Actorul Invizibil - atelier de teatru poetic imersiv
Schedule
Wed Nov 06 2024 at 06:30 pm to 09:30 pm
UTC+02:00Location
Kultur 21 | Bucharest, BU
Advertisement
Despre atelier, zilele de desfășurare și structurăPuteți adresa punctual întrebări prin whatsapp la 0721831160 sau email [email protected]
Atelierul se desfășoară în perioada 6-29 noiembrie, miercurea și vinerea de la 6:30 PM la 9:30 PM cu excepția 19 și 21 noiembrie de la 6:30 PM la 9:30 PM
Costul atelierului este de 1000 RON. Studenții, actorii, scenografii, parfumierii și sound-designerii beneficiază de o reducere de 25%
În contextul unei oferte culturale dictate de imagine atelierul “Actorul Invizibil” este o pledoarie în 8 pași și 3 mișcări pentru cauza imaginarului, acel imaginar activ pe care în mod obișnuit îl numim “poetic”.
Cele 8 sesiuni de lucru sunt punctate de două mișcări către public, teste practice în care participanții vor putea beneficia de protecția anonimatului. O a treia mișcare - finală - este programată pentru marți, 3 decembrie. Această reprezentație publică de teatru imersiv este opțională pentru participanții plătitori.
Fiecare sesiune de lucru este împărțită într-o parte teoretică (expuneri, exemple pe caz și feedback) și una practică (exerciții, aplicații, reprezentații/spectacole).
Săptămâna I: Studiul hârtiei. Văzul ca ardere. Mâzgăleli senzoriale. Caricaturizarea actorului. Afirmarea automatismelor.
Săptămâna II: Foaia albă. Studiul apei. Studii de context. Autoportretul actorului nevăzut. Despre gusturi. Spațiul personal. Costumul senzorial.
Săptămâna III. Scrierea automată. Mirosul pământului. Despre halte și alte nimicuri, cum ar fi respirația. O palmă pe umăr. Atingerea aerului. Despre confortul invizibilității. Libero-ul, acest număr 10 invizibil.
Săptămâna IV. Fondul stilistic al ascultării. De ce are lupul gura atât de mare. De ce are elefantul urechi atât de mari. Familia invizibilă a actorului invizibil. Despre psihologie. De ce e clovnul anonim.
Despre trainer:
Autointitulat “poet de acțiune” Adrian Ciglenean este actor și artistic coach, deținător al Moving Academy for Performing Arts Diploma, fost “podar al lui Cătălin Naum”, convertit în performer poetic de Mawson Raffalt plus Fawlder Mawson.
Este fondator si inovator al mișcării de teatru imersiv în România, creând de peste 15 ani contexte și aplicații ale teatrului imersiv în aproape toate domeniile culturale (instituții de învățământ, conservare de patrimoniu, performance, galerii de artă, dialog social, lansări de carte, concerte, poezie, teatru, performance).
Din 2011 coordonează activitatea laboratorului artistic interdisciplinar Citit În, axat preponderent pe cercetarea poeticii senzoriale aplicată în concept de spectacol imersiv. A susținut prezentări de concept, ateliere și reprezentații la Literaturhaus Berlin, CCRMA al Universității Stanford, International Museum Theatre Alliance, The University of Manchester ș.a.
Ultimul spectacol de teatru imersiv regizat: TFBșiVFM Victoriei/Pipera, basm urban cu Maia Morgenstern, Vlad Rădescu și o echipă de 18 tineri actori.
Autor al ghidului imersiv “Back to Our Senses - A Handbook for Trainers” și coautor al “It’s All About Games - A Handbook for Trainees” (2012, Biveda).
Arhiva prezentărilor și reprezentațiilor Citit În poate fi accesată aici:
https://cititin.wordpress.com/
Ce este teatrul imersiv?
Teatrul imersiv este o formă absurdă de teatru.
Pentru că nu are nevoie de scenă deși se poate folosi de una,
nu are nevoie de locuri pentru spectatori fiindcă îi iubește pe rând,
nu are nevoie de decor deși cunoștințele scenografice, de design sau chiar de urbanism constituie un super avantaj.
Actorii teatrului imersiv nu au nevoie să știe pagini de text,
nu au nevoie de voce puternică,
Nu au nevoie de trei rânduri de aplauze
sau de un corp frumos
fiindcă, ați ghicit, actorii teatrului imersiv nu sunt recunoscuți pe stradă fiindcă spectatorii nici măcar nu știau că au jucat și ei în spectacol.
În mod absurd, actorii teatrului imersiv nici măcar nu au nevoie de talent actoricesc. În spectacol îi ajută mult mai mult empatia, sinceritatea, umanitatea.
Actorul teatrului imersiv este invizibil pentru că teatrul imersiv e un teatru sărac care consumă resurse sufletești mari și care are nevoie de cei mai altruiști și mai senzitivi oameni cu putință.
De ce?
Pentru că spectacolul de teatru imersiv tratează adulții cu aceeași iubire cu care sunt de obicei tratați doar copiii,
pentru că distribuie întotdeauna spectatorul în rolul principal și îi permite totodată să fie cel mai uimit martor al propriei experiențe.
A existat o vreme când spectacolul de teatru schimba vieți și exact asta aspiră să facă spectacolul de teatru imersiv.
Advertisement
Where is it happening?
Kultur 21, Strada Doctor Carol Davila,Bucharest, RomaniaEvent Location & Nearby Stays: