruptura i de no acceptació, capaç d'harmonitzar la forma ideològica amb la sensorial. Ali au pays de merveilles és una d'aquelles pel·lícules que s'ha de tenir en compte per la reescriptura de la Història del Cinema, com escriu Nicole Brenez: «No puc evitar pensar que si aquestes pel·lícules —entre altres— s'haguessin vist immediatament com a merescuts clàssics que són, la seva presència hauria canviat la història de les formes, fins i tot la percepció de la història col·lectiva».

Algérie couleurs, Djouhra Abouda i Alain Bonnamy, França, 1970-1972, 16 mm, 16'

Ciné Cité, Djouhra Abouda i Alain Bonnamy, França, 1974, 16 mm, 15'

Ali au pays des merveilles, Djouhra Abouda i Alain Bonnamy, França, 1976, 16 mm, 60'

Projecció en digital. Còpies procedents de Thalita Distribution (talitha3.com)


Directors/es: Djouhra Abouda, Alain Bonnamy


La creación es un grito político. El cine de Djouhra Abouda y Alain Bonnamy.

Retrato de la vida de los inmigrantes argelinos en París, Ali au pays de merveilles es una obra legendaria del cine ensayístico de vanguardia, que ha permanecido muchos años fuera de circulación y que ahora ha restaurado la Immagine Ritrovata de Bolonia. Las experiencias de la opresión, la miseria o el racismo son filmadas a través de choques enérgicos y plásticos entre las imágenes y los sonidos, en un montaje musical que compone una novedosa, diferente y radical forma de sinfonía urbana: la ciudad como espacio de explotación y violencia biopolítica.

La pareja creativa Djouhra Abouda —cantante— y Alain Bonnamy —pintor—, formaron parte del grupo fundador de la Paris Film Coop. Sus dos primeros cortos entraron en el canon establecido por Peter Kubelka en Une histoire de cinéma en el Pompidou, pero Ali au pays de merveilles fue rechazada por su «desviacionismo estético» (Bouhours). Como apunta Federico Rossin: «los experimentalistas puros y duros no pudieron aceptar la fuerza política devastadora del film».

El cine de Abouda/Bonnamy surge hoy con la fuerza de los gestos definitivos de ruptura y no aceptación, capaz de armonizar la forma ideológica con la sensorial. Ali au pays de merveilles es una de esas películas por las que pasa la reescritura de la Historia del Cine, tal como escribe Nicole Brenez: «No puedo evitar pensar que si estas películas —entre otras— se hubieran visto inmediatamente como los clásicos que merecían ser, su presencia habría cambiado la historia de las formas, incluso la percepción de la historia colectiva».

Algérie couleurs, Djouhra Abouda y Alain Bonnamy, Francia, 1970-1972, 16 mm, 16'

Ciné Cité, Djouhra Abouda y Alain Bonnamy, Francia, 1974, 16 mm, 15'

Ali au pays des merveilles, Djouhra Abouda y Alain Bonnamy, Francia, 1976, 16 mm, 60'

Proyección en digital. Copias procedentes de Thalita Distribution (talitha3.com)


Directores/as: Djouhra Abouda, Alain Bonnamy

Advertisement

Where is it happening?

CCCB, 5 Carrer de Montalegre, Barcelona, Spain

Event Location & Nearby Stays:

Tickets

EUR 0.00 to EUR 4.00

CCCB

Host or Publisher CCCB

It's more fun with friends. Share with friends