1.5ºC: Klimaindsats i et dansk, europæisk og globalt perspektiv
Schedule
Thu Nov 28 2024 at 04:00 pm to 06:00 pm
UTC+01:00Location
Aarhus Universitet | Arhus, AR
Advertisement
Hvad skal der til for, at vi overholder EU's klimaplaner? Hvordan bidrager Danmark? Og hvilken rolle spiller EU i den globale klimaindsats?Det kan du blive klogere på, når klima- og miljøorganisationen VedvarendeEnergi, Europæisk Ungdom Aarhus og GloPol inviterer til debat om de udfordringer, men også muligheder, der ligger i den danske og europæiske klimaindsats.
EU har igennem flere år lagt en række planer for medlemslandenes klimaindsats med tiltag som Parisaftalen og European Green Deal. Samtidigt har medlemslandene forpligtet sig til at lave nationale energi- og klimaplaner, som skal hjælpe EU med at nå de ambitiøse klimamål for 2030 – og målet om klimaneutralitet i 2050. Men planerne kræver den rette handling og de rette politikker. Så hvad skal der til for at nå målene – både i Danmark, i EU og på globalt plan?
Det – og meget mere – vil dagens deltagere og eksperter debattere. Det vil ikke kun være deltagerne og eksperterne på scenen, der diskuterer – du får også mulighed for at blande dig i debatten, og stille dine brændende spørgsmål til eksperterne!
Indimellem diskussionerne byder vi på en lille forfriskning – og vi runder arrangementet af med gratis aftensmad til de fremmødte.
NB! Af hensyn til planlægningen af forplejning, kræver arrangementet tilmelding, selvom det er gratis at deltage. Tilmeld dig via billetlinket på begivenheden her.
Program
16.00-16.10: Velkomst + kaffe
16.10: De Nationale Energi- og Klimaplaner: Hvor meget kan Danmark reducere sit CO2-aftryk? v/ Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi
16.25: EU’s klimapolitik: Hvordan kan EU bidrage mere til den grønne omstilling? v/ Mikael Skou Andersen, Aarhus Universitet
16.40: Hvad synes NGO’erne om EU’s klimapolitik og COP29 – og hvad er deres muligheder for indflydelse? v/ Judith Szoleczky, INFORSE
16.55: Mediedækningen af COP29 – valg og fravalg v/ journalist (TBA)
17.10: Kort pause med drikkevarer
17.15: Debat
18:00: Aftensmad (på vores regning) – og tak for i dag
Læs mere om de enkelte programpunkter herunder:
EU’s klimapolitik: Hvordan kan EU bidrage mere til den grønne omstilling? v/ Mikael Skou Andersen, Aarhus Universitet
Mød Mikael Skou Andersen, professor på Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab, som bl.a. beskæftiger sig med EU’s klima- og miljøpolitik. Netop de politikker vil han fortælle mere om – og så vil han komme med bud på, hvordan vi i EU kan gøre en større indsats for at bidrage til den grønne omstilling og reducere udledningen af drivhusgasser.
Selvom EU’s lande har tilsluttet sig planer som Parisaftalen, EU’s Fit for 55 og European Green Deal, hvor fokus er på at nå de ambitiøse klimamål for både 2030 og 2050, er der alligevel en række områder, hvor klimaindsatsen halter. Flere steder mangler der konkrete initiativer og indsatser, hvis vi skal nå målene om at reducere drivhusgasserne med 55 procent i 2030 – og blive klimaneutrale i 2050. Mikael Skou Andersen vil gøre os klogere på, hvilke områder, det drejer sig om, og hvilke konkrete indsatser, der skal til for at nå klimamålene.
De Nationale Energi- og Klimaplaner: Hvor meget kan Danmark reducere sit CO2-aftryk? v/ Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi
Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i klima- og miljøorganisationen VedvarendeEnergi, vil gøre aftenens deltagere klogere på, hvordan vi fra dansk side bidrager til at EU lever op til sine klimamål. I 2024 havde EU’s medlemslande deadline for at indsende deres opdaterede Nationale Energi- og Klimaplaner (NECP) til EU. I Danmarks nyeste version af planerne har vi som nation forpligtet os til at øge brugen af vedvarende energi kraftigt og forbedre energieffektiviteten i landet – men store målsætninger kræver større indsatser og effektive politikker.
I samarbejde med den internationale klimaorganisation Climate Action Network har VedvarendeEnergi analyseret Danmarks nyeste NECP, og vil på den baggrund diskutere, på hvilke områder Danmark faktisk ser ud til at kunne følge den nødvendige reduktionssti – og på hvilke områder, vi kan forvente at få problemer.
Hvad synes NGO’erne om EU’s klimapolitik og COP29 – og hvad er deres muligheder for indflydelse? v/ Judith Szoleczky, INFORSE
Judit Szoleczky fra klimaorganisationen INFORSE deltager i årets klimatopmøde, COP29, som finder sted i Aserbajdsjan fra d. 11.-22. november. Til debatten d. 28. november vil hun fortælle om sine oplevelser af forhandlingerne og resultaterne af dem.
Der er en generel forventning om, at EU til årets forhandlinger vil opleve et pres fra internationale klimaorganisationer om at fremlægge konkrete reduktionsplaner med særligt fokus på udfasningen af fossile brændsler. Hvordan EU forholder sig til dette, og hvilken rolle de 27 medlemslande ender med at spille, bliver vi klogere på, når forhandlingerne er færdige og Judith gør os alle sammen klogere med sine oplevelser.
Vi glæder os til at se jer til en god debat – og til sammen at blive klogere!
Arrangementet laves i samarbejde med INFORSE-Europe, Climate Action Network-International Europe og 92-gruppen.
Eventet er en del af projektet ”Together for 1.5” ledet af Climate Action Network – Europe samt af aktiviteter ledet af International Network for Sustainable Energy – Europe. Arrangementet er lavet med tilskud fra Europa-Nævnet og EU’s LIFE-program; men ansvar for indholdet er alene organisatorernes.
Advertisement
Where is it happening?
Aarhus Universitet, Arhus, DenmarkEvent Location & Nearby Stays: