Представяне на книгата „Clair de Lune“ с автор Жюстин Томс

Schedule

Wed Nov 16 2022 at 05:30 pm to 06:30 pm

Location

Нов български университет | Sofia, SF

Advertisement

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за представяне на книгата „Clair de Lune“ с автор Жюстин Томс на 16. ноември 2022 г. от 17.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

 

Водещ на събитието е доц. Морис Фадел д.н. а дискутанти са Мариана Мелнишка и Вартануш Топакбашян главен редактор на вестник „Ереван“

През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915-а Европа отпреди по време и след Втората световна война идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда вълнуващият епос Clair de Lune който чрез развитието на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.


Мариана Мелнишка: Може ли да има нещо общо между Алиса в Страната на чудесата и Престъпление и наказание? Публикувани са почти по едно и също време - в 1865 и 1866 година съответно в две далечни една от друга земи: кралство Великобритания и царска Русия. Но докато четях Clair de lune усещах как думите завихрят познати картини и споделени събития от моя живот (без оглед на национална принадлежност) а синкопираният слог на разказвачката ме тегли през тунела на времето към преживяното от поне три поколения на съдбовния ** век. Който успее да стигне до дъното - в каменоломната - не го посрещат с чаено парти а го налагат за наказание заедно с новороденото бебе (като в Алиса).

Връщането нагоре е в съвсем друг свят разрушен ограбен но озарен и озвучен от плахата Лунна светлина. Звуците ѝ дават глътка въздух намират човещина в най-тъмната сянка за да отместят болката както лагеристките местят големия камък от сивата канара. И понеже литературната алегория отразява в огледалото си малките радости и голямото страдание то историите на фината арменка бременната туркиня образования българин завистливия портиер и озверелите слуги на уж хуманния следвоенен режим разкриват нови персонажи във вечната морална дилема на Престъпление и наказание. А за прокудените от трите исторически превратности на ** век книгата е истинско лечебно откровение но и полезен преговор на неусвоените поуки за XXI век.

 

Книгата е част от поредицата „Нова българска проза“ на издателство „Ерго“.


Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата. 

Advertisement

Where is it happening?

Нов български университет, ул. „Монтевидео“ 21, 1618 ж.к. Овча купел 2, София, България, Sofia, Bulgaria

Event Location & Nearby Stays:

\u0426\u0435\u043d\u0442\u044a\u0440 \u0437\u0430 \u043a\u043d\u0438\u0433\u0430\u0442\u0430

Host or Publisher Център за книгата

It's more fun with friends. Share with friends