Așezări rupestre în Ținutul Buzăului
Schedule
Sat Nov 16 2024 at 07:00 am to 10:00 pm
UTC+02:00Location
Bulevardul Camil Ressu 6, 031748 București, România | Bucharest, BU
Advertisement
Geoarhiva revine în inima Subcarpaților de Curbură cu un traseu de drumeție montană cu dificultate medie (Clasa B), mai rar abordat în piața de turism în formula propusă, care atinge unul dintre ansamblurile de obiective promovate în cadrul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului. Aveți nevoie de o bună condiție fizică, experiență pe munte, lanternă bună, bocanci buni și spirit de aventură, pentru că experiența noastră nu va aborda „Țara Luanei” în modul clasic cunoscut. Accesul se face cu microbuzul, în grup restrâns.Se învârte roata microbuzului: sâmbătă, 16 noiembrie 2024, la ora 07:10, din imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR. Întâlnirea la microbuz se face cel târziu la ora 07:00, la adresa Bd. CAMIL RESSU, nr.6, Bloc 2 (pe sensul spre mare), în dreptul stației de tramvai „Dristorului” a liniilor 19, 23, 27 (pasagerii sunt rugați să își planifice sosirea cel târziu la ora 07:00).
Avem o drumeție lungă, de circa 13 kilometri (și diferență totală de nivel de 1300 de metri), care pornește de la Complexul Rupestru Aluniș, lăcașul ciobanilor legendari Vlad și Simion (sec. XIII), o fostă mănăstire cu biserică și chilii modelate în piatră. Alunișul are puțin peste 100 de locuitori (în acte), pe care-i și întâlnim în drumul spre poienile vizibil afectate de alunecările de teren atât de specifice geologiei zonei și arealelor despădurite. În jurul satelor Aluniș și Nucu, în izolare deplină, trăiau un număr însemnat de călugări sihaștri.
Prima destinație este Chilia Cuviosului Dionisie Sihastrul numit și „Torcătorul”, parte din „sihăstria Fundătura” (cum se numea în Evul Mediu întregul ansamblu răspândit în deal), amenajată în zona somitală a unui bloc impunător de gresie care domină Poiana Cozeanca (Cozanei). Urcăm apoi spre Bisericuța lui Iosif, impresionantă prin arhitectura ei, presupus loc de închinare al schitului Ioan Bogoslov (de unde își trage numele). Urmează o ascensiune spre Agatonul Nou, Crucea Spătarului și Agatonul Vechi, mănăstiri din vremea lui Mihnea Turcitul, dar cu construcții rupestre și mai vechi de atât. Pe ruta Lacului Mistreților, o baltă care parcă pentru ei a apărut, coborâm la biserica schitului Fundătura, amenajată într-un bloc de gresie izolat în mijlocul pădurii. Curând zărim primele case ale satului Nucu, pe care le lăsăm în urmă pentru a începe o ultimă și dificilă urcare (probabil la căderea nopții) spre Platoul Martirei și Aluniș, punctul din care am plecat de dimineață.
Sosirea la Dristor, București, este planificată pentru ora 22:00 în aceeași zi. Sunteți rugați să vă aprovizionați corespunzător cu mâncare și apă pentru întregul interval 07:00 - 22:00.
Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):
- fie prin e-mail: [email protected]
- fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
- fie pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi.
La înscriere vă rog să specificați și data orientativă la care veți face plata / plățile.
Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:
- https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
- https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Prețul pachetului turistic este de 250 de lei.
Prețul de 250 de lei include:
- transportul cu microbuzul clasificat, pe distanța totală de circa 300 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
- asistența turistică pe durata deplasării (traseul montan se parcurge fără ghid montan atestat, cu însoțire din partea ghidului național).
Nu există cheltuieli suplimentare care să facă obiectul programului nostru.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Andrei Ionel Bergheș
Ghid de turism
[email protected] - https://geoarhiva.com - turism bazat pe cunoaștere
Pachet lansat în data de 10.09.2024.
Advertisement
Where is it happening?
Bulevardul Camil Ressu 6, 031748 București, România, Bulevardul Camil Ressu 6, 031748 București, România,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: